sabato 2 aprile 2022

Dvojna zunanjepolitična merila Zahoda

 

Ti, ti, pokvarjen svet!

»Svet nikoli ni bil popoln in verjetno tudi vnaprej ne bo. Zato moramo, da bi bil boljši, bolj pravičen, bolj miren, pametno, zelo modro, po neki temeljni presoji reševat spor in vojno v Ukrajini« - tako naš ljubi predsednik Pahor v enem od zadnjih Studio City, Marcelu Štefančiču, ko ga je spomnil, da v tednu, ko je Rusija napadla Ukrajino, je Izrael raketiral Damask, ZDA Somalijo in Savdska Arabija Jemen, še prej pa ga vprašal, ali bodo tako masivnih sankciji, kot jih kasira Rusija, deležne odslej vse države, ki bodo napadle druge suverene države?

Ni dvoma, da si take sankcije Putinov režim zasluži, da si zasluži izolacijo s strani svetovne skupnosti kakršne ne pomnimo v novejši zgodovini, razen morda še do Severne Koreje, potem, ko je z brutalnim napadom na sosedo, ki mu ni bila storila ničesar, prekršil vse norme mednarodnega in humanitarnega prava ter načela ustanovne listine Organizacije Združenih Narodov, toda vprašanje Štefančiča je povsem na mestu. Čemu enakega odziva ZDA, zveze NATO, EU niso deležne tudi druge države napadalke, ki enako kršijo mednarodno pravo in načela OZN? Med temi sodijo, da ne rečem prednjačijo, celo same Združene države Amerike, a do njih je Evropska unija – odmislim NATO, ki je itak organizacija pod njihovim poveljstvom – prizanesljiva, razumevajoča, mestoma celo kooperativna, če pomislimo na posamične njene članice, ki sedijo tudi v severnoatlantskem zavezništvu in ki so, recimo, ob agresiji na Irak, tudi neposredno pomagale agresorju. Naj spomnim na sklep domačega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko leta 2003, ki sem mu edini nasprotoval, ko je podprl Vilensko izjavo in s tem soglašal z razlogi napovedanega napada kljub temu, da je bilo vsem jasno, da so temeljili na z lažmi skonstruiranih dokazih o posedovanju, s strani iraškega režima Sadama Huseina, orožja za množično uničevanje. Vedeli smo da je šlo za laži, vedeli smo, da ZDA niso imele mandata Varnostnega sveta OZN, čigar inšpektorji so bili ugotovili, da očitanega orožja Irak ni imel, a smo se vseeno zavestno »prodali«, da bi si kupili Bushev DA našemu vstopu v NATO. Kak neizbrisljiv madež na našo državno integriteto, enak kot oni, ki smo si ga prislužili z izbrisanimi.

Prav ima Pahor, ko pravi, da svet nikoli ni bil popoln in verjetno tudi vnaprej ne bo, a ko se tega zavedamo se moramo potruditi za to da ga izboljšamo, zlasti če smo na položajih, ki o tem odločajo ali na to vsaj pomembno vplivajo. Biti predsednik države, premier ali zunanji minister je imeti tako moč, ali vsaj pomembno besedo pri tem. Toda z naše strani nobenega niti namiga, da si bomo prizadevali za enako ostre sankcije tudi do ZDA če ponovijo prakse prejšnjih desetletji, do njihove tesne in prve zaveznice na Bližnjem Vzhodu, Savdske Arabije, če ne preneha takoj napadati Jemen, do Izraela, ki še vedno mrcvari palestinska ozemlja in maltretira palestinsko ljudstvo. Še huje, v Dubaju, oz. Združenih arabskih emiratih, ki tvori koalicijo z Savdsko Arabijo proti Jemnu, smo se minule mesece kitali z našim zelenim paviljonom na zadnjem EXPOju, svet pa bo užival na naslednjem svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju, tudi zaveznik Riada v tej vojni. Sankcije proti njim? Kje pa, samo pohvale za njihove razvojne dosežke, ob tem da Savdsko Arabijo ZDA še obilno oborožujejo.

Pa če smo že pri nepopolnem in nepravičnem svetu, dragi Borut, res je, da vsaka suverena država ima vso pravico, in to po mednarodnem pravu, da si sama izbere politično in vojaško povezavo, toda tudi varnostna ravnotežja v geopolitiki, zlasti med dejanskima ali potencialnima jedrskima tekmecema imajo svoj pomen in širitev zveze NATO proti ruskim mejam je to ravnotežje, ki je nekako veljalo od druge svetovne vojne dalje, porušilo, izničilo sebi v prid. Bi kdo predlagal Putinu, da sta EU in NATO pripravljeni na pogajanja o novem balansiranju, o varnostnih jamstvih, ki jih je zahtevala pred agresijo, v zameno za umik iz Ukrajine?

Nessun commento:

Posta un commento