venerdì 11 settembre 2015

O migrantih pri nas in prvih potezah


http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/o-azilnem-pravu-ndash-da-o-morali-ne-izgubljamo-besed.html

O azilnem pravu – da o morali ne izgubljamo besed …. Odziv

S spoštovanim mag. Matevžem Krivicem sva nazadnje polemizirala ob mojem pozivu slovenskemu sodstvu k večji usklajenosti, tam sredi januarja. Očital mi je nizko pravno kulturo, pri čemer sam priznam, da sem faliran študent prava, ki se je o pravu, vsaj malce seveda, podučil šele v kasnejših 15 letih, kolikor je sedel v klopeh Državnega zbora in Evropskega parlamenta, hudo demagogijo in totalno zgrešeno razmišljanje o domnevni potrebi po večjem sozvočju med vsemi instancami in organi pravosodnega ustroja. Zato, da bi sodbe ne padale, kot fige z drevesa, ko jih ne pobiraš, kar se je začelo prepogosto dogajati v naši ljubi deželi. In o tem teče danes strokovno-politična in širša javna razprava bodisi v samih sodnih vrstah, bodisi v parlamentu, bodisi v medijih. In vsi, razen tistih, ki radi demonstrirajo pred sodno palačo v Ljubljani in si prizadevajo z nje odnesti Maslešo, Fišerja in ostale sodnike ter tožilce, ki so se kadarkoli dotaknili njihovega vodje, oziroma sodstvo kar lustrirat in ga podredit svojim političnim ambicijam, govorijo na glas o potrebi do dodatnega usposabljanja sodnic in sodnikov in tudi o nujnosti večje usklajenosti med njimi in njihovimi izreki sodb, ker da preštevilno razveljavljanje, vračanje v prvotne obravnave in zastaranje le teh ne prispevajo k zaupanju javnosti v pravni sistem in pravno državo. Obratno. Se absolutno strinjam! Torej, dragi Krivic, moj januarski poziv, ki je šel v to smer, vendarle ni bi tako idiotski, mar ne?
Toliko o takratni polemiki. Se pa v celoti strinjam z magistrom o tem kar je napisal v včerajšnjem Delu pod gornjim naslovom. Ter dodajam, ne da bi uhajal v pesnitve na družbenih omrežjih in drugih medijih, pro et contra  sprejemanju migrantov, da če drži to, da bo skupinica sirijskih prebežnikov, ki jih je naša policija prijela ob nezakonitem vstopu v slovensko ozemlje, pri Lendavi, in jih začasno namestila v Postojno, vrnjena tam od koder so prišli, to je na Madžarsko, je Slovenija že na začetku padla na izpitu iz razumevanja, dojemanja in odzivanja na izziv, ki ga predstavlja ta novodobna selitev narodov.
Zgražali smo se nad prizori s srbsko-madžarske meje in iz glavne železniške postaje v Budimpešti, obsojali grobost madžarske policije in politiko Orbanove vlade, uperjena k preganjanju oz. zavračanju migrantov, Cerar in njegove pristojne ministrice so zagotavljali da bodo pri nas ti ljudje sprejeti povsem drugače, z odprtimi rokami, da obstajajo plani za njihovo oskrbo in namestitev v kolikor bi želeli ostati z nami, oziroma asistenco ob tranzitu k drugim destinacijam, a namesto da bi tem 14 Sirijcem pomagali nadaljevati pot proti Avstriji in naprej do Nemčije, kamor si želijo, bi jih naj vrnili v državo, ki jih noče in maltretira? Mejo so prestopili nezakonito? Ne dvomim, a enako trdijo Madžari, ko gradijo 4 metre visoki zid na meji s Srbijo, pa naj bi ga tudi s Hrvaško, in pravijo da so zakonite poti le preko mejnih prehodov ter da z bodečo žico in zidom varujejo Schengensko mejo. Torej vse ok, bi lahko rekli, tako za Madžare kot za nas?! A temu ni tako! Mase prebežnikov iz vojnih območji Sirije, Iraka, Afganistana in še kod, ki so ubrale pot na kopnem proti domnevno obljubljenim deželam srednje in severne Evrope, kjer vsaj vojne ni, so šli od doma le s kako cunjo in nekaj prihranjenega denarja, večinoma brez ustreznih dokumentov, viz in drugih dokazil o obstoju in pravici do gibanja. Korakajo po avtocestah ali se tlačijo v vozilih tihotapcev in, srečnejši, v vlakih ne da bi se spraševali ali bo njihov prehod iz države v državo zakonit ali ne, ampak le z upanjem, da jim bodo civilizirani Evropejci pomagali in da bodo s čim manj mukami prispeli na cilj. To jim je edina želja, zanjo so tvegali in še tvegajo življenje, svoje in svojih najdražjih, ki so jih vzeli s seboj. In ko naletijo na dobre ljudi, kot se je zgodilo v Srbiji, kjer so se tako državni organi kot domačini izkazali po dobrosrčnosti in humanosti, za razliko od makedonskih in kasneje tudi madžarskih oblasti, se jim prikaže pred tv kamerami nasmeh hvaležnosti in radosti, ko pa jih policisti odrivajo, tepejo in celo novinarka spotika in brca, se na njihovih obrazih slika vsa drama  njihovega življenja.
Pridružujem se pozivu naših nevladnih in drugih humanitarnih organizaciji vladi in Ministrstvu za notranje zadeve, da naj omenjene štirinajst sirijske  begunce s Postojne napotijo naprej v Avstrijo, oz. Nemčijo, ne pa nazaj na Madžarsko.
Morda še to. Preuranjeno je zapisovati tako pri nas kot v Bruslju število migrantov, ki bi jih naj prevzela, nastanila in oskrbela Slovenija. Baje cca tisoč dvesto. Šele ko se bo ta val ustavil, ali vsaj umiril, ko ne bodo ti ljudje več bežali s svojih domov, bo mogoče prešteti vse in doreči koliko bo vsaka članica Evropske unije, z onimi iz Višegrajske skupine vred, sicer naj gredo ven s te skupnosti, ali naj bodo  ustrezno sankcionirane, dolžna sprejeti. Ker da se vse to dogaja niso krive le ZDA. Tudi EU je prispevala svoj delež ko je podprla Busheve laži ob napadu na Irak in pri strmoglavljenju Sadama Huseina. Ostali diktatorji, ki so padali, so bili le nadaljevanje te iste, neokolonialne politike.
Ja, in mi? Slovenija? Stali smo zraven, z Ruplovim podpisom na Vilensko izjavo, celo aktivno in torej soodgovorno!  



