domenica 2 ottobre 2022

Naspočil je čas za Rdeči Telefon med Belo Hišo in Kremljem

 

Moj današnji e-mail kandidatkama in kandidatom za 5. predsednika/co Republike, pred prvim soočenjem na TV Slovenija, jutri, v ponedeljek 3.10.2022 zvečer:


Spoštovani, 

Jutri, v ponedeljek 3. oktobra zvečer, vas bo slovenska javnost poslušala in gledala na prvem soočenju na TV Slovenija.

Voditeljema Ambrožičevi in Bergantu sem predlagal da vam zastavita, v globokem upanju da bosta to tudi storila, naslednji izziv:

 

Bo kdo od Vas, če boste izvoljeni, pozval ameriškega in ruskega predsednika, da se čimprej slišita po "Rdečem telefonu"?... Kot sta to storila njuna predhodnika pred točno 60 leti in 19 dnevi (22. oktobra 1962)?...in preprečila zelo verjeten izbruh tretje svetovne vojne?

Če pa nihče, ali menite, da razmere, v zvezi z vojno v Ukrajini, takega klica še ne zahtevajo?

 

Prepričan sem namreč, kolikor spremljam vso krizo in retoriko deležnikov, da smo bližje jedrskemu spopadu kot smo bili '62 leta in da je ta pogovor med glavnima odločevalcema prihodnosti sveta imperativ če hočemo povrniti človeštvu upanje na še kako stoletje preživetja! Dlje, mimogrede, ne bo šlo zaradi globalnega segrevanja, ki ga ne moremo ali ne znamo ustaviti. Toda pustimo to.

Vsaka dodatna izrečena beseda med Bidnom in Putinom, oddaljuje možnost in verjetnost tega pogovora in dogovora. To kar slišimo med njima od ruske agresije na Ukrajino dalje, ni bilo slišati med Hruščovom in Kennedyjem. In se bo moral, oni ali ona od vas, ki bo sedel ali sedla na Erjavčevi, vprašati, v imenu in dobro naroda ter vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, ali sem storil/a vse, kolikor že "majhen/a" in "nepomemben/a", da bi preprečil/a najhujše? Slediti obtožbam in sankcijam na breme Putina kot agresorja ne koristi več ničemur, zlasti ne ko bo, če bo - in ponavljam: Vse mi pravi, da nismo daleč od tega! - izstreljena prva raketa z jedrsko konico. 

Hvala za pozornost, pa srečno

Nessun commento:

Posta un commento