lunedì 13 settembre 2021

Smo pred epidemijo sovraštva?

 

ZGROŽEN CEPLJENEC

 

A ne do necepljenih, temveč do onih, ki se gredo pogrom do njih. Verjamem in zaupam stroki, kdaj pa kdaj s kakim zadržkom, prijavil sem se na cepljenje proti Covidu 19 brž, ko je nastal spletni naslov za to in tudi preko svojega zdravnika, poklicali so me in mi dvakrat servirali Pfizer. Soprogi Moderno. Oba nad 70 in med rizičnimi. Sva domnevno imuna že skoraj 4 mesece, a si še vedno nadevava masko in razkuživa roke ter ne hodiva v gneče. Pa tudi stranskih učinkov cepljenja nisva čutila, razen enodnevne rahle bolečine na mestu vboda. Necepljenim svetujem, da naj se cepijo, a se tu ustavim.

Da, sledil sem stroki in ji še sledim, toda ne do mere, ko pohodi osnovno pravico slehernika do odločanja o svojem telesu. Res da to telo lahko prenese virus na ona, ki ga obdajajo in tako širi epidemijo, a že od samega začetka le te, poznamo orodja, da to preprečimo: družbeno distanco, obvezno nošenje mask, ko se je ni možno držati, ter redno razkuževanje rok, predmetov, prostorov. Poleg tega tudi cepljenec vseeno lahko zboli za koronavirusom in ga popelje dalje.

Zato ne razumem in še manj odobravam to kar se gredo in del stroke in del politike in večji del medijev - tlakovanje poti k pogromu tistih državljank in državljanov, ki ne vedo še ali bi se cepili ali ne, oziroma ki so se odločili, da tega ne bodo storili iz vrste razlogov. Vsakdo ima pravico podvomiti tudi v Nobelovega nagrajenca. Da se razumemo, nobenega odpustka tistim, ala »pojoči major« in somišljeniki, ki preskakujejo ograde in vdirajo na »tuja ozemlja«, ali zmerjajo, pljuvajo, se fizično ali verbalno znašajo nad nasprotno mislečimi, a pravica, da ne verjamejo, da podvomijo, da prisegajo v teorije zarote jim je sveta.

Tudi predstojniku Nacionalnega instituta za javno zdravje, someščanu Milanu Kreku,  priznavam pravico do svojega mnenja, do svojih emociji, do tega, da je ne le razočaran, ker jih je še toliko in toliko, ki ne zaupajo ne njemu ne še bolj kompetentnim strokovnjakom, ampak tudi hud in besen, toda paziti mora tako kot vsi pomembneži, vplivneži in odločevalci na učinke, oziroma posledice njihove ubesedene in javno izpovedane nejevolje. To kar je izjavil na nedeljskem intervjuju z Možino na prvem programu TV Slovenija je zame nezaslišano, da »smo sedaj priča epidemije necepljenih, ki imajo za talce celotno družbo«. Prva trditev je butasta ker tudi v prenesenem pomenu je epidemija nenaden izbruh in hitro širjenje nečesa, kar za necepljene ne velja, ker se krčijo, glede na to, da število cepljenih, četudi počasi, narašča. Bolj problematičen je ostali del stavka, da »necepljeni imajo za talce celotno družbo«. Halo? A se bomo odslej posluževali te retorike, Milan? Jo stopnjevali? Gradili korak za korakom sovraštvo cepljencev do necepljenih? Pisali na vratih slednjih z belo barvo NC? Jih primorali si zašiti na suknjiču in to vidno ti dve črki? Jih nekam deportirali ter izolirali, kot gnila jabolka od ostalega, cepljenega, torej »ozaveščenega in zdravega« dela družbe? Gospodarstveniki, da bi prihranili na stroških testiranja, se že izrekajo za uvedbo obveznega cepljenja in ustreznih sankcij. Ministra Počivalšek in Poklukar bi rada ukinila T iz PCTja. A nista pomislila na to, da bi morda mnogi necepljeni, odločeni, da tako ostanejo, raje ubrali pot zavestnega, lastnoročnega okuženja in prebolevanja - govorim zlasti o mlajših, ki stavijo na svojo odpornost, na svojo imunost -, v prepričanju, da jim bo potek bolezni prizanesel? Če pa temu ne bo tako, se bodo bolnišnične postelje še dodatno polnile in to prav zaradi ukinitve testiranja med pogoji za družbeno vključenost?!

Kaj se gremo, gospodje?! Milanu Kreku pa še posebej, ki tako rad snema rokavice. Pravi strokovnjak tega ne počne. Vselej rokavice na rokah, ker virus preži za vsakim vogalom! In to kar nam sedaj grozi pa ima atribute epidemije… epidemije diskriminacije, diferenciacije, izključevanja, medsebojnega sovraštva. A je to prava pot?

 

 

lunedì 6 settembre 2021

KUL in zunanja politika?

 

KAKO KUL DO ZUNANJEPOLITIČNIH IZZIVOV?

