martedì 20 settembre 2022

ZA NOV ZAKON O RTV!

 

Še ena ARENA v službi SDS

SDS še zbira podpise za razpis treh zakonodajnih referendumov, med temi o novem zakonu o RTV, ki bo (!) in ne »ki naj bi«, depolitiziral osredni informacijski javni servis, potem ko ga je v minulih dveh letih vladanja, Janševa SDS preko nameščencev v Programskem svetu in vodstvu, skorajda povsem prevzela. Stanje na zavodu je obupno, pravi večina zaposlenih, v prvi vrsti novinarski kolektiv, ki je oni, ki nosi glavno odgovornost za primerno obveščanje javnosti. In kot odziv na mobing, ki ga izvajajo vodilni nad posameznimi novinarji, na grožnje z disciplinskimi postopki in odpuščanji, na cenzure, ki se tu pa tam prikradejo, na posege v novinarsko avtonomijo, problemi, ki jih je kolektiv preko svojih sindikalnih zastopnikov skušal reševati v pogovorih z generalnim direktorjem Whatmoughom, se pa je stanje le še poslabševalo, bodo novinarji (90% celotnega stanovskega kolektiva) stavko, ki so jo razglasili že dolgo nazaj, od ponedeljka dodatno zaostrili. Najprej zbor zaposlenih, kot smo jih že videli, pred samo stavbo RTVja, nato še protestni shod s podporo tudi civilne družbe na trgu Republike.

Borijo se torej, z vsemi močmi, da bi rešili zavod pred propadom, a vsakič trčijo ob zid povsem jasne namere vodilnih, da s sesutjem RTVja gredo do konca. Reši ga lahko le nov zakon, ki pa stoji, miruje že nekaj mesecev, zavoljo SDSovega manevra z referendumom. Ali bo le-ta razpisan, oz. bo predlagatelj zbral potrebno število podpisov, še ne vemo, kakorkoli že čas teče in se bodisi sovražni prevzem vajeti zavoda, bodisi njegovo razkrajanje nadaljujeta skorajda nemoteno. Na stavke in proteste, vodstvo odgovarja z represijo ali ignoranco.

Začel sem s temo zbiranja podpisov za razpis referenduma, pa naj mimogrede opozorim da se na Koprskem, kjer vsi javni napisi morajo biti dvojezični, nagovarjanje mimoidočih pred Upravnimi enotami vrši nezakonito, v nasprotju z predpisi, ker so plakati na stojnicah samo v slovenščini, nadaljujem in končujem s propagando proti zakonu, ki jo je vodstvo že nastavilo na televiziji. V nedeljo smo ji bili priče v sicer težko gledljivi Pirkovičevi Areni. Bojim se, da ne bo nič drugače v napovedanem TV soočenju 27.septembra pod naslovom »RTV Slovenija danes in jutri«. Odvisno od tega kateremu uredništvu je odgovorna urednica Jadranka Rebernik, znana Janševa simpatizerka, poverila pripravo omizja, kateremu voditelju vodenje oddaje in koga bodo povabili.

In kaj smo videli pri Pirkoviču? Naslov oddaje »(De)politizacija RTVja«. Štiri gostje v studiu in pet že prej posnetih. V živo dva zagovornika zakona – Lenart Kučič iz kulturnega ministrstva in Mojca Pašek Šetinc, novinarka RTVja, ki je prešla v poslanske klopi z Gibanjem Svoboda, ter 2 nasprotnika – Alenka Jeraj, dolgoletna poslanka SDSa, in Tom Zalaznik, sindikalist zaposlenih v tehničnih službah.

Bi naj bilo to soočenje uravnoteženo, pravi Pirkovič, ko brani obstoječe stanje, zato 2-2. Toda že sam začetek oddaje je razkril, da uravnoteženosti v izmenjavi mnenj ne bo niti za vzorec. Voditelj pač ni mogel iz svoje kože in tudi sicer je bilo moč predvideti kako bo njegovo spraševanje povabljenih potekalo. Nato še vložki posnetih mnenj: glavna zvezda, nekdanja direktorica TV, Ljerka Bizilj. Povsem je povozila zakon ter nekdanjim kolegicam in kolegom pa sami novinarski stroki pripisala služenje politiki: »Političnih novinarjev pravzaprav ni več. So sami levi in desni politiki. Še medijski strokovnjaki so padli v to past« - konec citata. Vprašal sem se takoj, kdo pa je ona, da bi naj bila merodajna? Ne pa, recimo, nezakonito odstavljena direktorica, Natalija Gorščak? Pa še, namesto priznanega medijskega strokovnjaka in predavatelja Marka Milosavljeviča,  Žiga Turk, informatik in vidni član, vsaj do nedavnega, SDSa, ter sedanji direktor televizije Uroš Urbanija, v Janševi vladi vodilni propagandist iste stranke, ki sta seveda tako kot Biziljeva sestrelila zakon. Med zagovorniki bi naj bili Barbara Rajgelj iz Pravne mreže za varstvo demokracije, ter prof. Sandra Bašič Hrvatin, ki pa sta samo povedali kak zakon sta si želeli. In dulcis in fundo, Pirkovič je poiskal pravnika, ki bi mu stregel, pri ugovarjanju vsaj kadrovskim zamenjavam na RTVju, ki bodo sledile uveljavitvi novega zakona, in v ZDA našel Jurija Toplaka.

Torej eminentna propagandna pred-referendumska oddaja, za katero pa vendarle verjamem, da bo večini javnosti prej odprla oči in ume, kot da bi jo vodila k zavračanju novega zakona o RTVSLO.


Nessun commento:

Posta un commento