giovedì 6 aprile 2023

Saga na RTVSLO se počasi izteka

 

Komu mar, če ugrabijo RTV? – 2

 https://www.dnevnik.si/1043020678/mnenja/pisma-bralcev/komu-mar-ce-ugrabijo-rtv


Čestitam Magdi Plementaš Lombar za odličen zapis pod gornjim naslovom z dne 6.4.2023. Tudi sam sem na obravnavani torek spremljal informativne termine na TV Slovenija, da bi videl kako bo zavoljo stavke novinarjev, program prilagojen. In razen informativnega skrpucala nisem videl ničesar, kar bi na to kazalo. Še ustreznega obvestila gledalcem ne, da bo na ta dan posredovanje informaciji o dogajanjih doma in po svetu okrnjen, skrajšan na minimum, ker kolektiv pač stavka.

Imam za seboj tovrstno izkušnjo iz časov, ko sem kot novinar in urednik informativnih oddaj še delal na televiziji Koper-Capodistria. Vodil sem tudi sindikat vseh zaposlenih in smo si enkrat leta ’87 ali '88 - spomin mi že malce peša - v odgovor na nek poizkus vodstva zavoda, da bi posegel po naši organizacijski, programski in uredniški avtonomiji, privoščili enodnevno stavko z grožnjo po ponovitvah. Vsa poročila in osrednja dnevnika tako v italijanščini kot v slovenščini – Tuttoggi in Primorska kronika -  so bila skrajšana na minimum, na le nekaj minut, z uvodno seznanitvijo gledalk in gledalcev s stavko in njenimi razlogi ter zahtevami. In protest je uspel. V Ljubljani so vodilni dokaj hitro dvignili roke. Da, tudi takrat, v času enopartijske ureditve, so se nekateri radi igrali in se izkazovali s pozicije moči, a vedeli so za limite. Bili so angeli in bili so demoni. In bila je amorfna množica. Tako kot danes.

No, iz naslova te izkušnje danes še bolj prepričano solidariziram s stavkajočimi kolegicami in kolegi na RTVju in mi ni vseeno, kako se bo zgodba s propadajočim osrednjim javnim medijskem servisom končala. Ko sem videl že prvi tv dnevnik od 13h, ki ga je vodil Nejc Krevs, ne da bi nas, gledalce, že v samem uvodu seznanil s potekajočo stavko in s posledično okrnjenim informativnim programom, sem razumel koliko je bila ura. Čisto stavkokaštvo s strani onega, ne vem še koliko velikega in vplivnega dela novinarskega kolektiva, a bi ga poimensko v osrednjem Dnevniku razkril sam Igor Pirkovič, ki z vodstvom zavoda dela roko v roki pri prevzemu hiše. In spet Krevs ob 17h ter znova v Dnevniku ob 19h. Eno samo izživljanje nad trenutno oblastjo, nad domnevno spornimi finančnimi transakcijami in krajo identitete premiera Goloba v Romuniji, javljanja iz ukrajinske fronte - vedi če res?! – Valentina Areha, ki potem ko je bil zaloten pri ponarejenih, že doma montiranih prispevkih in to s tujim materialom, mu gre težko verjeti (no, ukrajinsko čelado in neprebojni jopič je že imel?!) do Pirkovičevega modrovanja o zgodbi naših in vaših glede obvladovanja RTV ter Možinovih zgodb povojnih pobojev. Na kupu vse to s čimer pogosto in zelo rada operira opozicijska SDS. O sami stavki novinarskih kolegic in kolegov le kratek zapis proti koncu oddaj, da pač »eden od treh reprezentativnih sindikatov na RTVju stavka ker da se ne more zmenit z vodstvom«.

A najbolj žalostno pride na koncu dneva, v Odmevih, ki jih vodi Rosvita Pesek. Vsaj od nje, izmed ikon osrednjega informativnega termina, bi pričakoval korektnost do dolgoletnih kolegic in kolegov in do njihovega protesta. A bilo je isto kot pri Krevsovih javljanjih. Kot da stavke ni, oddelala je svoje: ustavne spremembe in polemika o tem med NSi in SDS, volitve v Furlaniji Julijski Krajini, nove napetosti ne severnem Irskem ter pot Leynove in Macrona v Peking. Povsem na koncu pa znova le bežna omemba stavke »enega od treh reprezentativnih sindikatov«. Pisal sem tako Krevsu kot Peskovi, da sta po mojem ravnala neprofesionalno in predvsem krivično do stavkajočih. Odziva ni bilo. »Komu mar, če stavkajo?!«

In medtem ko je javni zavod že skoraj klon Nove24TV, ustavni sodnike in sodnice, ki bi naj odločali o ustavnosti novega zakona o RTV razmišljajo komu izmed njih to prepovedati, ker domnevno kontaminiran, oz. nepristranski, pri čemer stranke v postopku ugotavljajo, da povsem »neomadeževan« ni nihče. In smo znova pri Kafki in Beckettu, oz. pri vprašanju ne dolgo nazaj, Polone Jamnik, ki se tudi javlja v Dnevniku: ali si sploh zaslužimo državo?  

Nessun commento:

Posta un commento