lunedì 27 aprile 2020

Oddaja Politično, zamujena priložnost



Kje si, Borut? – 2

Še vedno te ni, dragi Borut, čeprav se tu pa tam oglašaš, nazadnje pri Tanji Gobec v nedeljskem »Politično«. Daljši intervju v katerem si povedal skoraj da nič. Najprej lapsus glede razkritja domnevnih nepravilnosti tudi vladnih predstavnikov pri dobavi zaščitne opreme, razkritja, ki bi naj metale »neko senco na sicer odlično ravnanje vlade in državnega zbora – so tvoje besede – v teh, recimo temu posebnih razmerah«. Obžaloval si, da je do tega prišlo, a moral bi biti preciznejši, ker se to bere lahko kot kritika novinarjev, ki so zgodbo razkrili, oz. avtorjev oddaje Tarča in same RTV hiše, in ne dejstva, da so se minister Počivalšek, Marjan Podobnik, Lojze Peterle in še nekateri šli, milo rečeno, sumljive rabote. Zato se oglasi znova in povej na koga leti kritika.
Drugo, kar ti večina tvojih nekdanjih političnih sopotnikov, po mojem trdnem prepričanju, zameri je vztrajanje pri zagovarjanju namere vlade, da se na vojsko prenesejo pooblastila policije, ob vse številnejših indicih, nenazadnje nabava opreme za nadzor množic in krotenje nemirov, da je tak manever namenjen drugim ciljem in ne varovanju južne meje. Za varovanje slednje so sedanja pooblastila, ki jih SV ima, povsem zadostna. No, sam upam, da boste in ti in vlada pri tem ostala praznih rok. Sicer vprašanje bolj s tehničnega, oz. strokovnega vidika: a se ne sprašuješ kako to, da policist, preden dobi omenjena pooblastila mora, poleg ustreznega šolanja, tudi na poseben strokovni izpit, vojaku pa tega naj ne bi bilo treba?
In sva spet pri aferi »depeša« Svetu Evrope o stanju medijev v Sloveniji. Označil si jo za, v času reševanja zdravstvene krize, ki mu bodo sledile še socialna in gospodarska ter politična negotovost, nepotreben in neprimeren »spodrsljaj« Urada vlade za komuniciranje. S tega sklepam, da te prej kot sama vsebina pisma moti dejstvo da razdvaja in da to ni dobro, ko se moramo vsi fokusirat na krizo. O sami vsebini, pa poveš le, da gre za »odgovor, ki ga je mogoče razumeti, kot pristranskega v strogem političnem jeziku«. Nič več? Nič hujšega od tega? Čemu pol kraval, ki ga zganjajo novinarske vrste in vsi tisti, ki govorijo o pravem blatenju države pred Evropo? Anna Colombo, ki si jo poznal še kot generalno sekretarko parlamentarne skupine Socialistov in Demokratov v EP, danes svetovalka za zunanjo politiko pri isti skupini, ko je prebrala »depešo« mi je pisala in me začudeno vprašala, ali smo bili v Sloveniji znoreli. »Pazzesco!« In moj odgovor: »Imamo pač novo vlado, vlado, ki jo vodi stranka, ki se zgleduje po madžarskem Fideszu«.
Tudi sam, dragi predsednik, razumem povsem drugače kot ti sporočilo, ki ga je vlada preko svojega urada za komuniciranje poslala v Strasbourg in to povsem zavestno in me vsaj nekoliko čudi, da tako blatenje države in njenih glavnih, najbolj kvalificiranih medijev, dopuščaš. Sicer ne bi zadevo odpravil z oceno »spodrsljaja«, ampak bi pozval Janeza Janšo, s katerim, kot berem, lepo komunicirata, da naj »depešo« prekliče, ali pa sam Svetu Evrope pisal ter jo razvrednotil in se tako postavil v bran napadenim novinarskim hišam.
Preseneča me tudi zaključek intervjuja, ko praviš, da smo na razpotju od koder vodita le dve poti: pot demokracije in mirnega reševanja sporov, ali, druga, pot avtokracije in uporabe sile. Do tu vse v redu, a nato: »Upam, da se bo cel svet, vključno z nami«, odločil za prvo v katero praviš da sam trdno verjameš. To pa mi ne diši. UPAŠ… da se bo tudi Slovenija držala demokracije? Jaz lahko upam, moja žena in otroci lahko upajo, preprosti ljudje lahko upamo, ti nimaš kaj upati, ti si predsednik Republike, na vrhu hierarhije, ki o demokraciji ali drugi poti vsaj pri nas doma odloča, ki demokracijo obrani ali dovoli, da se jo sesuje. In ne odzivanje na za demokracijo ogrožajoče prakse, kot na primer prej omenjena »depeša«, verjemi, da vse prej kot pomirja in daje upati.
Predsednika v tem spisu tikam, ker se poznava, mar ne Borut?



"Pripovedujem svoje življenje"


mercoledì 15 aprile 2020

Pahorjeva neodzivnost



Kje si Borut?

