domenica 18 febbraio 2018

Juncker znova katastrofa!



UBOGI JUNCKER

Pravi da trpi, ker se Slovenija in Hrvaška »ne moreta uskladiti, kako ravnati s razsodbo«, ki jo je izreklo mednarodno arbitražno sodišče o njunem mejnem sporu. Ali obstajajo, g. Juncker, opcije glede ravnanja z odločitvami sodišč? Kolikor vem o pravni kulturi in vladavini prava, jih ni. Pri rednih sodiščih obstajajo pritožbene instance, a tudi tu se moraš s sodbo naprej seznaniti, nato se nanjo pritožit, ad hoc arbitraže pa so dokončne, zlasti če tako zapisano v pogodbi o njihovem ustanavljanju.
Torej o čem naj se Slovenija in Hrvaška uskladita? O tem ali naj se sodba spoštuje in izvede, ali o tem, da se jo odpihne? Morda o tem, da se jo izvede na pol?
Zresnite se, g. Juncker, vrnite dostojanstvo in verodostojnost funkciji, ki jo opravljate! Če že imate od česa trpeti je lahko samo to, da vso odgovornost, da spor še živi in vam povzroča bolečine nosi vlada vašega prijatelja in strankarskega kompanjona Plenkoviča. Sicer bodite jasen in povejte kaj naj po vašem stori Slovenija, česar še ni? V čem je tudi ona enako kriva?
Kje pa ste, spoštovani predsednik Republike, predsednik Vlade, zunanji minister? Čemu se otepate zastaviti to vprašanje g. Juckerju in zahtevati odgovor? Edina, ki se je oglasila, upam, da na plenumu, ne le v medijih, je ministrica za obrambo, Andreja Katič, ki na Varnostni konferenci v Munchnu zastopa našo državo.
»Glede na to, da je stališče Evropske komisije, da pridružitev ne bo šla naprej, če meje ne bodo urejene, neurejene pa so meje s Hrvaško, je dana velika prednost Hrvaški. To ni dobro in ni prav!« -, je dejala Katičeva, ki poudarja podporo Slovenije pridružitvi preostalih držav Zahodnega Balkana Uniji. Dodala je, da Juncker ni izhajal s pravega stališča, češ da so težave samo pri implementaciji. Težava je v tem, da Hrvaška ne spoštuje in ne priznava odločitve arbitražnega sodišča. Pravilno! Vprašati bi morala samo še Junckerja v čem vidi tudi Slovenijo soodgovorno za tako stanje?
Glede podrejenosti balkanskih članic za EU v razmerju do Hrvaške, ko gre za reševanje mejnih sporov, naj se predsednik Evropske komisije zaveda, da v to Srbija, BiH in Črna Gora ne bodo pristale, še posebej če jim bo odvzet tudi instrument arbitraže, oziroma bo le-ta diskvalificiran in zrelativiziran kot to Juncker počne v primeru Slovenije in Hrvaške.

martedì 6 febbraio 2018

Juncker vse manj verodostojen


Aurelio Juri
Državljan Evropske Unije iz Slovenije in bivši evropski poslanec (S&D)


Jean-Claude Juncker
Predsednik Evropske Komisije


ODPRTO PISMO


Spoštovani g. predsednik,

Prebral sem iz slovenskih medijev to kar ste v torek izjavili v Evropskem Parlamentu v zvezi z mejnim sporom med Slovenijo in Hrvaško in ostal sem brez besed, da ne rečem osupel!
Če res pripisujete enako odgovornost obema državama, ker problem še ni resen, se sprašujem ali sploh poslušate slovenske sogovornike, pa tudi druge zagovornike arbitražnega reševanja sporov in sicer pravno stroko, ko vam povedo, da je meja, po razsodbi arbitražnega sodišča, že določena in dokončna in da je problem samo v tem, da Hrvaška te arbitraže ne priznava, ali pa vam je to povsem jasno, a se hrvaškim kolegom iz vaše iste politične grupacije - EPP - nočete zameriti?
Ko ste pozivali obe strani k čim prejšnji implementaciji arbitražne odločbe sem bil prepričan, da so vam bili o tej zadevi pojmi povsem jasni in da ste to počeli iskreno. Danes, ko je Slovenija to nalogo opravila in to v času, ki je bil zanjo predpisan, vi pa znova pozivate tudi njo k razsreševanju spora, oziroma ji pripisujete enako odgovornost kot Hrvaški ker le-ta ni še rešen,  pa v vašo dobro vero, v vašo poštenost in nepristranskost ne verjamem več. Za Hrvaško je vsakomur, ki stavi na vladavino prava, jasno kaj mora storiti: sprejeti arbitražo in pohiteti z implementacijo njene razsodbe. Ni druge poti. Kaj pa naj pri tem stori Slovenija, ki se razsodbe drži in jo že izvaja?
Pravite celo, g. Juncker, da je Komisija, ki ji predsedujete, obema stranema že ponudila pomoč, a da nobena še ni posegla po njej. Ves čas Slovenija čaka na to pomoč, slišal sem našega predsednika Republike, Boruta Pahorja, premiera Mira Cerarja, in zunanjega ministra, Karla Erjavca, da boste ali vi, ali vaš podpredsednik Timmermans vsak čas prišla v Ljubljano in Zagreb, oziroma, da boste oba predsednika vlad povabila k sebi. Pahor je bil pri tem povsem decidiran in to v pričo vas.
Morda svetujete Sloveniji, da naj opusti arbitražo in se vrne k dvostranskemu iskanju rešitve? Če je to Vaš razmislek, Vaš nasvet, se sploh zavedate kaj to pomeni? Kakšne utegnejo biti posledice?
Pa še nekaj: Izjavili ste tudi, da »nobena država z zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami«. Načeloma se z vami strinjam, a v trenutku, ko relativizirate arbitražno razreševanje sporov, ko ne najdete poguma, da bi Hrvaško prisilili k spoštovanju tega pravnega instrumenta, potiskate vse druge države, s katerimi Hrvaška menjega vprašanja še ni rešila, v podrejen položaj.
Če bi to izjavili že 2008 leta, seveda z mesta, ki ga zasedate sedaj, bi Slovenija lahko povsem legitimno upočasnila, oziroma oteževala pot Hrvaške k uniji vse dotlej, dokler  slednja ne bi pristala na slovenske zahteve o meji. Menim, da si Srbija, BiH in Črna Gora tega ne zaslužijo in da to vodi k novim, nevarnim požarom v regiji! Prevzemate si hudo odgovornost!
Lep pozdrav.

Aurelio Juri


Koper, 7.2.2018