mercoledì 21 luglio 2021

prvi koraki k podvojitvi JEK

 

2. BLOK, DA ALI NE?

 

Začelo se je.  Kaže da gre zdaj zares?! Potem ko je Državni zbor, 12. julija, ob sprejemanju resolucije o dolgoročni podnebni strategiji, v dokument vrinil, kljub nasprotovanju opozicije, še podporo rabi jedrske energije, je Ministrstvo za infrastrukturo družbi Gen-energija že izdalo energetsko dovoljenje za gradnjo 2. bloka Jedrske elektrarne Krško (JEK2), kar pa ne pomeni - je hitel pomirjati do tega projekta skeptično javnosti, minister Vrtovec - da je s tem padla tudi dokončna odločitev o njegovi realizaciji. Gre za odločbo - je pojasnil - na podlagi katere se pričnejo upravni postopki in priprava dokumentacije, ki tvorijo podlago za sprejem dokončne odločitve in za preverjanje družbenega soglasja o njej.

Mu gre verjeti? Poglejmo kaj je še povedal minister: "Slovenija je na prelomnici svoje poti proti doseganju okolijskih, podnebnih in energetskih ciljev in če želi postati podnebno nevtralna, pa ob vse večji porabi električne energije, tudi energetsko neodvisna, mora sprejeti nekaj zahtevnih odločitev"...in med temi sodi podvojitev JEKa. "Stavimo sicer na obnovljive vire, a so ti premalo" - je dodal in zagotovil, da bo nova elektrarna varna, zanesljiva, CO2-nevtralna, ker tretje generacije z najvišjimi standardi, fleksibilna in se bo sproti prilagajala razmeram v energetskem sistemu, upravljali pa jo bodo strokovnjaki, ki so med najboljšimi na svetu. Pa tu končajmo z gospodom Vrtovcem, ki je vsakogar, ki ga je bral ali poslušal skoraj povsem pomiril in prepričal, če si dovolim malce sarkazma. Celo slovenska eminenca med poznavalci jedrske energije, dr. Miroslav Gregorič, borec za jedrsko razoroževanje, je pritrdil gradnji 2. bloka, a - je postavil roke naprej - pod pogojem, da se najprej reši problem odlaganja in varnega shranjevanja nizko in srednje radioaktivnih odpadkov ter seveda samega iztrošenega goriva. Tu pa je Slovenija še daleč na odprtem morju in tudi z višin kopna ni videti. Torej?

Dr. Gregorič je Za, toda.... Absolutno proti pri Focusu, društvu za sonaravni razvoj, od koder se najbolj pogosto in argumentirano oglašajo v zvezi z jedrsko energetsko opcijo, oziroma z obratovanjem krške elektrarne in zdajle še z načrtovanjem 2. bloka, ki se bo, če se bo, gradil na neprimerni lokaciji – opozarjajo – ker v bližini aktivne tektonske prelomnice Libna, kot je 2013 NEK posvaril svetovno priznan francoski Inštitut za jedrsko in sevalno varnost. Že sama izdaja energetskega dovoljenja - trdijo - ni skladna z evropskim pravom, ker brez javne razprave in brez presoje vplivov na okolje in varnost. Gre za podobno ne-transparentnost kot pri TEŠu6, le da bo JEK2 vsaj 4 krat dražji - pravijo. Slišali smo te dni tudi druge relevantne sogovornike na to temo. Anton Komat, znani okoljevarstvenik: Za JEK2, da ne obremenjujemo še naprej reke z dodatnimi hidroelektrarnami, enako Tomaž Ogrin iz Alpe Adria Green Slovenija, ki pa nasprotuje vetrnim elektrarnam. A iz te iste organizacije na evropski ravni opozorilo Nizozemca Jana Haverkampa: ne lotite se tega projekta, ker ga ne boste zmogli sfinancirati. Se raje povežite z Italijo in Avstrijo in skupaj zagotovite energijo iz obnovljivih virov. 

