mercoledì 18 febbraio 2015

Vlada, odzovi se!



Aurelio Juri
Zaskrbljen državljan Republike Slovenije


VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE
Predsednik, dr. Miroslav Cerar
Ministrica za okolje, Irena Majcen
Minister za zunanje zadeve, Karl Erjavec


ODPRTO PISMO

Spoštovani predstavniki vlade, pristojni za vprašanje, ki Vam ga postavljam.
V ponedeljek, 16. februarja,  je potekel rok za podajo pripomb hrvaški vladi glede  »Male Norveške« , kot mu pravijo sosedje, oziroma projekta raziskav in izkoriščenja nafte in plina v hrvaškem delu Jadrana, zavoljo katerega je Zagreb že razpisal koncesije in se o njihovem dodeljevanju pogaja s petimi naftnimi družbami. Naj bi se na dnu tega dela morja nahajalo, po ocenah specializirane norveške družbe Spectrum, do 3 milijarde sodov nafte, kar bi postavilo Hrvaško ob bok evropskim naftnim velesilam in državi zagotovilo blaginjo.
Toda, ni vse zlato kar se sveti. Postavitev vrtalnih strojev že za same raziskave, da ne govorimo o izgradnji naftnih ploščadi na lokacijah, ki bi se izkazale za komercialno zanimive,  na predvidenih 29 območjih, kolikor tvori zemljevid potencialnega naftnega polja in ki pokriva dobrih 90% celotnega »hrvaškega« Jadrana, prinaša vrsto obremenitev in tveganj za okolje,  ki ogrožajo razvoj in obstoj dveh nosilnih panog hrvaškega gospodarstva ter ne nazadnje samo preživetje Jadrana kot morje, ki kljub svoji ranljivosti in obremenjenosti z tudi zelo invazivnimi človekovimi dejavnostmi, premore živahen ekosistem in veliko biotsko bogastvo.
Oceanografska stroka, turistična združenja, ribiči, določene lokalne in regionalne oblasti ter, seveda, okoljevarstveniki  nasprotujejo omenjenemu projektu, podpisuje se tudi peticija, ki poziva vlado, da naj ga ustavi, a premier Milanovič gre dalje. Vonj po 2 milijardi in pol evrov vredni investiciji (več kot pol milijarde samo za raziskave) in po potencialni samozadostnosti Hrvaške z nafto za nekaj desetletji, je premočan, da bi od tega odstopil. O posledicah očitno ne razmišlja. Tudi o tem ne, da bo uporaba nafte, tako kot premoga in drugih bolj onesnažujočih fosilnih goriv, prej ko slej omejena na minimum, če ne celo prepovedana. Spremembe, ki se nam dogajajo v podnebju in o katerih pričajo čedalje bolj ekstremni vremenski pojavi, ne dopuščajo več odlašanja in počasnosti z ustreznimi ukrepanji. Le zemeljski plin utegne preživeti še nekaj dlje ker se do ekonomsko upravičenih obnovljivih virov  energije še nismo v stanju dokopati.
No, ne glede na vse to, vprašujem Vlado, oz. predsednika in pristojna ministra, ali je podala v omenjenem roku svoje pripombe in zlasti zahtevala pripravo ocene o čezmejnih vplivih na okolje tistega dela projekta raziskovanja in morebitnega črpanja nafte, ki se dotika slovenskih meja, oziroma slovenskega teritorija.  To pravico Slovenija ima kot soseda v skladu z mednarodnimi in evropskimi pravili.
Kmalu bo mimo leto dni od ugovora na zemljevid hrvaškega naftnega polja, ki z območjem št. 1, na skrajnem severu, vstopa do polovice Piranskega zaliva in enostransko prejudicira rešitve meje na morju, s čimer krši 10. Člen arbitražnega sporazuma, a ni videti, da bi Zagreb kaj ukrenil, oziroma to območje krčil ali zbrisal. In če ni odziva, naj ukrepa Slovenija, najprej s ponovno zahtevo za popravek zemljevida, tako da do odločitve arbitražnega sodišča o poteku meje na morju, bo območje 1. črtano, nato z zahtevo po še nekaj časa za pripravo ocene o čezmejnih vplivih na okolje.
Upati je, da se bosta s slednjo zmigali tudi Italija in Črna Gora. Za Bosno in Hercegovino ne vem, glede na svoje posebne okoliščine dostopa do Jadrana, ali je upravičena do te ocene.
Srečno!

Aurelio Juri


Koper, 17. februar, 2015