mercoledì 19 ottobre 2022

ODPRTO PISMO VLADI


PRIČAKUJEMO!


Spoštovani predsednik Vlade R. Slovenije, dr. Robert Golob,

spoštovani ministri in ministrice Vlade R. Slovenije!

 

Volili smo spremembo oblasti, volili smo Vas, ker smo hoteli drugačno politiko vladanja, tudi na področju zunanje politike in zlasti v odnosu do ključnega in morda usodnega izziva človeštva, zagotovo pa Evrope, v letu 2022, to je do vojne v Ukrajini! In do obče krize, ki sta jo povzročila tako zločinska in neopravičljiva Putinova agresija kot neprimerno odzivanje nanjo s strani Zahoda.

Toda, kar vidimo, je popolna kontinuiteta s politiko prejšnje vlade, ki je v imenu enotnosti znotraj Evropske Unije in Nata slepo, nekritično sledila vsemu, kar so odločali njuni vodilni pod vodstvom politike ZDA! Ja, tudi Vaša vlada, spoštovani g. predsednik, ne uvidi, da zgolj vztrajanje pri sankcijah zoper Rusko federacijo, brez premišljene, odločne diplomatsko-politične mirovne pobude, vodi le k podaljševanju in stopnjevanju konflikta ter poglabljanju stisk in negotovosti ljudi tudi v sleherni članici evropske povezave. Zato so vse pogostejši in množičnejši protesti in nemiri širom Evrope zoper lastne oblasti. Tovrstna politika se kot bumerang vrača nazaj.

Na vseh srečanjih EU, po novem tudi Evropske politične skupnosti, pa na vseh marginalnih, kot je naš BSF, ploskamo Zelenskemu, ko se zahvaljuje za pomoč in prosi za dodatno – razumljivo in prav! Toda ko označi ruske turiste za vojne zločince in teroriste, ki da ne smejo v Evropo, ker naj bi ogrožali našo varnost, bi mu morali reči: »Tega pa ne!«  Nasprotno, še posebej v luči dogajanj po Putinovem vpoklicu rezervistov je treba ruske begunce obravnavati z isto odprtostjo kot ukrajinske. Prav tako bi morali reči nedvoumen NE nevarnim pozivom ukrajinskega predsednika k takojšnjemu sprejemu Ukrajine v Nato in k preventivnemu opozorilnemu napadu na Rusijo.

Če bi vlada ob nastopu mandata sporočila vodstvoma EU in Nata, da je bil čas za spremembo politike do Rusije in da se bo sama zavzemala za nov pristop, oziroma za okrepljeno diplomatsko ofenzivo ter za Kremlju in Kijevu sprejemljivo pogajalsko ponudbo, in bi nam morda še kdo sledil med članicami EU, bi se z veliko verjetnostjo izognili vsemu, ali večini tega, kar je doslej osem mesečni konflikt pustil za seboj: na tisoče mrtvih, nepopisno razdejanje, neizmerno človeško trpljenje, ruska aneksija dela Ukrajine.

Ravnanje ruske vojske in tudi Putina osebno je od samega začetka vsega obsojanja vredno, Rusija je z napadom na neodvisno in suvereno državo Ukrajino zagrešila zločin in Putin bo moral za to odgovarjati, če ne drugače, pred zgodovino, a zdaj je potreben razmislek o tem, kako dalje!? Kajti smo že pri grožnjah z atomsko bombo.

Tudi uporaba manjšega, taktičnega jedrskega orožja in le na ukrajinskem ozemlju proti domačim silam, ki napredujejo v Donbasu, bi vodila do Armageddona – kot se je izrazil predsednik ZDA, Joe Biden. To pa pomeni, da smo prišli do trenutka, ko je »vrag odnesel šalo«, ali jo je vsaj začel odnašati. To je igra z atomskim orožjem, igra pogube! Igra »Nepovrata«!

Upamo, spoštovani gospod predsednik vlade, gospodje ministri, gospe ministrice, da tudi sami uvidite, da se stvari nevarno bližajo katastrofi neizmerljivih razsežnosti, da drvimo k jedrskemu spopadu. Iz zgodovine pa vemo, da se vojne vedno končujejo za pogajalsko mizo, zato je pogovore med Rusko federacijo in zavezništvi (EU in Nato) nujno začeti takoj!

