venerdì 24 giugno 2016

Jazbec, go home!


ZADNI KLIC K RAZUMU …IN ODGOVORNOSTI

Gospod  Marko Jazbec,
Gledal sem Vas v oddaji Tarča o Luki Koper in poslušal tudi. Vaši kratki, telegrafski odzivi na vprašanja voditeljice in na izzive sogovornikov, ki naj bi gledalkam in gledalcem sporočali, kako vsi drugi nimajo pojma o predmetu debate, oziroma da ste edini, ki ve za kaj gre in kako se temu streže, so izzveneli ne le neprepričljivo ampak tudi mizerno. Ko ste proti koncu dejali, kljub vsem utemeljenim očitkom na vašo odločitev o zamenjavi treh nadzornikov in pozivom k koraku nazaj, da pri predlogu vztrajate, so mi padle roke. Rekel sem si, da ta človek res ne razume kaj je vse zagrešil in kake bodo posledice.
Zato še enkrat klic  v sili - poziv k Vašemu takojšnjemu odstopu, oziroma predsedniku vlade, dr. Cerarju, k podpori zahtevi poslanca SD Janka Vebra, k zamenjavi nadzornikov SDH in skoraj sočasno odpoklicu predsednika uprave holdinga. Vse to še pred skupščino delničarjev Luke Koper, še bolje če pred torkovim protestnim zborovanjem na Titovem trgu v Kopru. Sicer se utegnejo zgoditi tudi neljube in težko obvladljive reči, celo nasilje. Množice v Kopru in na Obali so na nogah!
Dr. Cerar, ukrepajte!

martedì 21 giugno 2016

Naj g.Jazbec odstopi!


POZIV PREDSEDNIKU SLOVENSKEGA DRŽAVNEGA HOLDINGA

Spoštovani g. Marko Jazbec,

Na zamerite, a s predlogom po zamenjavi treh nadzornikov v Luki Koper ste proizvedli pravi kaos na polju upravljanja z državnim premoženjem, ki vam je zaupan, ter upravičen revolt prizadetih strani. Na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ niste uspeli pojasniti razlogov te poteze, celo ujeli so vas na laži in na manipuliranju z netočnimi, zavajajočimi podatki, danes pa še umik enega od predlaganih nadzornikov, Nemca  Sorgenfreia, in njegova zamenjava z Slovencem. Kot da bi s tem pomirili razburjene deležnike in si povrnili zaupanje in verodostojnost.
Očitno niste niti slučajno dojeli sporočila tega upora, ki se ne rojeva iz lokalpatriotizma, ki bi bil povsem razumljiv glede na to, da koprskega pristanišča ni zgradila Ljubljana ampak predvsem tukajšnja skupnost, temveč preproste logike, da konje ki vlečejo, dokler vlečejo, ne menjaš!
In če tega ne razumete, bilo bi dobro za vas in vso državo, da priznate lastne pomanjkljivosti do mesta, ki ga zasedate, ker mu evidentno niste dorasel, prevzamete ustrezno odgovornost in mesto zapustite.
Če pa tega ne boste storili, bodisi iz ponosa in trme, bodisi iz drugih razlogov, bodite vsaj toliko uvideven do vseh prizadetih, celo do samega g. Sorgenfreia, da voz, ki ste ga pognali in drvi v prepad, pravočasno ustavite, oziroma  sklep o zamenjavi treh obstoječih nadzornikov, z dr. Alenko Žnidaršič Kranjc na čelu, preprosto prekličete. Ne nazadnje niste še pojasnili čemu prav oni trije na spisku za odstrel (poleg že omenjene še Andrej Šercer in Elen Twrdy) in ne kdo drug?!

