mercoledì 9 maggio 2018

Trump vse bolj nevaren!




VSOTA VSEH STRAHOV NE MIRUJE

Kako žalostno je bilo obeleževanje letos 9.maja, svetovnega Dneva zmage nad nacifašizmom! Bila je poražena največja pošast v zgodovini človeštva pri čemer pomembno vlogo so bile odigrale Združene države Amerike, a po 73 letih od one zmage, kot da se pošast, sicer v novi osebi in z novim imenom, prebuja v samih vrstah zmagovalne velesile.
Razen svetilke upanja pri reševanju dolgoletne Korejske krize, ki jo je prižgal nihče drug kot sam severnokorejski voditelj Kim Džon Un, odkar je v Belo Hišo vkorakal Donald Trump, svet vse bolj tone v neko negotovost, oziroma, rekel bi kar v gotovost nečesa hujšega kot je bila druga svetovna vojna.
»Vsota vseh strahov« se glasi naslov filma  Phila Aldna Robinsona izpred 16 let. Prav minule dni sem ga znova gledal na enem od slovenskih tv kanalov. Zgodba skorajšnjega poka jedrske vojne med ZDA in Rusijo, ki se reši v zadnjih sekundah pred sprožitvijo balističnih raket in ki nekako spominja na Kubansko raketno krizo ’62. leta.
No, in »Vsoto vseh strahov« vidim v politiki, ki jo zganja gospod, ki poveljuje danes prvi svetovni velesili. Sesuva po vrsti vse kar je dobrega in zgodovinskega za podaljšanje življenjske dobe človeštva zmogel postoriti njegov predhodnik, Barack Obama, se ne ozira na zavezništva, na prijateljstva, na to kar preprosto narekuje zdrav razum in rine svojo državo in z njo ves svet v pustolovščine, ki ne vodijo nikamor, kot k globalni katastrofi!
Nazadnje je uresničil grožnjo o umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma in reaktivaciji sankciji proti Iranu in ne le, da je ostal gluh do vseh pozivov in prošenj ostalih podpisnic dogovora (Rusije, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Kitajske) ter Evropske unije in OZN naj bi tega ne storil, dovolil si je celo posvariti ves svet pred sodelovanjem z Teheranom: »ZDA ne izrekajo praznih groženj!« - je zabrusil. Edini, ki so pozdravili njegovo odločitev Izrael, Savdska Arabija in Združeni Emirati, zapriseženi sovražniki Irana.
In lagal je, še enkrat več poleg že 3 tisoč laži, ki so mu jih našteli odkar je postal predsednik. V nasprotju z vsemi znanimi dejstvi je Trump dejal, da Iran izsiljuje ZDA z jedrskim orožjem in dodal, da je odločitev sprejel po posvetovanju z zavezniškimi državami. No, nobena od zavezniških držav razen Izraela mu ni svetovala umika iz sporazuma, pa še tam mnenje ni enotno, saj izraelski generali v nasprotju s premierjem menijo, da je sporazum koristna zadeva. Oglasil se je sam Obama in Trumpa pošteno okaral ter spomnil, da mu je celo obrambni minister James Mattis odsvetoval umik s sporazuma. In kot da to ni bilo dovolj, je tudi udejanjil napoved a prenosu ameriškega veleposlaništva v Izraelu il Tel Aviva v Jeruzalem, gluh na vsa svarila o posledicah tega dejanja iz vrst kritikov že umika iz dogovora z Iranom, svarila, ki so se takoj izkazala za utemeljena. Gaza je eksplodirala, Palestinski narod je znova vstal in žrtvoval na desetine mrtvih in tisoče ranjenih, da bi izrazil svojo pravico do obstoja in priznanja.
Ob takem početju se znova postavlja vprašanje scenarijev, ki čakajo Evropo in svet, ker temu gospodu ne gre verjeti niti ob skorajšnjem zgodovinskem srečanju s severnokorejskim kolegom, ki naj bi prispeval k končni umiritvi razmer na korejskem polotoku. Kim Džong Un se je zavezal k opustitvi jedrskega orožja, a za Trumpa bo to zagotovo premalo in se ta »ljubezen« ne bo srečno končala.
In vprašanje našima prvima voditeljima, predsedniku Republike in predsedniku Vlade, (predsednik Državnega zbora in minister za zunanje zadeve sta se odzvala, pohvalno, in to zelo kritično do ZDA in Izraela!) kaj na vse to porečeta? Ali je Melanijin soprog zaupanja vreden sogovornik? Ali je lahko zaveznik in prijatelj, oziroma ni morda že napočil čas, da poiščemo in izrečemo enotno obsodbo Evropske unije njegove politike? Zagrozimo morda tudi s sankcijami, kot sam rad počne? Sam menim, da bi morala Slovenija postoriti korak več, izstopiti iz zveze NATO in s tem iz Trumpovega poveljevanja, ker v tej navezi tvegamo, da se znajdemo še mi v kaki novi koaliciji voljnih tokrat proti Iranu in morda tudi Palestincem.