martedì 6 febbraio 2018

Juncker vse manj verodostojen


Aurelio Juri
Državljan Evropske Unije iz Slovenije in bivši evropski poslanec (S&D)


Jean-Claude Juncker
Predsednik Evropske Komisije


ODPRTO PISMO


Spoštovani g. predsednik,

Prebral sem iz slovenskih medijev to kar ste v torek izjavili v Evropskem Parlamentu v zvezi z mejnim sporom med Slovenijo in Hrvaško in ostal sem brez besed, da ne rečem osupel!
Če res pripisujete enako odgovornost obema državama, ker problem še ni resen, se sprašujem ali sploh poslušate slovenske sogovornike, pa tudi druge zagovornike arbitražnega reševanja sporov in sicer pravno stroko, ko vam povedo, da je meja, po razsodbi arbitražnega sodišča, že določena in dokončna in da je problem samo v tem, da Hrvaška te arbitraže ne priznava, ali pa vam je to povsem jasno, a se hrvaškim kolegom iz vaše iste politične grupacije - EPP - nočete zameriti?
Ko ste pozivali obe strani k čim prejšnji implementaciji arbitražne odločbe sem bil prepričan, da so vam bili o tej zadevi pojmi povsem jasni in da ste to počeli iskreno. Danes, ko je Slovenija to nalogo opravila in to v času, ki je bil zanjo predpisan, vi pa znova pozivate tudi njo k razsreševanju spora, oziroma ji pripisujete enako odgovornost kot Hrvaški ker le-ta ni še rešen,  pa v vašo dobro vero, v vašo poštenost in nepristranskost ne verjamem več. Za Hrvaško je vsakomur, ki stavi na vladavino prava, jasno kaj mora storiti: sprejeti arbitražo in pohiteti z implementacijo njene razsodbe. Ni druge poti. Kaj pa naj pri tem stori Slovenija, ki se razsodbe drži in jo že izvaja?
Pravite celo, g. Juncker, da je Komisija, ki ji predsedujete, obema stranema že ponudila pomoč, a da nobena še ni posegla po njej. Ves čas Slovenija čaka na to pomoč, slišal sem našega predsednika Republike, Boruta Pahorja, premiera Mira Cerarja, in zunanjega ministra, Karla Erjavca, da boste ali vi, ali vaš podpredsednik Timmermans vsak čas prišla v Ljubljano in Zagreb, oziroma, da boste oba predsednika vlad povabila k sebi. Pahor je bil pri tem povsem decidiran in to v pričo vas.
Morda svetujete Sloveniji, da naj opusti arbitražo in se vrne k dvostranskemu iskanju rešitve? Če je to Vaš razmislek, Vaš nasvet, se sploh zavedate kaj to pomeni? Kakšne utegnejo biti posledice?
Pa še nekaj: Izjavili ste tudi, da »nobena država z zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami«. Načeloma se z vami strinjam, a v trenutku, ko relativizirate arbitražno razreševanje sporov, ko ne najdete poguma, da bi Hrvaško prisilili k spoštovanju tega pravnega instrumenta, potiskate vse druge države, s katerimi Hrvaška menjega vprašanja še ni rešila, v podrejen položaj.
Če bi to izjavili že 2008 leta, seveda z mesta, ki ga zasedate sedaj, bi Slovenija lahko povsem legitimno upočasnila, oziroma oteževala pot Hrvaške k uniji vse dotlej, dokler  slednja ne bi pristala na slovenske zahteve o meji. Menim, da si Srbija, BiH in Črna Gora tega ne zaslužijo in da to vodi k novim, nevarnim požarom v regiji! Prevzemate si hudo odgovornost!
Lep pozdrav.

Aurelio Juri


Koper, 7.2.2018

Nessun commento:

Posta un commento