V čast nam bo, v čast R. Sloveniji, Vam osebno in vladi, ki jo vodite, če boste prav Vi, oziroma slovenska politika dala konkretno pobudo za prekinitev ognja in za začetek pogajanj o prihodnjem sobivanju in sožitju med EU in Rusijo.

V imenu zaupanja, ki smo Vam ga poverili na volitvah, ter prisege ob nastopu mandata, da boste varovali Ustavo RS, ki v 124. členu izrecno zapoveduje, da »pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja«,

PRIČAKUJEMO!

da  storite vse, da pride do tega dialoga!  Kot prvo pozovite Bruselj, naj vodstvi Nata ali EU pokreneta tovrstni poizkus, oziroma naj napotita ustrezno delegacijo v Moskvo, ki naj preveri pripravljenost ruske strani na pogajanja, o čem in pod kakšnimi pogoji. Še več: naj animira Putina, da prekine vojno in pristopi k pogovorom. Slovenija bo pri tem aktivno sodelovala. Sicer njenega soglasja k novim sankcijam proti Rusiji in k nadaljnjemu oboroževanju Ukrajine ne bo! Kajti čas se izteka in če bodo vse vajeti ušle iz rok, bomo začeli odštevati dneve, morda celo ure preživetja človeštva!

 

S spoštovanjem!

 

 

Spomenka Hribar in Aurelio Juri

Maja Breznik

Bojko Bučar

Andrej Cetinski

Janez Černač

Jožko Čuk

Jože P. Damijan

Silvo Devetak

Bogomil Ferfila

Božidar Flajšman

Mira Hladnik

Miran Hladnik

Polona Jamnik

Maca Jogan

Franco Juri

Edelman Jurinčič

Dušan Keber

Uroš Lipušček

Sonja Lokar

Aleksander Merlo

Vlado Miheljak

Vesna Mikolič

Josip Rastko Močnik

Matjaž Mulej

Mateja Kožuh Novak

Emil Milan Pintar

Dušan Plut

Božo Repe

Rudi Rizman

Iztok Simoniti

Svetlana Slapšak

Božidar Slapšak

Miloš Šonc

Iztok Šori

Renata Šribar

Aleks Štakul

Primož Šterbenc

Darko Štrajn

Peter Tancig

Simona Tancig

Niko Toš

Maurizio Tremul

Marko Uršič

Ivo Vajgl

Mitja Žagar

Viktor Žakelj

 

 

Ljubljana, 18.10.2022

domenica 9 ottobre 2022

Biden priznal, da se Putin ne šali

 

ODPRTO PISMO NAŠIM ODLOČEVALCEM

 

 

Spoštovani predsednik vlade, Robert Golob,

spoštovana ministrica za zunanje zadeve, Tanja Fajon,

spoštovani  kandidatki in kandidati za predsednika Republike

 

Če ste seznanjeni z zadnjim odzivom ameriškega predsednika, Joea Bidna, na dogajanja okrog vojne v Ukrajini, boste razumeli, da smo prišli do trenutka ko je vrag odnesel šalo, ali v najboljšem primeru, ko jo je začel odnašati. 

Tudi uporaba jedrske bombe drobnega potenciala in le na ukrajinskem ozemlju proti odporniškim silam, ki napredujejo v Donbasu, bi vodila k Armageddonu - kot se je izrazil Biden.

Spoznajte končno, da politika ki jo vodita vodstvi Nata in EU, politika novih in novih sankciji, ki se mimogrede prevajajo v vse večje pomanjkanje energije, prehrane in drugih dobrin, oz. v rastoči draginjo in inflacijo v Evropi, ter nenehnega in vse težjega oboroževanja ukrajinskih sil, vodi vse hitreje k pogubi!!! Na vseh srečanjih EU, od minulega  četrtka tudi Evropske politične skupnosti, pa na bolj marginalnih forumih, kot naš Blejski strateški forum, vsakič znova častite Zelenskega. Že prav, da spregovori in prejme aplavz, ko se zahvali za pomoč, zaprosi za njeno nadaljevanje in pokaže odločenost pri obrambi domovine, a ko označi vse Ruse, tudi turiste za vojne zločince in teroriste, ki da ne smejo v Evropo ker ogrožajo našo varnost, ko poziva k takojšnjemu sprejetju Ukrajine v Nato, ko kliče celo po preventivnem opozorilnem napadu zavezništva na Rusijo, ki naj bi, po njegovem, utihnil Putinovo rožljanje z jedrskim orožjem, bi mu morali reči: "Zdaj pa dovolj! Saj niste toliko butast, da ne veste kam bi nas to privedlo"