Pa oglasila se je še ena eminenca med varuhi okolja. Na povabilo Rosvite Pesek v torkovih Odmevih TV Slovenija, profesor Dušan Plut, geograf, ekolog, zgodovinar, pred 30 leti vodja stranke Zelenih, ki je znotraj Peterletove, oziroma Demosove vlade, zahtevala zaprtje obstoječe krške nuklearke. Peskova ga je na to spomnila in se vprašala kako da se to ni zgodilo, še več, pogovarjamo se danes o še eni jedrski elektrarni? Priznal je, dr. Plut, da je odločitev o tem kakšna bo naša energetska prihodnost izjemno težavna, a prav zato - je dejal -  morali bi izdelati različne scenarije vključno s takim, ki ne bo zasnovan na rabo jedrskega pogona. Sodi namreč da Slovenija razpolaga z množico obnovljivih virov, poleg tega se moramo pogovarjati o povezljivosti in soodvisnosti energetskih sistemov v Evropi, da si bomo vzajemno zagotavljali potrebne količine energije. Ne pozabimo še na varčevanje z njo in tudi na breme, ki ga z nadaljevanjem z jedrsko opcijo, zapuščamo zanamcem zavoljo kopičenja izrabljenega jedrskega goriva in ostalih radioaktivnih odpadkov. Lahko tudi JEK2, a šele potem, ko se bodo vse ostale možnosti izkazale za neprimerne - je zaključil.

Slišimo in še bomo slišali različna mnenja tudi znotraj samih okoljevarstvenikov, a to za kar bi se morala politika takoj zavzet, ne le vladna, temveč tudi v opoziciji, zlasti pri LMŠju, kjer je Marjan Šarec ko je postal premier pozval k odločnim korakom k 2.bloku JEK, je da bi čim prej poiskali potrebno družbeno soglasje, oziroma razpisali referendum - zagovarja ga sam predsednik Republike - še preden se začno stroški, da ne bomo tako kot pri TEŠ6, sproti ocenjevali, da če smo že toliko potrošili je smiselno iti dalje. Že izdaja energetskega dovoljenja pomeni, da bo GEN-energija pričel z določenimi postopki, ki ne bodo stali le par tisočakov. In pa upati je, da se ne bo takrat ko bo neizbežno povprašati narod, našel kdo kot v obstoječi koaliciji, ki bo s pomočjo parlamenta preprečil izvedbo poizvedovanja, s sklepom o njegovi nedopustnosti. 


martedì 6 luglio 2021

Nova Janševa laganja in zavajanja

 

Janša si »upa« - 2

 

Da, tudi ponarejat zgodovino, oziroma jo spisati po lastnem okusu, in to z davkoplačevalskim denarjem, brez zadržkov, brez sramu. Izposodil sem si naslov pisma bistroumne Polone Jamnik, ki vsakič zadene v nulo, ko detektira početja sedanje vlade in še posebej njenega predsednika, in si zato tudi tu zasluži moje pohvale, da bi se odzval na brošurico, ki so jo minule dni prejela gospodinjstva, z naslovom »Slovenija 30 – STALI SMO IN OBSTALI«.

Izdal jo je v imenu vlade Urad za komuniciranje, tisti g. Urbanije, ki noče in noče plačati STA, v 800 tisoč izvodih. Avtorica dr. Andreja Valič Zver, ki z Jožetom Dežmanom in Jožetom Možino sodi v krog najbolj priljubljenih zgodovinarjev slovenske desnice. Gospa je mimogrede soproga SDSovega evroposlanca Milana Zvera in vidna aktivistka stranke. Mi je bilo takoj jasno v katero smer bo šla pripoved.

