mercoledì 28 ottobre 2020

Pahor oglasi se!

 

Prošnja Predsedniku Republike

 

Spoštovani g. Predsednik Republike, Borut Pahor,

Poznava se... koliko že? Dobrih 30 let, še iz časa izdihljajev Zveze Komunistov, ko sva skupaj sedela na zadnjem Centralnem komiteju in prispevala tudi mi dva, kdo več kdo manj, prilagajanju partije izzivom časa in prehoda iz enopartijske v večstrankarsko politično ureditev. Opuščali smo komunizem in stavili na sodobno, evropsko profilirano socialno demokracijo. Vodili so nas v prvih korakih te preobrazbe najprej zadnji predsednik ZKS Milan Kučan, nato Ciril Ribičič ter preminula Peter Bekeš in Janez Kocjančič.

1997 leta je nastopil tvoj čas, prevzel si vodenje stranke in ostal na njenem čelu celih 15 let. Spomnil se boš, da sem ti bil prva štiri leta podpredsednik, ki ga je bil izbral tako kot tebe kongres, in da kohabitacija pri vodenju in zastopanju stranke ni bila ves čas enostavna. Tudi javno sva se prepirala predvsem okoli razumevanja mejnega spora s Hrvaško in ponujanja rešitev zanj, pa tudi sicer na temo bolj in manj levih pogledov na razvoj družbe. A s sprotnimi včasih, priznam, tudi zelo kislimi nasmeški, ter vzklili, da ima v stranki pač vsak pravico do svojega mnenja in da znamo sobivat z razlikami, sva speljala mandat do konca. Ker je bil vendarle naporen, se v njegovo nadaljevanje več nisem podal. A to ni prekinilo najinega sodelovanja bodisi na Predsedstvu stranke bodisi v poslanskih klopeh Državnega zbora. Slednjega si tako dobro vodil, da si se tu pa tam spozabil na stranko in sotovariše, ki pa smo ti kljub temu vselej stali ob strani. Nekaj letni skok v Bruselj, v Evropski parlament, nato vrnitev domov in prevzem vlade ter končno od 2012 dalje na čelu Republike. Brez dvoma, kariera, ki jo v sodobni Sloveniji ni zmogel nihče drug.

Čemu ves ta historiat? Ker bi te rad tudi spomnil, da te je volilo ljudstvo, ne strankarska matematika, in da si poklican ne le k podeljevanju priznanj in k vsem všečnim slavnostnim govorom, temveč tudi in predvsem, k varovanju vrednot in temeljev na katerih slonijo zidovi Republike in njene ureditve. Res je, da o tem ne odločaš ti, da to počneta zakonodajna in izvršila oblast, a tvoja beseda, tvoje mnenje, tvoj pogled na to kar počneta omenjeni dve ima neko težo, ki jo ne ena, ne druga, ne vlada, ne parlament ne moreta preslišati. No, ne zameri, a osebno in prepričan sem da tudi velik del javnosti, pogrešamo tovrstno odzivanje.

Dogajajo se, ob zgodovinsko pogubni zdravstveni krizi, ki smo ji priča, dramatični udori v temelje demokratične ureditve države, predvsem s strani vlade, (napadi na sodstvo, medije in civilno družbo, nespodobne kadrovske menjave in prevzem tudi zapisano neodvisnih družbenih podsistemov, blatenje države v tujini, nevarna nova pota v zunanji politiki in še kaj…) in kar ti zmoreš je le pozivanje, ki postaja že dolgočasno, duhomorno in brezvezno, k spravljivosti in k medsebojno spoštljivemu dialogu. To ni nič!

Nedavno si gostil posvet o načelu delitve oblasti, ki se je sprevrgel skorajda v proces zoper sodnike in tožilce. Prvi tožnik predsednik vlade, Janez Janša, ki je zabrusil predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču, ne da bi se mu niti z besedo opravičil za žaljive tvite, da si naj sodstvo, ugled zasluži. Bolj očitajoča kot pohvalna do sodne veje oblasti tudi oba predsednika zakonodaje, oz. Državnega zbora in Državnega sveta. Da bi Janšo, Zorčiča in Kovšco spomnil, da ugled njihovih ustanov ne seže niti do kolen sodstvu, si nisi upal.