Skratka, čaš je, že skrajni, da gredo Ursula Von der Leyen in Charles Michel k Vladimirju Putinu, še prej morda Josep Borrell k Sergeju Lavrovu, in ju vprašajo ali so še na voljo pogajanja ter o čem! Če ne oni, pa Vi, g. premier, in Vi, ga. zunanja ministrica, pri čemer bi dobila celo placet od še aktualnega predsednika republike, Boruta Pahorja, glede na njegovo pohvalo in zahvalo turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za mediacijo med Rusijo in Ukrajino pri sprostitvi žita iz Odesinis silosih. Dva izmed kandidatov za predsednikovo nasledstvo bi že šla, a nista še izvoljena in do nastopa mandata utegne že biti prepozno. Pozovite vsaj Bidna, da naj pokliče Putina. Preko Rdečega telefona sta John Fitgerald Kennedy in Nikita Hruščov tako pred točno 60 leti rešila svet.

Naj dodam, da je preko svojega državnega sekretarja Antonyja Blinkna, Biden izrekel pripravljenost na pogajanja s Putinom in na pisne dogovore, pa ne nujno s takojšnjim umikom ruskih sil iz Ukrajine! Za četrtek je najavil pot v Moskvo italijanski zunanji minister, Luigi Di Maio.

Lepo prosim, pojdita tudi vidva, g. premier in ga. ministrica. Pokažita da je Slovenija z dejanji, ne le z besedami, privržena reševanju sporov s politiko miru in nenasilja.

 

Z upanjem

 

Aurelio Juri, opazovalec, ki že 8 mesecev opozarja, da gremo po poti, ki vodi k onemu na kar končno svari predsednik prve velesile sveta. Poglejmo če je še čas, da uberemo drugo.

 

 

Koper, 9.10.2022

 


domenica 2 ottobre 2022

Naspočil je čas za Rdeči Telefon med Belo Hišo in Kremljem

 

Moj današnji e-mail kandidatkama in kandidatom za 5. predsednika/co Republike, pred prvim soočenjem na TV Slovenija, jutri, v ponedeljek 3.10.2022 zvečer:


Spoštovani, 

Jutri, v ponedeljek 3. oktobra zvečer, vas bo slovenska javnost poslušala in gledala na prvem soočenju na TV Slovenija.

Voditeljema Ambrožičevi in Bergantu sem predlagal da vam zastavita, v globokem upanju da bosta to tudi storila, naslednji izziv:

 

Bo kdo od Vas, če boste izvoljeni, pozval ameriškega in ruskega predsednika, da se čimprej slišita po "Rdečem telefonu"?... Kot sta to storila njuna predhodnika pred točno 60 leti in 19 dnevi (22. oktobra 1962)?...in preprečila zelo verjeten izbruh tretje svetovne vojne?

Če pa nihče, ali menite, da razmere, v zvezi z vojno v Ukrajini, takega klica še ne zahtevajo?

 

Prepričan sem namreč, kolikor spremljam vso krizo in retoriko deležnikov, da smo bližje jedrskemu spopadu kot smo bili '62 leta in da je ta pogovor med glavnima odločevalcema prihodnosti sveta imperativ če hočemo povrniti človeštvu upanje na še kako stoletje preživetja! Dlje, mimogrede, ne bo šlo zaradi globalnega segrevanja, ki ga ne moremo ali ne znamo ustaviti. Toda pustimo to.

Vsaka dodatna izrečena beseda med Bidnom in Putinom, oddaljuje možnost in verjetnost tega pogovora in dogovora. To kar slišimo med njima od ruske agresije na Ukrajino dalje, ni bilo slišati med Hruščovom in Kennedyjem. In se bo moral, oni ali ona od vas, ki bo sedel ali sedla na Erjavčevi, vprašati, v imenu in dobro naroda ter vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, ali sem storil/a vse, kolikor že "majhen/a" in "nepomemben/a", da bi preprečil/a najhujše? Slediti obtožbam in sankcijam na breme Putina kot agresorja ne koristi več ničemur, zlasti ne ko bo, če bo - in ponavljam: Vse mi pravi, da nismo daleč od tega! - izstreljena prva raketa z jedrsko konico. 

Hvala za pozornost, pa srečno