lunedì 11 aprile 2022

Neverjetno kar si privoščijo Janševi ljudje na RTV

 

ODPRTO PISMO 

VARUHINJI PRAVIC GLEDALCEV IN POSLUŠALCEV RTVSLO

 

Lep pozdrav,

Vprašanje posebej naslavljam na novo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija, gospo Marico Uršič Zupan. 

Ne vem ali ste gledali sinočnjo Pirkovičevo Areno - "edino politično omizje na TV Slovenija, če sem ne štejemo številnih soočenj (predvolilnih o.p.), ki jih je v letošnji kampanji res veliko" - kot je oddajo sam pohvalil voditelj, s čimer je pa obenem priznal, da gre za politično oddajo in celo na temo volilne kampanje, ki na potek in sporočila slednje ne more ostati brez vpliva. Če k temu dodamo goste, ki jih je Pirkovič povabil in predstavil kot "eminentne" - Emila Rojca, župana Ilirske Bistrice, Petra Gregoriča, predsednika programskega sveta RTV, ki bi naj bil po Pirkovičevem opisu vrh strokovnosti in inteligence v Sloveniji, ter Bojana Požarja, znova "špica", tokat slovenskega novinarstva - ki javno sodijo v tabor simpatizerjev če ne celo somišljenikov SDSa in Janeza Janše, (Rojc sicer ne vem če še SDjev član, a miselno in vrednostno povsem zraven desnice), dobimo oddajo za katero se je že vnaprej vedelo kaj bo sporočala: naj volivke in volivci ne zamenjajo vladarja! Torej neposreden poseg v volilno kampanjo mimo osnovnega pravila vsem sodelujočim strankam enako odmerjenega časa za predstavitev njihovih stališč in programov. Enosmerna, enoznačna, sramotno pristranska, provladna izmenjava mnenj do katere bi morala varuhinja javno odreagirati ter zahtevati od odgovorne urednice informativnih programov na TV Slovenija, Rebernikove, vsaj preklic naslednje Arene. 

Kot da ne bi bilo dovolj, tudi zadnje predvolilno soočenje parlamentarnih strank je bilo poverjeno gospodu Pirkoviču, ki ni nikoli skrival ali tajil simpatije do Janeza Janše. 

In tudi na drugo temo sinočnje Arene - politični vplivi na RTV - je bilo jasno, da jih bodo gostje, še posebej predsednik Programskega sveta zanikali, oziroma krivili za domnevno blatenje ugleda hiše "aktivizem" tam zaposlenih novinarjem, ki naj bi v veliki večini, po mnenju gospodov, služili levim političnim interesom. 

Gospa Uršič Zupan, če se tokrat ne boste odzvala v bran ne le pravic nas gledalcev in poslušalcev RTV pač pa tudi minimuma medijskega dostojanstva, boste sama priznala da sodite v nov vodilni tabor zavoda in da niste vredna mesta, ki ga zasedate.

 

gledalec Aurelio Juri

Koper, 11.4.2022


Nessun commento:

Posta un commento