lunedì 11 aprile 2022

Neverjetno kar si privoščijo Janševi ljudje na RTV

 

ODPRTO PISMO 

VARUHINJI PRAVIC GLEDALCEV IN POSLUŠALCEV RTVSLO

 

Lep pozdrav,

Vprašanje posebej naslavljam na novo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija, gospo Marico Uršič Zupan. 

Ne vem ali ste gledali sinočnjo Pirkovičevo Areno - "edino politično omizje na TV Slovenija, če sem ne štejemo številnih soočenj (predvolilnih o.p.), ki jih je v letošnji kampanji res veliko" - kot je oddajo sam pohvalil voditelj, s čimer je pa obenem priznal, da gre za politično oddajo in celo na temo volilne kampanje, ki na potek in sporočila slednje ne more ostati brez vpliva. Če k temu dodamo goste, ki jih je Pirkovič povabil in predstavil kot "eminentne" - Emila Rojca, župana Ilirske Bistrice, Petra Gregoriča, predsednika programskega sveta RTV, ki bi naj bil po Pirkovičevem opisu vrh strokovnosti in inteligence v Sloveniji, ter Bojana Požarja, znova "špica", tokat slovenskega novinarstva - ki javno sodijo v tabor simpatizerjev če ne celo somišljenikov SDSa in Janeza Janše, (Rojc sicer ne vem če še SDjev član, a miselno in vrednostno povsem zraven desnice), dobimo oddajo za katero se je že vnaprej vedelo kaj bo sporočala: naj volivke in volivci ne zamenjajo vladarja! Torej neposreden poseg v volilno kampanjo mimo osnovnega pravila vsem sodelujočim strankam enako odmerjenega časa za predstavitev njihovih stališč in programov. Enosmerna, enoznačna, sramotno pristranska, provladna izmenjava mnenj do katere bi morala varuhinja javno odreagirati ter zahtevati od odgovorne urednice informativnih programov na TV Slovenija, Rebernikove, vsaj preklic naslednje Arene. 

Kot da ne bi bilo dovolj, tudi zadnje predvolilno soočenje parlamentarnih strank je bilo poverjeno gospodu Pirkoviču, ki ni nikoli skrival ali tajil simpatije do Janeza Janše. 

In tudi na drugo temo sinočnje Arene - politični vplivi na RTV - je bilo jasno, da jih bodo gostje, še posebej predsednik Programskega sveta zanikali, oziroma krivili za domnevno blatenje ugleda hiše "aktivizem" tam zaposlenih novinarjem, ki naj bi v veliki večini, po mnenju gospodov, služili levim političnim interesom. 

Gospa Uršič Zupan, če se tokrat ne boste odzvala v bran ne le pravic nas gledalcev in poslušalcev RTV pač pa tudi minimuma medijskega dostojanstva, boste sama priznala da sodite v nov vodilni tabor zavoda in da niste vredna mesta, ki ga zasedate.

 

gledalec Aurelio Juri

Koper, 11.4.2022


domenica 10 aprile 2022

"Ljubezensko pismo" Josepu Borrellu

 

LETTERA A BORRELL

 

 

Spettabile sig. Borrell,

 

Potrei essere uno dei milioni di europei insignificanti se non al momento del voto, che osservano quanto avviene in Ucraina, il crimine della guerra e degli eccidi perpetrato da Putin, il comportamento dell'UE e della NATO, quello dell'ONU, l'agire dei singoli governi europei. Ma visto che quasi un anno l'ho passato al Parlamento europeo, come socialdemocratico, subentrando all'attuale presidente della Repubblica slovena, Borut Pahor, quando nel 2009 rientro' a Lubiana per prendere il governo, e che per 20 anni ho fatto il politico a tempo pieno, da sindaco di Koper-Capodistria a 3 legislature complete alla Camera di stato, occupandomi sopprattutto dei  temi della politica estera, che seguivo ancora prima di far politica come giornalista di radio e tv Capodistria, ritengo di non essere completamente ignorante in materia, ovvero di poterle trasmettere qualche mia osservazione e idea sul suo agire. 