Hvala za pozornost.

venerdì 17 giugno 2016

Kadrovske rošade v Luki Koper ostajajo nepojasnjene


NEODGOVORNE JAZBEČEVE IGRE Z LUKO KOPER

Hvala bogu, je bila seja parlamentarne komisije za nadzor javnih financ posvečena kadrovskim pretresom v Luki Koper danes le prekinjena in ne zaključena. Nadaljevala bi se naj še ta mesec. Tako berem. Torej še je čas, da se predsedniku Slovenskega državnega holdinga, g. Marku  Jazbecu, postavi nekaj dodatnih vprašanj, do katerih ni še odgovorov, ko poslance in javnost skuša prepričevat, za enkrat povsem neuspešno, da je nadomeščanje treh nadzornikov z novimi izključno poslovna in ne politična odločitev, ker da služi - trdi - le povečanju poslovne učinkovitosti in dobička omenjene družbe. Obe naj bi bili dandanes prenizki, pri čemer mu pritrjuje tudi državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. Do take ocene naj bi Jazbec prišel po vpogledu v razvojno strategijo Luke od 2020 do 2040.
Torej, obema 5 vprašanj, Jazbecu in Dragonji:

Katera od pomembnejših družb v večinski državni lasti ima višjo poslovno učinkovitost in dobiček, v primerljivem času, od Luke Koper?

Kakšno znanje in izkušnje, ter s konkretnimi poslovnimi rezultati utemeljene reference imata oba gospoda na področju pomorskega prometa in logistike, oziroma prometnih tokov, da bi jima bolj verjeli kot pomorsko-prometni ter logistični stroki na Obali in vodilnim in zaposlenim v koprskem pristanišču?

Kako vpogled v neko strategijo, ki se bo začela izvajati šele čez 4 leta in bi naj trajala naslednjih 20 let, ob vseh, tako rekoč, dnevnih spremembah na globalnem trgu , mednarodnih odnosih, geostrateških potezah vodilnih sil sveta,  razvoju ladjarske in pogonske tehnologije, ekoloških grožnjah v Sredozemlju in na Jadranu itd…g. Jazbec uvidi poslovne šibkosti Luke Koper?

Na osnovi katerih kriterijev so bili predlagani za zamenjavo predsednica nadzornega sveta, dr. Alenka Žnidaršič Kranjc, ter člana Andrej Šercer in dr. Elen Twrdy?

Se gospoda Jazbec in Dragonja zavedata političnih in drugih posledic vztrajanja na njunih odločitvah v odnosu do enotnega nasprotovanja in napovedanega odpora vseh ključnih faktorjev na Obali, involviranih v to zgodbo, od vodstva in zaposlenih v Luki do obalnih sindikatov, lokalnih skupnosti, stroke in civilne družbe?
Da slišimo odgovore. 

giovedì 16 giugno 2016

Mojster sprenevedanja!


