domenica 5 marzo 2023

SDS znova v akciji

 

O SDSovski interpelaciji vlade

 

Mirovali so še kar, če odmislimo referendume, ki se jim niso izšli, ustavno pritožbo na Zakon o RTV, ki pa kaže da jim uspeva – pa tudi če ne, z referendumom vred o tem istem zakonu so si pridobili veliko časa za vsaj upanje na dokončanje sovražnega prevzema osrednjega medijskega zavoda - in nedavno tiskovko »mušketirjev osamosvojitve« na kateri so se spravili nad Vlado in še posebej Ministrstvom za kulturo zaradi pripojitve njihovega Muzeja slovenske osamosvojitve k Muzeju novejše zgodovine. Govorim o SDSu s podizvajalci in Janezu Janši, katerega pojavnost sem že skoraj pogrešal. Na omenjeni novinarski konferenci ga je nekoliko zasenčil Lojze Peterle z napovedjo »akcijskega plana« za ubranitev samostojnega statusa osamosvojitvenega muzeja. No, zdaj je pa on na vrsti. Najprej s topništvom - ob bobnenju demagogije in populizma iz ust Pavla Ruparja pred množico simpatizerjev, resda večinoma upokojencev, SDSa, na trgu Republike se je tresla Slovenija -, nato ob napovedi Rosviti Pesek v Odmevih, z vdorom v sam parlament z interpelacijo zoper celotno vlado. »Ne da bi jo rušili – pravi Janša – ampak se le pogovorili o njenem devetmesečnem delu, zlasti o uresničevanju njene prisege podane ob imenovanju v Državnem zboru«. Sicer glavni očitki: »ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Urada za demografijo, pa tudi ravnanje v nasprotju z ustavo in koalicijsko pogodbo«.- tako prvak opozicije.

Pri zadnjem očitku mu dam delno prav vedoč da pa nima tega v mislih, vse prej kot to – govorim o podpori vlade politiki netenja vojne v Ukrajini, ki jo z ZDA vodijo vrhovi Nata in Evropske unije, tako z nadaljevanjem sankciji proti Rusiji kot še bolj z najsodobnejšem oboroževanjem ukrajinskega odpora, sicer s plemenitim ciljem da le ta obrne tehtnico moči na frontah in odžene okupatorja, a kateri najverjetnejši učinek bo še leto in več prelivanja krvi in zemlja še naprej pod vsaj delno rusko okupacijo. Pa še to po najboljšem scenariju, ker Evropi in svetu visi nad glavo še Damoklejev meč svetovnega jedrskega spopada. In kje vidim ravnanje vlade v nasprotju z ustavo in koalicijsko pogodbo? Pri teptanju 124. ustavnega člena, ki pravi da »pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja«.

Toda odmislimo za trenutek vojno v Ukrajini pri kateri bom spet deležen očitkov, da se ponavljam, in se osredotočimo k oni, k sreči le desetdnevni, ki jo obravnava Muzej slovenske osamosvojitve, poleg ostalih dogajanj, ki so zaznamovali ves proces ločitve Slovenije od razpadajoče SFRJ in ustanovitve ter uveljavitve nove neodvisne, samostojne in suverene države. Muzej, ki ga je na pobudo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ustanovila Janševa vlada avgusta 2021, je zagotovo dragocena zbirka pričevanj in dokumentaciji onega časa, ni pa njegov celovit in objektivni prikaz. Nisem ga obiskal, a že njegova spletna stran kaže na to hibo, na enostransko, pomanjkljivo ali popačeno interpretacijo vlog in zaslug takratnih akterjev.

Ni, recimo, protestnega odhoda delegacije slovenskih komunistov s Kučanom na čelu iz 14. izrednega kongresa Zveze komunistov Jugoslavije 22. januarja 1990 leta, ki je napovedoval razpad enopartijskega sistema in torej veziva SFRJ.

V napovedniku o Osamosvojitveni vojni je govora o »odločenosti, motiviranosti, iznajdljivosti in boljši organiziranosti, kot ključne sestavine uspeha, le Teritorialne obrambe, slovenske vojske«?! Kje pa vse to in še visoka profesionalnost zraven pri policiji, takrat še milici, ki je imela levji delež vsaj pri začetnih bojih?

Niti besede v spletnem napovedniku o dogovoru vseh političnih strank v takratni republiški skupščini, s komunisti prenovitelji in mladimi social liberalci (ZKS-SDP in ZSMS-Liberalna stranka) vred o prizadevanjih za uspeh plebiscita in celotnega procesa osamosvajanja.

Pa če se s parimi vrsticami ustavim na takratna dogajanja na Primorskem, konkretno v Kopru. A je sploh kje vidno, napisano, povedano, da smo imeli »samo« 3 mrtve? Tri mlade vojake JLA? Na Škofijah? In da se ne bi vnelo kaj hujšega smo se na Občini (z Občinarji še predstavniki Policije in TO) pogodili z generalom Čadom, ki je najprej umaknil okrepitve, ki jih je bil poslal z Ilirske Bistrice in ustavil na Črnem Kalu, po 5 dneh pa še vse vojake, ki so bili že prvi dan agresije zasedli mejna prehoda Škofije in Lazaret ter zaselek Moretine? In če je o tem kaj, kako smo akterji tistih dogodkov obravnavani? Janša nas je v njegovih »Premikih« obtožil, še posebej mene osebno, kapitulanstva in kolaboracije z JLA, medtem ko so me Koprčani v prvem krogu med 10 imeni znova izbrali za župana. Nenazadnje je vse povedano tudi o ostali Primorski v zborniku Primorskih Novih »Dan prej«, ki ne sledi povsem naraciji »velikih osamosvojiteljev«. Ga muzej sploh ima v kaki vitrini?

Povsem pravilna odločitev vlade da se Muzej slovenske osamosvojitve vnese v Muzej novejše zgodovine in se ga preda bolj strokovnim rokam in umom.

 


Nessun commento:

Posta un commento