Dopo l'encomiabile visita con la signora Leyen a Kijev, lei ha richiamato i singoli paesi membri dell'Unione all'invio di piu' armi all'Ucraina. Non oppino all'intenzione di fornire piu' aiuti al presidente Zelenski, ma osservo, almeno intimamente, che piu' armi al suo esercito comporta anche la messa in campo di piu' e piu' micidiali armi da parte russa. Credo gliel'abbiano detto che la Russia ne ha molte da spendere e che le più micidiali non sono state ancora usate. Si, penso anche a quelle chimico-biologiche e a quella nucleare che non viene esclusa dal Cremlino nel caso "fossero in gioco le sorti della Russia". Oramai da quel pazzo di Putin c'e' da aspettarsi di tutto. In tal modo siamo al classico circolo vizioso che si fomenta vicendevolmente, fino a che punto? Fino a oltrepassare i confini ucraini e scatenare il finimondo?

Non c'e' nessuno li da voi, alla Commissione o fra i gruppi parlamentari, a suggerire qualcos'altro dopo le supersanzioni, l'espulsione dei diplomatici russi e gli invii di armi all'Ucraina, per fermare e non alimentare la guerra? Diciamo la comunicazione, se si vuole, anche per canali diplomatici alternativi, a Mosca della disponibilita' dell'UE e della NATO (siete oramai come culo e camicia!) a negoziare le garanzie di sicurezza alla Russia richieste da Putin prima che decidesse di intraprendere questa folle avventura, garanzie che sono state rigettate da subito senza un minimo di calcolo su cosa potesse succedere. Quindi una sua visita, o quella di un suo inviato a Mosca con la proposta di avvio di queste trattative in cambio del cessate il fuoco e se a buon fine, del ritiro delle truppe russe dall'Ucraina. Non credo di esser l'unico ad averci pensato. E se la sua risposta e' "con un criminale di guerra l'UE non intende trattare", le ricordo una battuta molto saggia del nostro ex presidente della Repubblica e vicesegretario generale dell'ONU, Dott. Danilo Turk: "Non si negozia con un amico, ma con chi detiene il potere!" E, ci piaccia o meno, fino a prova contraria, Putin ce l'ha e nulla indica che intenda mollarlo o che qualcuno glielo voglia prendere a breve termine.

Quindi, prenda per buona questa mia mail e veda di premere un qualche altro bottone, perche' quello del solo bastone ( e oramai ce ne sono tanti, ma Putin non si piega) senza neanche una piccola carotina, non promette nulla di buono. Se si pensa che si possa costringere la Russia ad uscire da questa guerra con le ossa rotte, si pensa in modo molto pericoloso e irresponsabile. 

La ringrazio dell'attenzione.

 

 

Aurelio Juri, 72 anni, dal 2010 in pensione, ma ancor sempre attento osservatore.

 

Capodistria 10.4.2022


sabato 2 aprile 2022

Dvojna zunanjepolitična merila Zahoda

 

Ti, ti, pokvarjen svet!

»Svet nikoli ni bil popoln in verjetno tudi vnaprej ne bo. Zato moramo, da bi bil boljši, bolj pravičen, bolj miren, pametno, zelo modro, po neki temeljni presoji reševat spor in vojno v Ukrajini« - tako naš ljubi predsednik Pahor v enem od zadnjih Studio City, Marcelu Štefančiču, ko ga je spomnil, da v tednu, ko je Rusija napadla Ukrajino, je Izrael raketiral Damask, ZDA Somalijo in Savdska Arabija Jemen, še prej pa ga vprašal, ali bodo tako masivnih sankciji, kot jih kasira Rusija, deležne odslej vse države, ki bodo napadle druge suverene države?

