giovedì 30 marzo 2023

Pozabljiva predsednica?

 

ODPRTO PISMO PREDSEDNICI REPUBLIKE


Spoštovana ga. predsednica, Nataša Pirc Musar,

 

Lepo in pomembno za Republiko Slovenijo, za njeno mednarodno prepoznavnost, da ste se, četudi le po video-povezavi in bolj na kratko, udeležila Drugega svetovnega Vrha o demokraciji, ki ga gosti v Beli Hiši ameriški predsednik, Joe Biden. Ogovorila ste sodelujoče plenarnega zasedanja  in se dotaknila, kakopak, tudi ruskega napada na Ukrajino, ki ste ga opredelila - kot je poročala Televizija Slovenija - za grobo kršitev ustanovne listine Združenih Narodov ter izziv za demokracijo in vladavino prava. Poudarila ste, da se vam zdi zastrašujoče kako argument moči porazi moč argumenta ter da je pri tem potrebno predvsem zaščititi pravila. 

Kolikor se zdi izjava morda samoumevna, bila je potrebna in potrebno jo je ponoviti vsakič, ko stopamo stran od dogovorjenih pravil sobivanja na planetu, ki je vse bolj prežet s konfrontacijami, navzkrižnimi interesi, kršitvami mednarodnega reda, vsiljevanjem surove sile.

Toda, ničesar ne poročajo dopisniki, da bi obenem udeležence vrha spomnila, ko ste se že opredelila do ruske agresije na sosedo,  tudi na enako grobo kršitev ustanovne listine OZN, ki so si jo pred 20 leti z napadom na Irak, privoščile Združene države Amerike ter Velika Britanija in to z zavestnim laganjem in izigravanjem svetovne skupnosti. Ste morda na to pozabila? Ali menite, da je bil takratni poseg, ki ga je mimogrede s pristopom k Vilenski izjavi, Slovenija podprla, povsem nekaj drugega, oziroma v skladu s dogovorjenimi pravili, legitimen in upravičen?

V kolikor mi boste pritrdila, da je tudi ameriški napad kršil mednarodno pravo in da bi moral nekdo za to odgovarjati - Putina je Haaško sodišče že ovadilo - menite, da bi morali enako ukrepati tudi proti takratnima glavnima akterjema omenjenega zločina, ameriškim predsednikom Georgeom Bushem mlajšim in britanskim premierjem Tonyjem Blairom? Bojda, zločini proti človečnosti ne zastarajo, mar ne?

Zahvaljujem se za odziv.



Vaš volivec
Aurelio Juri iz Kopra

30.3.2023

Nessun commento:

Posta un commento