venerdì 24 marzo 2023

Mirovna politika, kultura miru in nenasilja? Kaj je že to?

 

Če ne bi bilo tako hudo, bi se iz tega norčevali.

 

Kakopak, o ukrajinski vojni, še vedno.

Iztekajoči se teden nas je postregel z novim paketom ukrepanja Evropske unije  proti Rusiji, oziroma oskrbovanja Ukrajine z dodatnimi odporniškimi močmi. Medtem ko Ukrajincem že prihajajo bojna letala – za prva je poskrbela Slovaška – v Bruslju so voditelji članic povezave minuli četrtek podprli nekaj dni prej dosežen dogovor zunanjih in obrambnih ministrov o dobavi milijona topniških izstrelkov napadeni državi v prihodnjih 12 mesecih. Strošek 2 milijardi evrov! -  spoštovani davkoplačevalci! Zanimivo je, da so s tem oblastniki priznali, da pričakujejo še najmanj leto dni vojne in da ne računajo na to, da bi že prej dogovorjeno dobavo najsodobnejših tankov ter raketnih sistemov dolgega dosega, ukrajinske sile prevesile razmerje na frontah v svojo korist. Kar pa je v navzkriž s trditvami našega, domačega velemojstra pri analizah in napovedovanju razvoja situacije, Jelka Kacina. Na Novi24 tv je namreč, ob neki debati na to temo, izjavil, da ima Putin samo dve opciji, da se izvleče iz te godlje, sicer v obeh primerih kot poraženec: ali se zave sam, da nima možnosti zmagati in odide ter svojim silam prihrani veliko življenj, ali ga bodo v to ekspresno prisilili Ukrajinci, samo da prejmejo Leoparde, Adamse, Chellengerje in ustrezno zračno podporo. »Stvar je le nekaj dni, niti ne mesecev ali tednov - je pojasnil - da se od takrat  ruski agresor pobere domov in to z dodatno bilanco izgub«. No, plemenito s strani Kacina da ga vendarle skrbijo tudi življenja ruskih vojakov.

A vrnimo se k dogovoru o milijonu izstrelkov. Financiran bo, glej ga zlomka, iz evropskega MIROVNEGA instrumenta. Prvič slišim in berem, da nek finančni instrument namenjen vzpostavitvi ali vzdrževanju miru omogoča proizvodnjo in dobavo ubijalskih sredstev. Česa je amoralen človekov um vsega sposoben?!

In pri tej amoralnosti smo, žal, tudi  mi, Slovenija. No, ni prvič. Pred 20 leti smo podprli nezakonito ameriško-britansko agresijo na Irak, samo zato da nam ZDA ne bi zaprle vrata za v Nato. Toda tokrat, ko sicer agresorja obsojamo, da bi vsaj malo počakali in slišali kaj meni javnost, kaj imajo reči oni nebodigatreba od »mirovnikov«, ki se tu pa tam oglašajo s pozivi h prenehanju oboroževanja vojskujočih si sil in končanju vojne, oziroma k sprožitvi okrepljene diplomatske ofenzive?! Kaki, premier Golob je ne le zagotovil sodelovanje naše vlade pri financiranju dogovorjenega, ampak pristavil tudi piskrček pri proizvodnji predmetnega streliva. Dajmo še mi in to za potrebe drugih, ne za lastno obrambo, oživeti orožarsko industrijo! Če bodo potrebni standardi, ki jim recimo sledijo Britanci, bomo poskrbeli tudi za osiromašen uran. Morda bodo prav prišli odpadki Krške nuklearke?! Vedi kaj vse zmore znanost in, nenazadnje, reciklaža sodi k konceptom trajnostnega razvoja, mar ne?! Noro in zavržno, gospod premier! Dobesedno teptate 124.člen Ustave in koalicijsko pogodbo!

A še nekaj gre vsemu temu dodati: kako se bo odzvala Rusija na ta milijon topovskih granat, ki naj bi v naslednjih 12 meseci pobijale njene vojake?

So vojaški in drugi kvalificirani strategi in analitiki sploh kaj povedali o tem, kaj se utegne zgoditi, kako morda razmišljajo v Kremlju? CIA, MI6 in drugi obveščevalci kaj o tem vedo in kaj poročajo svojim delodajalcem? Kaj, recimo, če v preprečitev uresničitve dogovora EU o omenjeni dobavi, oziroma za krajšanje predvidenega časa in zmanjšanje lastnih izgub, se Rusija odloči zraketirat do tal vso Ukrajino, morda z uporabo celo taktičnega orožja? ZDA učijo. 2 bombi na Hirošimo in Nagasaki pa je bilo vojne z Japonsko konec. A je tak scenariji zagotovo izključen? Je Putin še vedno dovolj pri sebi?

Sprašujem se in sprašujem tudi našo oblast, ker je na samem začetku vojne verjela vodstvu EUja, da se bo ruski voditelj že po prvih sankcijah premislil, oziroma se potegnil nazaj. Ali se gremo, kot sem nekoč že zapisal, partijo šaha ne da bi pomislili na to da so največji mojstri v tej igri prav Rusi?


Nessun commento:

Posta un commento