giovedì 16 giugno 2016

Mojster sprenevedanja!


NOVE KARLOVE FLOSKULE…

Ko berem prve odzive predsednika DeSUSa in zunanjega ministra Karla Erjavca na včerajšnja dogajanja okoli interpelacije zoper ministrsko kolegico in vladno partnerko, Anjo Kopač Mrakovo, si pravim: ali res večni Karl, minister za vse vlade in vse čase misli, da smo vsi spremljevalci njegovih početji bebavi?...Da vsaj bolj pozorna in prisebna javnost ne dojame sprevrženosti njegovih odločitev in usmeritev ravnanj njegovih poslank-poslancev?
Ko govori o »smešnih in patetičnih navedbah (iz vrst SD), da je šlo za napad na koalicijo«, ker, da njegova stranka – kot trdi -  ni kršila koalicijske pogodbe in da se ni zgodilo nič dramatičnega, dosega vrh sprenevedanja. Pa ne le to: četudi mu ni uspelo spodnesti SDjevske kolegice, ker so interpelatorjem zmanjkali trije glasovi, ministrico vseeno razglaša za nelegitimno. In se bralec ter poslušalec takoj povsem legitimno vpraša: kako bosta on in Kopač Mrakova odslej sedela in delala skupaj na vladi?
Seveda, sam ponuja odgovor: naj ministrica odide, ker da z njo ni zadovoljen niti predsednik Vlade, dr.Cerar, četudi »ji ponuja še eno priložnost«.
Zamolči pa, da je premier še manj zadovoljen z njim, celo jezen, ko javno sporoča, da mu »DeSUS in njen predsednik v zadnjih dneh nista predložila nobenega novega razloga ali dejstva, ki bi opravičevala spremembo stališča do interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in da zato ne razume, zakaj se Erjavčevi, ki so zadnji hip napovedali podporo interpelaciji, poigravajo s tem institutom?!«
Gre za » poskus destabilizacije političnega prostora in dela koalicije v času, - dodaja -  ko naša vlada dosega dobre rezultate in imamo vse pogoje, da gremo naprej v ključne spremembe."
Torej, večni Karl? Resda, imaš število in moč, da se na te očitke požvižgaš in nesramno lahko naprej odganjaš Židanove. Oni lahko odidejo in bo vlada vseeno ohranila, četudi pičlo, večino. Celo moč pogojevanja s strani DeSUSa se bo okrepila in bo Cerar njen ujetnik.
Vajeti so torej skoraj v celoti v Erjavčevih rokah, zato še enkrat poziv predsedniku vlade, da se naj pripravi tudi v luči teh okoliščin, na sestop in prepusti volivkam in volivcem, da povedo kaj si mislijo o teh rabotah in o politikih tipa Erjavec. Vsakič to počne, vsakič najde trenutek in priliko, da koalicijskim partnerkam obrne hrbet in izzove politično krizo.
Verjamem, da bo napočil čas, ko bodo tudi njegovi najbolj zvesti privrženci  spoznali, da se tako ne dela, da je podlo in pokvarjeno, oziroma da taka politika nima in ne more imeti prihodnosti.
Danes naj bi se sicer z Židanom pobotala in zagotovila skupna prizadevanja za ohranitev trdnosti koalicije, nesoglasji navkljub. Ne dvomim, da se bo tega Erjavec držal, a ne dlje od naslednje skušnjave!
Naj dodam še to, da toliko kolikor me DeSUS ni presenetil, so me v Združeni levici. Pričakoval sem ali podporo ministrici, ali kvečjemu vzdržanost, glede na kritike, mestoma tudi upravičene, ki jih izrekajo na njen račun. Stranko, ki sem jo cenil po distanci in neizprosnosti do desnice in pokvarjencev, se je prav z njimi povezala in poiskala sovražnika, ki je daleč od tega, da bi si to želel biti.
S Socialnimi demokrati bo samooklicana bolj leva levica morala slej ko prej poiskati dialog in sodelovanje, ne pa se z njimi spopadati, sicer bo res, kot pravi prvak SDja, Židan, desnica s SDSom na čelu povsem zavladala politični sceni in tudi dolgoročno prevzela oblast!



Nessun commento:

Posta un commento