In prebral sem uvodno pričevanje, ki vsakomur pove, kdo je pri tem dejanski snovalec in šef. Janez Janša, 1991 leta, kot se sam predstavi, minister za obrambo, kar ne drži, pa bi morala biti avtorica pazljiva, ker je bil takrat še »republiški sekretar za ljudsko obrambo«. Enake površnosti zasledimo v nadaljevanju tudi pri ostalih pričevalcih. A sklicujmo se na »licenco poetico« in Zverevi odpustimo. Bolj nerodno je, da uvodne strani ni nekako rezervirala Janši nadrejenemu, oziroma predsedniku takratne vlade, oziroma Republiškega Izvršnega sveta, Lojzetu Peterletu, in še bolj nedopustno da ni prvi spregovoril predsednik takratnega Republiškega Predsedstva, Milan Kučan. Bila je to prva in najvišja funkcija v državi. A lahko sklepam, da pri tem SDSovem agitpropu sam Kučan ni želel sodelovati.

In koga preberemo v pamfletu? Po Janši, Alojza Kovšco, sedanjega predsednika Državnega sveta in v času vojne za Slovenijo poveljnik ene od enot Teritorialne obrambe  (zopet vprašanje, čemu ni tu nastopil general Janez Slapar, poveljnik vseh enot TO?), nato Lojzeta Peterleta, pa Igorja Bavčarja, ki je poveljeval notranjim zadevam, ta istim, ki so mu 25 let kasneje odvzele prostost, zaradi  kaznivega dejanja pranja denarja v zadevi Istrabenz, in na koncu še takratnega šefa diplomacije Dimitrija Rupla.

Manjkata iz vrst »velikih osamosvojiteljev«, po SDSovsem ključu, le Jože Pučnik in France Bučar, a ju je narava že dolgo nazaj odslovila. Njima v spomin zgodovinski Pučnikov izrek, na koncu brošure: »Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.«

No, če se vrnem k prebranemu. Janševa trditev da »Smo si Slovenci pravico do lastne države izbojevali pred tridesetimi leti« ne drži. Izbojevali so jo že partizani med zmagovito narodnoosvobodilno borbo, le da je niso udejanjili, ker se povezali z drugimi jugoslovanskimi narodi v okviru SFRJ, in znova z dopolnili k zvezni ustavi iz leta 1974 na katera smo se tudi sklicevali, ko smo razlagali in utemeljevali Evropi in svetu, da uveljavitev pravice do samoodločbe in tudi odcepitve ni bila v ničemer v nasprotju z ustavno-pravno ureditvijo Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Druga velika laž Janeza Janše, da »Kljub nasprotovanju osamosvojitvi v delu leve opozicije je bil narod enoten«. Ne vem na kateri del leve opozicije referira, a vsa leva in levosredinska opozicija (ZKS-SDP, današnji Socialni Demokrati,  Liberalno demokratska stranka, prej ZSMS in Socialistična stranka Slovenije, prej SZDL) je sodelovala pri Sporazumu vseh političnih strank in poslanskih skupin Skupščine RS o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo Republike Slovenija. Edina ki se s tem ni strinjala, pa še v parlamentu je ni bilo, je bila Stranka za enakopravnost občanov, ki so jo sestavljali predvsem v Sloveniji rezidenčni Srbi in ki je kasneje izpuhtela. Da so s strani celotne opozicije letele kritike na Demosovo vlado zaradi ihtavosti v postopkih sprejemanja osamosvojitvene zakonodaje, nedorečenih ali slabo domišljenih rešitev in podobno, ne pomeni da je tudi nasprotovala osamosvojitvi. Edina razlika je bila v tem, da smo se s predsednikom Kučanom na čelu - bil sem tudi sam del te opozicije, kot član ZKS-SDP in delegat Zbora občin - trudili dokler je še bilo upanja da bi se SFRJ preoblikovala v sodobno, napredno, demokratično in ostalim evropskim vrednotam predano družbo. 

Skratka, še eno zgodovinsko skrpucalo in SDSovski pamflet, ki bi ga davkoplačevalkam in davkoplačevalcem lahko prihranili.