Ni dvoma, da si take sankcije Putinov režim zasluži, da si zasluži izolacijo s strani svetovne skupnosti kakršne ne pomnimo v novejši zgodovini, razen morda še do Severne Koreje, potem, ko je z brutalnim napadom na sosedo, ki mu ni bila storila ničesar, prekršil vse norme mednarodnega in humanitarnega prava ter načela ustanovne listine Organizacije Združenih Narodov, toda vprašanje Štefančiča je povsem na mestu. Čemu enakega odziva ZDA, zveze NATO, EU niso deležne tudi druge države napadalke, ki enako kršijo mednarodno pravo in načela OZN? Med temi sodijo, da ne rečem prednjačijo, celo same Združene države Amerike, a do njih je Evropska unija – odmislim NATO, ki je itak organizacija pod njihovim poveljstvom – prizanesljiva, razumevajoča, mestoma celo kooperativna, če pomislimo na posamične njene članice, ki sedijo tudi v severnoatlantskem zavezništvu in ki so, recimo, ob agresiji na Irak, tudi neposredno pomagale agresorju. Naj spomnim na sklep domačega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko leta 2003, ki sem mu edini nasprotoval, ko je podprl Vilensko izjavo in s tem soglašal z razlogi napovedanega napada kljub temu, da je bilo vsem jasno, da so temeljili na z lažmi skonstruiranih dokazih o posedovanju, s strani iraškega režima Sadama Huseina, orožja za množično uničevanje. Vedeli smo da je šlo za laži, vedeli smo, da ZDA niso imele mandata Varnostnega sveta OZN, čigar inšpektorji so bili ugotovili, da očitanega orožja Irak ni imel, a smo se vseeno zavestno »prodali«, da bi si kupili Bushev DA našemu vstopu v NATO. Kak neizbrisljiv madež na našo državno integriteto, enak kot oni, ki smo si ga prislužili z izbrisanimi.

Prav ima Pahor, ko pravi, da svet nikoli ni bil popoln in verjetno tudi vnaprej ne bo, a ko se tega zavedamo se moramo potruditi za to da ga izboljšamo, zlasti če smo na položajih, ki o tem odločajo ali na to vsaj pomembno vplivajo. Biti predsednik države, premier ali zunanji minister je imeti tako moč, ali vsaj pomembno besedo pri tem. Toda z naše strani nobenega niti namiga, da si bomo prizadevali za enako ostre sankcije tudi do ZDA če ponovijo prakse prejšnjih desetletji, do njihove tesne in prve zaveznice na Bližnjem Vzhodu, Savdske Arabije, če ne preneha takoj napadati Jemen, do Izraela, ki še vedno mrcvari palestinska ozemlja in maltretira palestinsko ljudstvo. Še huje, v Dubaju, oz. Združenih arabskih emiratih, ki tvori koalicijo z Savdsko Arabijo proti Jemnu, smo se minule mesece kitali z našim zelenim paviljonom na zadnjem EXPOju, svet pa bo užival na naslednjem svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju, tudi zaveznik Riada v tej vojni. Sankcije proti njim? Kje pa, samo pohvale za njihove razvojne dosežke, ob tem da Savdsko Arabijo ZDA še obilno oborožujejo.

Pa če smo že pri nepopolnem in nepravičnem svetu, dragi Borut, res je, da vsaka suverena država ima vso pravico, in to po mednarodnem pravu, da si sama izbere politično in vojaško povezavo, toda tudi varnostna ravnotežja v geopolitiki, zlasti med dejanskima ali potencialnima jedrskima tekmecema imajo svoj pomen in širitev zveze NATO proti ruskim mejam je to ravnotežje, ki je nekako veljalo od druge svetovne vojne dalje, porušilo, izničilo sebi v prid. Bi kdo predlagal Putinu, da sta EU in NATO pripravljeni na pogajanja o novem balansiranju, o varnostnih jamstvih, ki jih je zahtevala pred agresijo, v zameno za umik iz Ukrajine?