lunedì 3 ottobre 2016

Znova poziv dr. Marušiču k odstopu



Aurelio Juri
Nekdanji župan MO Koper, med pobudniki in ustanovitelji Univerze na Primorskem

POZIV REKTORJU UNIVERZE NA PRIMORSKEM,
DR. DRAGANU MARUŠIČU

Spoštovani dr. Marušič,
Dragi Dragan,

Že od začetka tvojega vodenja UP spremljam  odločitve, ki jih sprejemaš in kolikor se že trudim, da bi jih razumel , mi ne uspeva. Morda tudi zato, ker jih sam ne znaš komunicirati javnosti. Obratno, vse bolj se zgražam nad tem kar počenjaš in ti tokrat to sporočam neposredno, še zlasti kot politik, ki je svoj čas vodil občino in mesto Koper ter si prizadeval da bi le ta postalo tretje univerzitetno središče v Sloveniji.
Bil sem zraven dr. Čokovi, dr. Jakominu ter takratnim eminencam tukajšnjega gospodarstva, Koreliču, Kosmini, Čoku in drugih, brez katerih se te projekt ne bi rodil, še spočet ne bi bil, in se v Državnem zboru odločno bojeval z ministrom Gabrom,  sicer političnemu zavezniku, ki pa naši univerzi ni bil naklonjen, ko je zavlačeval z oblikovanjem ter kasneje tudi s sprejetjem zakona, ki jo je formalno ustanavljal.
To kar se danes, še posebej pod tvojim vodenjem, na tej ustanovi dogaja je daleč od takratnih pričakovanj in želja po valilnici novega intelektualnega bazena ter prostoru strpnega, kultiviranega, odprtega izmenjavanja mnenj, izkušenj in znanj, v katerem avtoritarni vzorci obnašanja nimajo mesta.
Po mnogih tvojih spornih potezah do vrste sodelavk in sodelavcev ter drugih zaposlenih in do Znanstvenega raziskovalnega središča kot takega ter drugih članic univerze, je tokratna odpoved delovnega razmerja dvanajstim priznanim docentom višek vsega, klofuta sami funkciji, ki jo zasedaš in poslanstvu, ki ti je bilo zaupano.
Brez pretirane zamere, a te znova pozivam, da sam razmisliš o umiku, o odstopu, ki utegne postati edina tvoja poteza z večinskim akademskim in javnim konsenzom.

Vse dobro.