No, sedaj je tu nova priložnost, da se vsaj delno odkupiš. Solidariziraj z odgovornimi uredniki poglavitnih slovenskih medijev, podpisniki pisma »Pod pritiski ne bomo klonili«, povej jim, da deliš njihove skrbi in njihov boj za ohranitev neodvisnosti hiš in uredništev, ki jih vodijo, oziroma novinarstva v celoti,  ponudi jim »jabolko navdiha«, ki si jo že podelil zdravnikom, medicinskim sestram, delavcem zdravstvene nege, prodajalkam in prodajalcem, komunalnim delavcem. Ali meniš, da si jo ne zaslužijo? Skratka, Borut, stori končno korak v pravo smer! Slovenija ti bo hvaležna.

 


lunedì 26 ottobre 2020

NTP akt mednarodnega prava

 

STOPILA V VELJAVO POGODBA O PREPOVEDI JEDRSKEGA OROŽJA

 

Pred dvema dnevoma, 24. oktobra, je z ratifikacijo, ki je prišla iz Hondurasa, Pogodba Združenih Narodov o prepovedi jedrskega orožja (NTP) stopila v veljavo kot akt mednarodnega prava. Tehnično bo potrebno sicer počakati še 90 dni, torej na 24. januar, nato bo pravnomočna. Vse podpisnice, ki so jo tudi ratificirale, - 50 je bilo določeno število za njeno aktivacijo – bodo vezane nanjo. Od tu dalje sledi čakanje na ratifikacijo še ostalih podpisnic – 72, ter ozaveščanje e njegovi nujnosti doslej abstinentih članic OZN ter jedrskih sil.

Kot je znano je Slovenija odklonila sodelovanje tako pri pripravi tega akta kot pri njenem sprejetju, ker da – je dal vedeti takratni predsednik vlade Miro Cerar (2017) – brez veze vse dotlej dokler ga ne bodo sprejele vse države, ki posedujejo jedrsko orožje, z Severno Korejo vred. Da je šlo, z glasovi 122 članic svetovne organizacije, za pomembno sporočilo o največji grožnji človeštvu za odpravo katere si je vendarle vredno prizadevati, se dr. Cerar, na moje veliko razočaranje, ni menil. Še manj je pričakovati od vlade Janeza Janše, ki dobesedno klečeplazi pred željami Trumpove administracije, zato pa apel, poziv, njeni naslednici, upam da »koaliciji ustavnega loka«, kadarkoli že se bo ustoličila, da to sramoto, ki visi nad našo Republiko, odpravi čim prej. Prepričan sem, da to pričakuje velika če že ne ogromna večina naših državljank in državljanov. Ne morem verjeti, da nam je vseeno ali je svet oborožen z najbolj uničljivimi arzenali ali ne. Naj spomnim, da med vodilnimi ljudmi omenjene koalicije, je predsednik LMŠ, Marjan Šarec, že leta 2017, ko je kandidiral za predsednika Republike, podpisal poziv Mirovnega inštituta k podpori Slovenije protijedrski pogodbi, a je nanjo očitno pozabil ko je kasneje prevzel vodenje vlade. No, tu je sedaj nova priložnost. LMŠ, SD, Levica, SAB in še kdo…ne zamudite jo. Pri tem ni ovita niti članstvo v NATO. Pogodba o tem ne zapoveduje pristanka na jedrsko doktrino zavezništva. Torej, storimo korak, pa četudi milimetrski, glede na našo velikost, v smeri sveta brez jedrskega orožja!

 



mercoledì 21 ottobre 2020

Naj gre denar k preoblikovanju SV

 

780 milijonov evrov za vojsko? Ne, hvala – 2

 

Da, a samo če za njeno korenito preoblikovanje. Pojasnim v nadaljevanju.

Najprej se zahvaljujem avtorici zapisa pod tem naslovom izpred nekaj dni, Bojani Glavini, za problematiziranje nečesa, ki med profesionalci v politiki gre v nos za enkrat le Levici. Ostali domači svet, če odmislim petkove protestnike, se s tem praviloma ne ukvarja. Več ali manj soglaša ali molči.

Govora je o velikem denarju za vojsko, ki ga tako kot je danes strukturirana nedvomno potrebuje, nenazadnje zaradi bolj dostojnega plačila njenih pripadnic in pripadnikov, ki pa z gledišča današnjih zdravstvenih razmer, zlasti deficitov v zdravstvenem sistemu ter tudi realnih groženj in izzivov časa, ki ga živimo in ki prihaja, je do neke mere vržen stran, oziroma nesmotrno načrtovan.

