venerdì 30 settembre 2022

Postajamo res rasisti?

 

Rusi kot gobavci?

Na nedavnem Blejskem strateškem forumu je ukrajinski predsednik Zelenski pozval Evropsko unijo k zaprtju svojih meja vsem Rusom, ki bi radi obiskali, kot turisti in sicer njene članice, ker da vsi po vrsti – kot jih je označil in so  mu ploskali -»vojni zločinci«, oz. potencialni teroristi ter kot taki nevarni za slehernega Evropejca. In Bruselj je ubogal, ne povsem, a vendar. Minilo je nekaj dni in dogovor z Rusijo o poenostavljanem izdajanju vizumov je bil preklican. Sicer odločitev o tem koliko naj se dovolijo ali prepovejo tovrstni prehodi je bila prepuščena posamičnim članicam povezave.

Nato se je zgodil Putinov ukaz o mobilizaciji 300 tisoč rezervistov, zagotovo kot posledica porušenega razmerja moči na vzhodni fronti v korist ukrajinskega odpora, in Rusi so končno doumeli, da je »specialna operacija« postajala prava vojna in da le ta je vstopala v njihove domove. Ko predsednik pošilja vojake, ki so na dolžnosti ali za to plačani na fronto je nekaj, ko dobiš poziv, da moraš še ti, ki si delavec, uradnik, prodajalec, gostinec, učitelj, zdravnik, policist z ženo in otroki doma, obleči uniformo, poprijeti za puško in slediti armadnim enotam, brez jamstva, da boš tvoje najdražje še kdaj videl, je nekaj povsem drugega. V ruski živelj, kolikor še prepričan, da je bilo prav, da je Putin uporabil silo za zaščito rojakov v Donbasu, se je vselil strah. Le deset tisoč vpoklicanih rezervistov se je promptno oglasilo pristojnim službam, večina ostalih pa skuša pridobiti na času in najti način, kako ukazu ubežati. Na tisoče bolj pogumnih in jeznih so šli s svojimi dekleti, ženami, materami, na ulice protestirat proti temu ukrepu in režimu, vedoči da bo represija neizprosna, da jih bodo pričakali pendreki, solzivci, gumijasti naboji, lisice in nato še rešetke. Vsaka jim čast! Mnogi so zbežali v tujino, tam kamor so lahko, oziroma so jih sprejeli. A še mnogi drugi so našli meje »demokratične, pravične, humane, solidarne« Evrope za njih zaprte, ker Rusi. Tako minule dni Finska in Norveška. Da gre za oporečnike režimu, za dezerterje, za bežeče pred Putinovim srdom, za ti dve državi ne igra vloge. Rusi so pač Rusi in pri nas nimajo kaj iskati, vsi po vrsti »personae non gratae«, ker krivi za to kar je Putin storil. Taka je miselnost ki preveva iz te zapore.

Da gre za nekaj sramotnega, zavržnega, zgražanja in obsodbe vrednega, so povedali minule dni v Kijevu udeleženci mirovniške karavane »Stop the war now!«, ki je na povabilo domačih somišljenikov pripotovala iz Italije. Iz »Oaze miru«, kot pravijo parku sredi mesta kjer stoji povedni kip Mahatme Gandija, so mirovniki naslovili predsednici Evropske komisije, Ursuli von Der Leyen, ter  vladam EU apel k odprtju meja vsem Rusom, Ukrajincem in Belorusom, ki so bili vpoklicani v vojno a v njej nočejo sodelovati, in k priznanju le tem statusa beguncev. Da, tudi ukrajinski in beloruski oporečniki in mirovniki so tako kot ruski tarče trdega pregona in represije. Že od začetka vojne je vsem moškim v Ukrajini med 18 in 60 leti prepovedano zapustiti državo. Preklicana je tudi pravica do ugovora vesti pri služenju vojaščine. Italijanski in ukrajinski mirovniki so seveda še enkrat pozvali vse strani vpletene, posredno ali neposredno, v ukrajinsko vojno, k ustavitvi bojnih operaciji, ter izrazili podporo nedolžnim žrtvam ter vsem ki si v Ukrajini in Rusiji prizadevajo za reševanje konflikta z dialogom in pogajanji ter nasprotujejo logiki orožja in zmage za vsako ceno.

No, tudi Slovenija si je privoščila dve podobni misiji v Kijevu, Janševo in Fajonovo, le da sporočili sta bili nekoliko drugačni. Sprašujem se kako to, da mi ne premoremo, niti iz vrst civilne družbe, skupine mirovniško motiviranih in javno ter mednarodno prepoznavnih razumnikov, - še domnevno »levi« Slavoj Žižek je odvrgel mirovništvo, ker da ne more biti odgovor na rusko-ukrajinski spopad - ki bi se podala na pot tako v Kijev kot v Moskvo, ter nekoliko napolnila manjko ravnanja domače politike do te krize, žal tudi one, ki sedaj vlada in ki je v koalicijski pogodbi prisegla na ustavo določilo o reševanju konfliktov s politiko miru in nenasilja. Sprašujem se tudi, in vlado sprašujem, ali bomo storili vsaj to, da bežečim Rusom meje ne zapremo?

 


Nessun commento:

Posta un commento