venerdì 17 giugno 2016

Kadrovske rošade v Luki Koper ostajajo nepojasnjene


NEODGOVORNE JAZBEČEVE IGRE Z LUKO KOPER

Hvala bogu, je bila seja parlamentarne komisije za nadzor javnih financ posvečena kadrovskim pretresom v Luki Koper danes le prekinjena in ne zaključena. Nadaljevala bi se naj še ta mesec. Tako berem. Torej še je čas, da se predsedniku Slovenskega državnega holdinga, g. Marku  Jazbecu, postavi nekaj dodatnih vprašanj, do katerih ni še odgovorov, ko poslance in javnost skuša prepričevat, za enkrat povsem neuspešno, da je nadomeščanje treh nadzornikov z novimi izključno poslovna in ne politična odločitev, ker da služi - trdi - le povečanju poslovne učinkovitosti in dobička omenjene družbe. Obe naj bi bili dandanes prenizki, pri čemer mu pritrjuje tudi državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. Do take ocene naj bi Jazbec prišel po vpogledu v razvojno strategijo Luke od 2020 do 2040.
Torej, obema 5 vprašanj, Jazbecu in Dragonji:

Katera od pomembnejših družb v večinski državni lasti ima višjo poslovno učinkovitost in dobiček, v primerljivem času, od Luke Koper?

Kakšno znanje in izkušnje, ter s konkretnimi poslovnimi rezultati utemeljene reference imata oba gospoda na področju pomorskega prometa in logistike, oziroma prometnih tokov, da bi jima bolj verjeli kot pomorsko-prometni ter logistični stroki na Obali in vodilnim in zaposlenim v koprskem pristanišču?

Kako vpogled v neko strategijo, ki se bo začela izvajati šele čez 4 leta in bi naj trajala naslednjih 20 let, ob vseh, tako rekoč, dnevnih spremembah na globalnem trgu , mednarodnih odnosih, geostrateških potezah vodilnih sil sveta,  razvoju ladjarske in pogonske tehnologije, ekoloških grožnjah v Sredozemlju in na Jadranu itd…g. Jazbec uvidi poslovne šibkosti Luke Koper?

Na osnovi katerih kriterijev so bili predlagani za zamenjavo predsednica nadzornega sveta, dr. Alenka Žnidaršič Kranjc, ter člana Andrej Šercer in dr. Elen Twrdy?

Se gospoda Jazbec in Dragonja zavedata političnih in drugih posledic vztrajanja na njunih odločitvah v odnosu do enotnega nasprotovanja in napovedanega odpora vseh ključnih faktorjev na Obali, involviranih v to zgodbo, od vodstva in zaposlenih v Luki do obalnih sindikatov, lokalnih skupnosti, stroke in civilne družbe?
Da slišimo odgovore. 

Nessun commento:

Posta un commento