Vse bolj me obdaja žalost, pa ne le zavoljo pandemije in posledic, ki jih bo pustila za seboj in obsega katerih še ne poznamo, ali pa napovedi makroekonomistov, da nas čaka hujša depresija kot ona iz začetka prejšnjega stoletja ter epidemiologov, da se bo sedanja okuženost ponavljala sezonsko vsako leto kot običajna gripa in da bosta postala maska ter socialna distanca stalnici v našem vsakdanu. Me predvsem za to kar se ob izrednosti razmer dogaja na domačem političnem parketu, ne da bi se prvi varuh demokratičnih pridobitev in standardov, oz. predsednik Republike odzival. Če se in ko se, je vselej v polnem sozvočju s trenutno vlado, ko pa le ta zaide nekam stran od demokracije in politične spodobnosti, umolkne, se poskrije, ne pove ničesar, ali napove, da bo svoje povedal, ko bo pravi čas…. Čas pa mine in ga znova slišimo, ko podpre vlado.
Nekaj primerov:
1.     Ob nastopu mandata, takoj zamenjava dveh ključnih ljudi ob korakanju okužbe, šefic Policije in Vojske. Je bil kot vrhovni poveljnik SV, predsednik Republike, vsaj povprašan o zamenjavi načelnice General Štaba? Javnosti ni znano. Torej kadrovska poteza mimo njega in rekel ni nič.
2.     Seja Sveta za nacionalno varnost ob prvih okužbah s Covidom-19, brez direktorja Slovenske obveščevalne varnostne agencije, ker da nimamo pred vrati klasičnega sovražnika, temveč le virus, a danes bi naj policijsko pooblastili vojsko, ker da prihajajo migranti potencialni prenašalci okužbe. Predsednik Republike znova brez komentarja.
3.     Hitropotezne kadrovske menjave tudi na še eni ključni ustanovi ob zdravstveni krizi, ki nas je zajemala, to je na Nacionalnem Inštitutu za javno zdravje in celo, ko se novi vodja ni strinjal z ukrepi vlade, ki ga je bila postavila, je pristojni minister počel kar naprej po svoje, češ, da na NIJZ nimajo prav. Je pri tem kdo slišal predsednika Republike obraniti stroko?
4.     Ustavitev objav ažuriranih podatkov na Upravi za javna plačila, kar je oslepelo Komisijo za preprečevanje korupcije in sprožilo ogorčenje Transparency International. In to v času prvih nerodnih ali dvomljivih naročanj zaščitne opreme. Znova vse tiho na Erjavčevi 17.
5.     Tudi ko se je moral predhodnik Janše, Marjan Šarec sam braniti pred obtožbami naslednika, da ni bil dovolj storil, zlasti ne pravočasno, da bi zajezil pandemijo, bi bila še kako dobrodošla beseda šefa države, da je bila kritika neupravičena, ker je bil Šarec odreagiral tako, kot mu je svetovala stroka. Nenazadnje je bil njegov minister Šabeder prepovedal Bocellijev koncert v Štožicah 7. marca, ki če se bi zgodil – kot je dejal dr. Milan Krek, bi imeli danes katastrofo.
6.     Pa smo pri današnjih dneh, ko zvemo za depešo Ministrstva za zunanje zadeve Svetu Evrope o stanju medijske krajine v Sloveniji, dokument ki očrni, kot produkt in ostanek bivšega komunističnega režima, vse glavne slovenske medije, od Dela in Dnevnika, do RTV Slovenija in celo zasebne Pop TV, ter uredništva in novinarje, ki tam delajo in ki bi naj bili v službi nekdanje nomenklature ali le leve politične opcije ter preprečevali pluralnost informiranja. Zgrozijo se stanovske vrste, civilnodružbene organizacije, parlamentarna opozicija in tudi del same koalicije (SMC, Desus in NSi), ki se od vsebine dopisa distancira. Ker pa se takoj ne razume ali gre za uradno stališče vlade, oz. MZZja, ali za nerodnost Urada za komuniciranje, predsednik Republike se vzdrži komentarja – »Počakajmo najprej da zvemo za kaj gre« - a zgodi se torek, ko na skupni seji Odborov za kulturo in zunanjo politiko DZ, minister demantira sicer da je dopis nastal po njegovem nareku, pritrdi pa vsebini, češ da v njej ni nič spornega, s čimer prizna, da za njim stoji SDS in da je bil poslan na papirju vlade. In Borut Pahor? Nič. Tiho. Spregovori v sredo popoldan ob obisku meje ob Kolpi, v družbi ministrov za obrambo in notranje zadeve: »Potrebujemo vojsko s pooblastili policije! Naj se opozicija zave, da je to nujno!«

7.     In nenazadnje, ameriški predsednik Trump ustavi financiranje Svetovne zdravstvene organizacije, ker da ni ravnala prav ob pojavu Covida-19. Hudo kritičen tudi Janša, ki zahteva tudi odstop njenega generalnega direktorja. Josep Borrell pa izpove WHO vso podporo Evropske Unije. In naš predsednik? Borut, Kje si? A ja, na južni meji, v tesnem spremstvu ministrov, uradnikov in vojakov na druženju, ki bi ga policija še kako sankcionirala, če bi šlo za običajne pohodnike. Pravi posmeh pravil, ki smo jih sprejeli za zajezitev pandemije. Hudo slab zgled!  


"Pripovedujem svoje življenje"