NOVE KARLOVE FLOSKULE…

Ko berem prve odzive predsednika DeSUSa in zunanjega ministra Karla Erjavca na včerajšnja dogajanja okoli interpelacije zoper ministrsko kolegico in vladno partnerko, Anjo Kopač Mrakovo, si pravim: ali res večni Karl, minister za vse vlade in vse čase misli, da smo vsi spremljevalci njegovih početji bebavi?...Da vsaj bolj pozorna in prisebna javnost ne dojame sprevrženosti njegovih odločitev in usmeritev ravnanj njegovih poslank-poslancev?
Ko govori o »smešnih in patetičnih navedbah (iz vrst SD), da je šlo za napad na koalicijo«, ker, da njegova stranka – kot trdi -  ni kršila koalicijske pogodbe in da se ni zgodilo nič dramatičnega, dosega vrh sprenevedanja. Pa ne le to: četudi mu ni uspelo spodnesti SDjevske kolegice, ker so interpelatorjem zmanjkali trije glasovi, ministrico vseeno razglaša za nelegitimno. In se bralec ter poslušalec takoj povsem legitimno vpraša: kako bosta on in Kopač Mrakova odslej sedela in delala skupaj na vladi?
Seveda, sam ponuja odgovor: naj ministrica odide, ker da z njo ni zadovoljen niti predsednik Vlade, dr.Cerar, četudi »ji ponuja še eno priložnost«.
Zamolči pa, da je premier še manj zadovoljen z njim, celo jezen, ko javno sporoča, da mu »DeSUS in njen predsednik v zadnjih dneh nista predložila nobenega novega razloga ali dejstva, ki bi opravičevala spremembo stališča do interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in da zato ne razume, zakaj se Erjavčevi, ki so zadnji hip napovedali podporo interpelaciji, poigravajo s tem institutom?!«
Gre za » poskus destabilizacije političnega prostora in dela koalicije v času, - dodaja -  ko naša vlada dosega dobre rezultate in imamo vse pogoje, da gremo naprej v ključne spremembe."
Torej, večni Karl? Resda, imaš število in moč, da se na te očitke požvižgaš in nesramno lahko naprej odganjaš Židanove. Oni lahko odidejo in bo vlada vseeno ohranila, četudi pičlo, večino. Celo moč pogojevanja s strani DeSUSa se bo okrepila in bo Cerar njen ujetnik.
Vajeti so torej skoraj v celoti v Erjavčevih rokah, zato še enkrat poziv predsedniku vlade, da se naj pripravi tudi v luči teh okoliščin, na sestop in prepusti volivkam in volivcem, da povedo kaj si mislijo o teh rabotah in o politikih tipa Erjavec. Vsakič to počne, vsakič najde trenutek in priliko, da koalicijskim partnerkam obrne hrbet in izzove politično krizo.
Verjamem, da bo napočil čas, ko bodo tudi njegovi najbolj zvesti privrženci  spoznali, da se tako ne dela, da je podlo in pokvarjeno, oziroma da taka politika nima in ne more imeti prihodnosti.
Danes naj bi se sicer z Židanom pobotala in zagotovila skupna prizadevanja za ohranitev trdnosti koalicije, nesoglasji navkljub. Ne dvomim, da se bo tega Erjavec držal, a ne dlje od naslednje skušnjave!
Naj dodam še to, da toliko kolikor me DeSUS ni presenetil, so me v Združeni levici. Pričakoval sem ali podporo ministrici, ali kvečjemu vzdržanost, glede na kritike, mestoma tudi upravičene, ki jih izrekajo na njen račun. Stranko, ki sem jo cenil po distanci in neizprosnosti do desnice in pokvarjencev, se je prav z njimi povezala in poiskala sovražnika, ki je daleč od tega, da bi si to želel biti.
S Socialnimi demokrati bo samooklicana bolj leva levica morala slej ko prej poiskati dialog in sodelovanje, ne pa se z njimi spopadati, sicer bo res, kot pravi prvak SDja, Židan, desnica s SDSom na čelu povsem zavladala politični sceni in tudi dolgoročno prevzela oblast!



lunedì 13 giugno 2016

Naj Vlada dvigne roke z Luke in Vina Koper!


