domenica 4 agosto 2019

Čas je, da zapustimo NATO



POZIV NAŠIM VODILNIM

Spoštovani gospodje
predsednik Republike, Borut Pahor
predsednik Vlade, Marjan Šarec
predsednik Državnega zbora, Dejan Židan
minister za zunanje zadeve, Miro Cerar
minister za obrambo, Karl Erjavec
poslanke in poslanci Državnega zbora

Pojdimo ven! Zveza NATO ne more ostati naš dom, če govorimo da želimo voditi uravnoteženo zunanjo politiko tako do ZDA, kot do Rusije in ohraniti s slednjo najboljše možne odnose v duhu sporočila Ruske kapelice na Vršiču in razvejanih, bogatih gospodarskih, kulturnih in drugih stikov. Res je, da še naprej prisegamo na pripadnost Zahodu in njegovim vrednotam, a servilnosti do najmočnejšega zahodnega zaveznika, ki jo je izkazala nedavna izjava generalnega sekretarja NATA, Jensa Stoltemberga, da za propad pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (tako imenovani INF) je odgovorna izključno Rusija in da to trdijo vse članice zavezništva, doslej ni bilo zaslediti. Zato Vas sprašujem, gospodje, delite tudi vi to mnenje in če ga ne, čemu molk, neodzivost do te izjave? Da se g. Stoltemberg klanja Donaldu Trumpu me ne preseneča, ima družino in skrbi za svojo službo, preseneča pa to, da tako nonšalantno ustreli sodbo, za katero dvomim, da je bila premišljena in predelana s strani pristojnih strokovnih, diplomatskih in političnih krogov vseh članic povezave. Vse do napovedi Trumpa, da bodo ZDA odstopile od dogovora Regan-Gorbačov iz leta  1987, ker da, bi ga naj Rusija kršila, iz NATOvih krogov, uradnih in neuradnih, ni bilo slišati kaj veliko pripomb na račun ruskega ravnanja. Edine, kar pomnim, so prihajale iz Bele Hiše v času Baracka Obame. Torej sama zveza ni imela izdelane tovrstne ocene. Sedaj pa preobrat, ki z vseh koncev opazovanja, diši po opravičevanju in celo pritrjevanju Trumpovi odločitvi o izstopu iz sporazuma. Da je le ta propadu je torej kriva izključno Rusija in bomo morali do nje ukrepati.
Tako je bila Rusija kriva za lansko zastrupitev dvojnega ruskega agenta in njegove hčere v Veliki Britaniji, ne da bi bilo to empirično dokazano, komot ji lahko pripišemo odgovornost za še nedokončano vojno v Siriji, pa obtožujmo jo še za podporo Palestincem in Hamasu v Gazi, kar bi vsaj delno opravičilo ameriško priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, za brezpogojno pomoč tudi Iranu in Madurovemu režimu v Venezueli, morda za spodbujanje migraciji iz Mehike in južne Amerike proti ZDA, ter iz Afrike in Azije v Evropo, za vmešavanje v zadeve korejskega polotoka in za podporo Srbiji v sporu s Kosovom, za ameriško-kitajsko trgovinsko vojno,  nenazadnje za neučinkovitost Pariškega podnebnega sporazuma. Kriva naj bo skratka za vse kar je narobe na planetu.
No, sam sem prepričan, da temu ni tako, da največji del odgovornosti za to kar se trenutno dogaja na globalni in ponekod tudi regionalni in lokalni ravni nosi Trumpova administracija. Vladimirju Putinu gre, dokazano, pripisati avtoritarno in vse bolj totalitarno ravnanje do lastnih ljudi, nasilno zatiranje njemu nevšečnih mnenj, pobijanje demokracije, človekovih pravic in državljanskih svoboščin. Seveda tudi rahljanje enotnosti v Evropski uniji, oziroma podporo desnim populistom in ostalih evroskeptikom, Brexitu in še kakemu Exitu, če se bo pojavil, a pri tem rabotu sta si neverjetno tesna zaveznika s Trumpom. Morda še v čem je v navzkrižju z slovenskimi nacionalnimi interesi, a deliti poglede Stoltemberga je skregano z našimi do sedaj deklariranimi zunanjepolitičnimi cilji in s samim odnosom do lastne suverenosti!
Pojdimo ven, gospodje. Dvignimo znova glavo in dokažimo da smo suvereni in ne vazali!