domenica 19 marzo 2023

Ukrajina pred zmago ali še dolgim krvavenjem?

 

Sprašujem oblast ter razne Ciglerje, Steinbuche, Žižke, Petriče, Grobovške…

 

… in vse ostale »razsvetljence«, ki vedo kako  se je bolj prav vesti do vojne v Ukrajini in se po vrsti posmehujejo, mestoma tudi prostaško in žaljivo, na račun piscev in podpisnikov nedavnega poziva vladam EU, Nata, ZDA in Rusije h končanju te vojne - naj še enkrat spomnim, da sta prva podpisnika nekdanja predsednika Republike, Milan Kučan in Danilo Turk, do katerih vsaj s strani Ciglerja, Grobovška in dr. Petriča bi se spodobilo malce več uvidevnosti - kaj bodo povedali in pisali dan potem, ko bodo medij poročali, morda čez leto dni ali še prej, o podvojenem številu žrtev spopadov in uničenih vitalnih infrastrukturah, o ukrajinskem narodu, ki bo v domovini le še za vzorec ter o vojskujočih si silah, ali njihovih ostankih (najstniki in starčki) ki bodo še vedno vkopane več ali manj v istih rovih kot danes? Ko se bo pokazalo še enkrat, da državo, ki ima 1600 jedrskih konic ne moreš poraziti, ali, Bog ne daj, ko bo ena od teh, tudi manjša, taktična in le demonstrativno ter opozorilno, nekam padla? »Zločinec in terorist Putin si je dovolil nekaj nepojmljivega! Prestopil je še zadnjo rdečo črto! Pokažimo mu, da se ga ne bojimo, da zmoremo odziva, ki ga bo enkrat za vselej utišal. Pojdimo v napad!« Seveda z udobnosti vsak svoje pisarne.

Naj tu dodam še našega najbolj znanega pravljičarja, Kacina, ki pravi, da ko Ukrajinci v Donbasu prejmejo najnovejše zahodne tanke, pa tudi naše, slovenske iz Kijeva, ki streljajo dlje od ruskih, ter F16 za podporo iz zraka, je stvar dnevov, ne tednov ali mesecev, da se Rusi poberejo domov.

Če se bo to uresničilo, sam bom priznal da sem se bil uštel, da sem bil v zmoti ter starostno naiven, česar bom iskreno vesel ker bo to pomenilo konec vojne. Kaj pa vi, če se to ne bo zgodilo? In bomo še vedno, kot sem prej dejal, pri statusu quo, le s spremenjeno bilanco krvi in škode? Ali, če vrag res odnese šalo, v protijedrskih zakloniščih in pili kalijev jodid? Kar mene zadeva, če se ima kaj takega zgoditi, naj raketa namenjena na Aviano zgreši cilj in zadane direktno mojo hišo, ker ubogi preživeli.

Toda bodimo optimisti, odmislimo najhuje in ostanimo pri veri, da jedrskih silosov nihče ne bo odpiral. Ob scenariju, za katerega se pa zavzemamo vsi, tudi mi naivneži, rokerji in hipiji, ki nimamo pojma o pomenu vojne, in to je osvoboditev Ukrajine do meja z dne 24. februarja 2022 (da bi si povrnila še Krim ne verjamem niti onstran fantapolitike), kaj boste rekli o tem, da bosta avtonomiji Donetska in Luganska dogovorjeni v Minsku 2014 še vedno neuveljavljeni, o tem da bodo etnične in jezikovne pravice tam živečih avtohtonih Rusov povsem izbrisane ali še huje, da bo ta populacija maltretirana, preganjana in izgnana v Rusijo? Menite da se ji bo Evropska unija postavila v bran? Jo boste pozivali k temu?

Naj sklenem z odločitvijo Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu, da gre v kazenski pregon Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok na okupiranih območji. Nalog za aretacijo je že izdan in navdušeno sta ga takoj pozdravila, poleg Zelenskega, ki ga je označil za zgodovinskega, naša premier in zunanja ministrica ker Slovenija med 43 pobudnicami zanj. Navdušeni tudi vi, gospodje? Pa sem se znova, zlasti nad tem navdušenjem Goloba in Fajonove, nasmehnil in tako kot ob nedavnem prijetju dveh domnevnih ruskih vohunov pri nas, pomislil na Franza Kafko ter tokrat tudi na Samuela Becketta in na njegovo gledališče absurda. Ko leto dni vseh mogočih sankciji, mednarodne izolacije in krčevitega odpora Ukrajincev, Putinu nič ne morejo, kaj mu bo nalog ICCja? Kdo, kje, kdaj, kako naj mu nadene lisice? Ni Miloševič, ki so ga prijeli doma in ga izročili Haagu. Poleg tega Rusija ni podpisnica rimskega statuta, ki je ustanovni akt tega sodišča, in mu ni zavezana, ter kamorkoli gre Putin uživa diplomatsko imuniteto. Smo torej le pri neki simboliki, ki pa utegne vse prej kot koristiti diplomatskim potem iskanja izhoda iz te vojne. Edini pameten in moder odziv, Guterresov. »Zaradi te odločitve Putin pri meni ni persona non grata. Vedno se bom pogovarjal z vsemi, s katerimi se bo treba pogovarjati.« - je dejal generalni sekretar Združenih Narodov. Kaj menite o tem, gospodje?  


Nessun commento:

Posta un commento