POZIV PREDSEDNIKU VLADE

Spoštovani dr. Cerar,
To kar ste kot premier opravili, ste opravili, v dobrem in slabem. Pa ne bom zahajal v podrobnosti.
Do vrha ste prišli, višje ne gre. Čuti se in vidi. In to vam govorim, kot simpatizer in dosedanji podpornik obstoječe koalicije in vlade. Čas je torej da sestop in razpis predčasnih volitev, ne oziraje se na to kar napovedujejo občasna merjenja javnega mnenja, kajti vztrajanje do rednega izteka mandata bi pomenilo le nadaljevanje stagnacije in agonije v katerih sta tako država kot družba zašli. Stvari ne funkcionirajo več kot bi morale, vrednote, morala, etika in nova politična kultura, ki ste jih tako opevali, ko ste se podali na volitve, kot, da so šle po svoje.  
Pred seboj imate interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Kopačevo in odločitev ene od koalicijskih partneric, Desusa, ki so ji očitno tovrstne performanse po godu, da ministrice ne podpre, oziroma da jo kar odžene in nov preizkus za drugo partnerico, SD, ali naj pogoltne še tale udarec “zaveznice”, po razrešitvi ministra za obrambo Vebra, ali naj raje obrani svoje dostojanstvo, kolikor ga je še ostalo, in s take  rabote odide. Kakršen koli bo razplet, verodostojnost vlade bo vse prej kot okrepljena.
Sicer, naj se vam ne pripiše, med kriminalno škodljivimi potezami, še blamaža s koprsko Luko, oziroma z zamenjavo treh nadzornikov firme, podjetja, družbe, ki je med redkimi v večinski državni lasti, ki že vrsto let posluje uspešno, z rednimi presežki poslov in dobička, ki uživa zadovoljstvo zaposlenih, partnerjev, komitentov ter širšega poslovnega in družbenega okolja. Konje, ki vlečejo se preprosto ne menja! Le ko bi jim pošle moči, bi bila taka odločitev razumljiva in sprejemljiva, prej ne! In naj dodam kot nesprejemljive še zakulisne igre Slovenskega državnega holdinga, ne vem če na svojo roko in mimo vlade, ali obratno, na račun še enega uspešnega koprskega, istrskega in primorskega gospodarskega simbola - Vina Koper.
Svetujem vam, da ko že tukajšnjim bolj slabotnim podjetjem niste uspeli pomagati – glej Cimos – od uspešnih dvignete roke. Pridobili bomo vsi, tudi državna blagajna. Ne prispevajte k netenju nezaupanja in odpora do Ljubljane. Da se s takimi kadrovskimi in privatizacijskimi namerami, kot v primeru Luke in Vina Koper to dogaja, vam lahko s prve roke povedo kolegice in kolegi poslanci z vaše stranke.
Ne jemljite z lahkoto opozorila, ki vam jih naslavljajo vodilni v Luki, tamkajšnji sindikati, predstavniki lokalnih oblasti, študentov ter civilne družbe Kopra in slovenske Istre. Stvar postaja resna! Prisluhnite vsaj notranjemu klicu razuma. Vem, da to še zmorete!

domenica 12 giugno 2016

Uplinjevalnika v Tržaškem zalivu ne bo!



Trieste, stop del ministro Calenda: «Rigassificatore bocciato»
Grande titolo quello sul Piccolo di ieri, 11 giugno 2016. Atteso da una decina d’anni. Che sollievo, ma ce n’e’ voluto di tempo, pazienza e convincimenti da parte di chi ai terminal GNL nel Golfo di Trieste ha detto da subito o strada facendo NO con tanto di ragioni e argomentazioni, mai per altro contestate da chi ce lo voleva piazzare. La Gas Natural non e’ mai intervenuta agli incontri coi contestatori dove un contraddittorio si imponeva di per se. Per tre anni il Tavolo tecnico transfrontaliero rigassificatori col quale ho avuto l’onore e il piacere di collaborare, ha cercato questo confronto. Non c’e’ stato, da dedurre quindi che gli accertamenti e le valutazioni espresse dalla ventina e piu’ di esperti chiamati a pronunciarsi sul progetto soprattutto nelle ottiche delle sue previste ricadute sull’ambiente, sulla sicurezza e sulle restanti attivita’ economiche di Trieste e del circondario, non erano tesi e timori campati in aria.
A costoro, agli  ambientalisti di Alpe Adria green ed altri, alle autorità locali, dell’intero comprensorio, sindaci in testa, alla Regione e non ultimo alla Slovenia, il merito di questa vittoria.
C’e’ chi non ci crede ancora, convinto che la Gas Natural o qualcun altro, in un modo o nell’altro, ritenterà il colpo. Forse, ma ci scommetto, non piu' qui da noi!