domenica 9 ottobre 2022

Biden priznal, da se Putin ne šali

 

ODPRTO PISMO NAŠIM ODLOČEVALCEM

 

 

Spoštovani predsednik vlade, Robert Golob,

spoštovana ministrica za zunanje zadeve, Tanja Fajon,

spoštovani  kandidatki in kandidati za predsednika Republike

 

Če ste seznanjeni z zadnjim odzivom ameriškega predsednika, Joea Bidna, na dogajanja okrog vojne v Ukrajini, boste razumeli, da smo prišli do trenutka ko je vrag odnesel šalo, ali v najboljšem primeru, ko jo je začel odnašati. 

Tudi uporaba jedrske bombe drobnega potenciala in le na ukrajinskem ozemlju proti odporniškim silam, ki napredujejo v Donbasu, bi vodila k Armageddonu - kot se je izrazil Biden.

Spoznajte končno, da politika ki jo vodita vodstvi Nata in EU, politika novih in novih sankciji, ki se mimogrede prevajajo v vse večje pomanjkanje energije, prehrane in drugih dobrin, oz. v rastoči draginjo in inflacijo v Evropi, ter nenehnega in vse težjega oboroževanja ukrajinskih sil, vodi vse hitreje k pogubi!!! Na vseh srečanjih EU, od minulega  četrtka tudi Evropske politične skupnosti, pa na bolj marginalnih forumih, kot naš Blejski strateški forum, vsakič znova častite Zelenskega. Že prav, da spregovori in prejme aplavz, ko se zahvali za pomoč, zaprosi za njeno nadaljevanje in pokaže odločenost pri obrambi domovine, a ko označi vse Ruse, tudi turiste za vojne zločince in teroriste, ki da ne smejo v Evropo ker ogrožajo našo varnost, ko poziva k takojšnjemu sprejetju Ukrajine v Nato, ko kliče celo po preventivnem opozorilnem napadu zavezništva na Rusijo, ki naj bi, po njegovem, utihnil Putinovo rožljanje z jedrskim orožjem, bi mu morali reči: "Zdaj pa dovolj! Saj niste toliko butast, da ne veste kam bi nas to privedlo"

Skratka, čaš je, že skrajni, da gredo Ursula Von der Leyen in Charles Michel k Vladimirju Putinu, še prej morda Josep Borrell k Sergeju Lavrovu, in ju vprašajo ali so še na voljo pogajanja ter o čem! Če ne oni, pa Vi, g. premier, in Vi, ga. zunanja ministrica, pri čemer bi dobila celo placet od še aktualnega predsednika republike, Boruta Pahorja, glede na njegovo pohvalo in zahvalo turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za mediacijo med Rusijo in Ukrajino pri sprostitvi žita iz Odesinis silosih. Dva izmed kandidatov za predsednikovo nasledstvo bi že šla, a nista še izvoljena in do nastopa mandata utegne že biti prepozno. Pozovite vsaj Bidna, da naj pokliče Putina. Preko Rdečega telefona sta John Fitgerald Kennedy in Nikita Hruščov tako pred točno 60 leti rešila svet.

Naj dodam, da je preko svojega državnega sekretarja Antonyja Blinkna, Biden izrekel pripravljenost na pogajanja s Putinom in na pisne dogovore, pa ne nujno s takojšnjim umikom ruskih sil iz Ukrajine! Za četrtek je najavil pot v Moskvo italijanski zunanji minister, Luigi Di Maio.

Lepo prosim, pojdita tudi vidva, g. premier in ga. ministrica. Pokažita da je Slovenija z dejanji, ne le z besedami, privržena reševanju sporov s politiko miru in nenasilja.

 

Z upanjem

 

Aurelio Juri, opazovalec, ki že 8 mesecev opozarja, da gremo po poti, ki vodi k onemu na kar končno svari predsednik prve velesile sveta. Poglejmo če je še čas, da uberemo drugo.

 

 

Koper, 9.10.2022

 


1 commento:

  1. Ko je Rusija napadla Ukrajino 2014, aneksirala Krim, in z vojnim avanturistom Igor Girkin - Strelkovim ter neonacistom Pavlom Gubarevom na čelu zagnala vojno v Donbasu, se je z Moskvo pogodilo da se de facto sprejme 'zamrznjeni konflikt' po vzoru Pridnestrja, Osetije in Abhazije.
    Osem let kasneje, in smo tu. Marsikdo bi lahko argumentiral da na povsem istem mestu kot je bil Chamberlain in 'kolegi', septembra 1939, po tem ko je bil prepričan, da je bila predaja Krim- pardon, Sudetov prava odločitev v izogib vojne.

    Putin je v to invazijo šel z namenom uničenja Ukrajine kot jo poznamo - najprej mu je bil cilj državni udar, tako bi jo lahko spremenil celotno državo v nekakšno NDH, a je to spodletelo. Zdaj se usmerja v trganje države, in sprotno aneksiranje, saj se zaveda, da s tem omejuje možnosti, kaj vse pride v poštev pri morebitnih pogajanjih - edina pogajanja ki v takem primeru ostanejo so tako omejena na skorajda brezpogojno predajo Ukrajine.
    A mislite da bo Ukrajinski narod, ki je utrpel več deset tisoč mrtvih, uničeno državo, terorizem, sprejel od zahoda in Rusije vsiljeno predajo?
    Pogajanje oziroma kupčkanje in dilanje z ozemlji Ukrajine bi tudi bil precedens, ki bi ga ljubila tako Kitajska, Indija, Pakistan, Savdska Arabija, Turčija, in še kdo - če je dovoljeno tu, je dovoljeno lahko kjerkoli, in prav znalo bi se zgoditi, da se v imenu preprečevanja jedrskega udara v Ukrajini, s temi kratkoglednimi dejanji tlakuje pot do jedrskega spopada med Indijo in Pakistanom, na primer.

    Torej, kakšno pogajanje imate v mislih?

    RispondiElimina