,



giovedì 3 settembre 2015

nespodobne čistve na TV Slovenija


http://www.delo.si/mnenja/pisma-bralcev/basen-o-misji-strahovladi-na-rtv.html

ODPRTO PISMO ERIKU VALENČIČU IN DRUGIM ODSLOVLJENIM SODELAVKAM TER SODELAVCEM  RTV SLOVENIJA

Spoštovani Erik Valenčič in sotrpinke ter sotrpini,
Poznate me kot bivšega poklicnega politika, oziroma župana in dolgoletnega poslanca nekdanje ZKS, danes SD, a preden bi se podal v politične vode sem opravljal skoraj 20 let delo, ki ga opravljate vi. Bil sem novinar , urednik in voditelj informativnih oddaj, avtor dokumentarcev prej na Radiu nato še na Televiziji Koper, in to kar berem in zvem, pa ne le iz vašega pisma, Erik, okrog dogajanj znotraj »nacionalke« me ne razveseljuje. Obratno!  Toliko bolj ker generalnega direktorja Fillija poznam tudi osebno v zelo pozitivni luči in me žalosti, ko ga spremljam ob rošadah in rezih, ki jih določata očitno direktorica televizije Biziljeva in njen pomočnik Traven, ujetega v neki mešanici brezčutnosti in ravnodušnosti, nesposobnega udarca po mizi.
Ker ni pojasnil s strani vodstva RTV, oz. Televizije, zakaj to počno, razen vedno priročnega odgovora in izgovora, da treba varčevati, verjamem, da to kar ste napisali drži in vam, ter ostalim, ki jih je doletela vaša ali podobna usoda, izrekam svoje sočutje in polno podporo.
Pridružujem se pismu in zahtevi DNS da naj odgovorni stopijo pred javnost in pojasnijo na prepričljiv način, zlasti na osnovi katerih profesionalnih kriterijev, s katerimi razlogi in cilji se ta odpuščanja, premeščanja in te programske spremembe  dogajajo, sicer bo vsem jasno, da za tem stojijo le osebne zamere ter, sam dodajam, tudi politični premisleki do preveč družbeno angažiranih in tako do notranje javnosti kot do zunanje oblasti moteče kritičnih novinark in novinarjev.
Valenčiču in ostalim žrtvam kadrovske čistke na TV Slovenija, če jim kaj to pomeni, izrekam vso mojo podporo in solidarnost!