 

 

»Afganistan dokazuje, zakaj bi morala Slovenija izstopiti iz NATO pakta«…

Tako Levica. Bravo! Kaj pa o tem ostale KULove zaveznice? SD, LMŠ in SAB? Kaj petkovi protestniki? No, z nami – zagovorniki odhoda iz zavezništva – je zagotovo še Mirovni inštitut za katerega ne gre dvomiti, da idejo o ponovnem referendumu o tem ali naj nadaljujemo s tem članstvom, oz. se mu odpovemo, podpira in da bi se pri utemeljevanju razlogov za naš odhod tudi neposredno angažiral.

A vrnimo se k političnim strankam, ki so one ki o teh rečeh in o skoraj vsem, kar nam kroji institucionalni okvir življenja, odločajo, seveda v parlamentu.

Za sedanjo vlado vemo že vse, kaj in kako dela, kako zlorablja oblast in si skuša podrediti, poleg vseh podsistemov tudi ostale veje oblasti, kaj tudi sicer misli in načrtuje, kaj lahko od nje še pričakujemo: nadaljnjo neomajno zvestobo sveti Severno-atlantski aliansi, brezpogojno podporo vsem njenim početji, z namestitvijo kakega oporišča (morda celo jedrskega, kot v sosednjem Avianu?)  tudi pri nas, nadaljnje višanje vojaškega budžeta, najmanj do podvojitve sedanjega, ob tem razmislek, zaenkrat še nem, o tudi formalnem pristopu k Višegrajski skupini, kar pomeni odmik od jedra Evropske unije, poglabljanje rivalstva z Rusijo in Kitajsko, zapiranje meja beguncem vseh provenienc, najbolj nepropustno onim iz Afganistana in ostalega islamskega sveta, pri čemer, kolikor že razglaša predanost krščanskim vrednotam, jo ne omajajo niti pozivi k nasprotnemu ravnanju, to je k sprejemanju nesrečnikov,  papeža Frančiška. In naj mi bo tu dovoljen, da opomnim vsaj »krščansko« Novo Slovenijo, citat iz njegove poslanice ob letošnjem, 107. svetovnem dnevu migrantov in beguncev: »Poklicani smo, da sanjamo skupaj. Ne se bati sanjati in sanjati skupaj, kot eno samo človeštvo, kot sopotniki na istem potovanju, kot sinovi in hčere iste zemlje, ki je naš skupen dom, vsi sestre in bratje«.

Dejal sem da o sedanji vladi, pod taktirko SDSa in Janeza Janšo, vemo že vse. Bolj malo zaenkrat, vsaj kar zadeva zunanjo politiko in geostrateške prioritete naše republike, ker o tem niso sporočile še ničesar oprijemljivega, stranke samooklicane Koalicije ustavnega loka, z mojo bivšo SD vred. In o tem nisem veliko slišal tudi ne na petkovih protestih, ki bi znali proizvesti še kako levo-sredinsko alternativo že obstoječi ponudbi na političnem trgu.

Sam si tega ne želim, ker bi utegnilo razvodeniti potencial in moči KULa. Raje bi videl povezovanje na tej fronti.

A nujno je vedeti, zato da se bodo volivke in volivci, ko bo prišel čas, lažje opredeljevali, kaj bo počela nova levosredinska vlada, če ji bo ratalo zamenjati sedanjo, s članstvom v NATO paktu, oz. ali bo vsaj povprašala, nenazadnje v luči afganistanske katastrofe, kaj si o njem še mislijo ljudje? Gremo dalje z njim in si prizadevamo zgolj za revizijo njegove politike in vojaške doktrine ter, upam, za odklon pretvorbe letališča v Cerkljah v letalsko bazo zavezništva, ali odidemo in si nadenemo, tako kot Avstrija, Švica, Irska in Švedska, status, naj bo, tudi (čim lažje…) oborožene nevtralnosti? Bomo še razglašali Rusijo in Kitajsko za največji grožnji zahodnemu svetu in svetovnemu miru? Bomo pristopili k Pogodbi Združenih narodov izpred 4 let o prepovedi jedrskega orožja, ki jo je sprejel skorajda ves dobromisleč svet, razen oni del, ki te arzenale poseduje in nekaj njemu podrejenih držav, tudi naša? 22 marca prihodnje leto bo na Dunaju svetovna konferenca o preverjanju izvajanja tega zgodovinskega dokumenta. Bomo tam končno tudi mi? Pa ne pozabimo na to kar bomo morali postoriti v boju proti klimatskim spremembam in na nezanemarljiv delež, ki ga imajo vojaške aktivnosti pri proizvajanju CO2. Več kot jih je, manjši je uspeh pri doseganju ciljev iz Pariškega podnebnega dogovora.

Pa na koncu še vprašanje, kako z migranti in begunci, ki prihajajo k nam in v EU? Bomo še ohranjali bodečo žico in panelne ograje na južni meji ter naprej sledili Orbanu ali se bomo obrnili k Frančišku? Verjamem, da nisem sam, ki se o vsem tem sprašuje.