Ga. Glavina pravi, da ni zadrta pacifistka. Sam se prištejem k pacifistom četudi brez zadrtosti, a delim velik del njenih ocen. Razlikujeva se nekoliko le pri namembnosti tematizirane vsote, ki jo osebno opravičujem izključno ko gre za nakupe reševalnih zrakoplovov - rad bi sicer namesto transportnega letala na spisku videl Canadaira ali dva Air Tractorja  - in boljše plače najslabše plačanim vojakinjam in vojakom.

Tisti, ki me berejo vedo, da že nekaj časa vztrajam pri tezi, da gre SV reformirati v celoti in državo odpraviti iz zveze NATO, oziroma v obratnem vrstnem redu, ker če ostanemo v tem zavezništvu se bomo morali še naprej držati njegovih pravil, ki jih krojijo kot je znano in razumljivo, najmočnejše članice, ZDA in primis. Mi smo le ubogljivi podizvajalci. Pa ne le pravil, tudi doktrine in politike, kar se je v našem 15 letnem članstvu že nič koliko krat videlo (Irak, Afganistan, Sirija, Libanon, Latvija, jedrski pritisk vse bolj proti vzhodi Evrope, zavrnitev Pogodbe OZN o prepovedi jedrskega orožja…) In pravila, ki so jih postavili »veliki« nas silijo k povečevanju proračuna na vojsko - formalno za »obrambo« - na 2% BDPja. Ne razumem čemu Levica ni še sprožila potrebnih postopkov za razpis zakonodajnega, ali vsaj posvetovalnega referenduma, o našem nadaljnjem članstvu v NATO?! Naj ponovim še enkrat. Če si je upalo Združeno Kraljestvo izglasovati Brexit, oziroma oditi iz EU, kar se tudi v praksi kaže kot izjemno zapleten proces z nepredvidljivimi posledicami, zapustiti Severnoatlantsko zavezništvo je nič koliko bolj enostavno, razen če pristanemo na to »ujetništvo« zaradi strahu pred tem, kar bi nam utegnili storiti zavoljo našega odhoda, »užaljeni gospodarji«.

A če se vrnem k reformi SV, zato da bi že danes porabljen denar zanjo porabili bolj smotrno in še posebej s pogledom naprej, v to kar nas čaka, v izzive, ki jih prinaša čas in za katere vemo - pri opozarjanju je stroka enotna! Gre za krizo, ki jo doživljamo s Covidom-19, za podobne, ki se nam utegnejo zgoditi, ko bo ta mimo - morda še hujši virusi - ter za posledice tako neustavljivih podnebnih sprememb kot enako nezadržnih migraciji. Opisano se zagotovo dogaja in se še bo, da bi nas kdo vojaško napadel, oziroma ogrožal (kdo???) je pričakovati tako kot da bo cunami zalil Ljubljano. Skratka, potrebujemo več zdravstvenega in negovalnega osebja, bolje opremljeno zdravstvo in civilno zaščito, popolnitev policijskih vrst, tudi v zaporih, in  vojsko v bistveno manjšem obsegu a usposobljeno - soglašam z go. Glavino - za kibernetsko in biološko obrambo ter za sodelovanje na mednarodnih mirovnih misijah pod izključnim okriljem Organizacije Združenih Narodov. Za predlagane spremembe, to je za prekvalifikacije dela vojakinj in vojakov za potrebe zdravstva, socialnega skrbstva, civilne zaščite in policije, za nakup reševalnih in gasilskih zrakoplovov in za usposabljanje ter opremljanje vojske za kibernetsko in biološko varnost, ocenjujem, seveda špekulativno, da bi bili načrtovani 780 milijoni evrov več kot dovolj. K tej reformi sem poznal mojo politično izbranko - SD, enako pozivam Jožeta P. Damijana in Koalicijo ustavnega loka. Morda bodo zbrali dovolj poguma in znanja za ta izziv, če pa ne naj zmorejo vsaj pristop k Pogodbi OZN o prepovedi jedrskega orožja. Brez tega, razočaranja ne bom mogel skriti.


"Pripovedujem svoje življenje"