venerdì 3 gennaio 2020

Smo pred novo vojno, po volji ZDA...in ne prepoznamo krivca





BOMO KAJ REKLI?

ZDA, z brezpilotnim letalom, blizu Bagdada, izvedejo atentat na poveljnika iranske revolucionarne garde, generala Qasema Soleimanija, enega najbolj vplivnih mož na Bližnjem Vzhodu in za mnoge Irance prihodnji predsednik države, Donald Trump zapiše na twitterju, da bi ga bilo treba odstraniti že pred leti s čimer pove, da je bila operacija načrtovana in ne slučajna, še korak smo bližje vojni med državama, ki utegne zanetiti konflikt svetovnih razmer – za Iranom trdno stoji Rusija – in v Bruslju ter Ljubljani vse tiho.
Spoštovani predsedniki Republike, Vlade in Državnega zbora, zunanji minister, ubit ni bil kak poveljnik terorističnega ISisa, ali kake njegove celice, ubit je bil general suverene in mednarodno priznane države s katero imamo tako mi, kot vsa Evropska unija ter večji del mednarodne skupnosti utečene in produktivne politične, diplomatske, gospodarske in ostale odnose in smo z njo pred leti tudi sklenili, govorim seveda o Uniji, zgodovinski dogovor o nadzoru, oziroma omejitvi njenega jedrskega programa.
Da so po Trumpovi volji Združene države Amerike od njega odstopile in ga s tem močno zamajale, je njihova krivda, ne Iranova ali od koga drugega od podpisnikov. EU je več krat ponovila da za sporazumom še stoji in da ZDA ravnajo narobe. Toda ob tem atentatu molči in mi z njo. Je taka drža smiselna, načelna, odgovorna? Je Donaldu Trumpu dovoljeno vse, ker poveljuje najmočnejši vojski na svetu? Razglasi nekoga za sovražnika in ga ubije ne da bi za to odgovarjal, ali da bi mu vsaj kdo, od formalnih bolj prosvetljenih zaveznikov, rekel NE, tako se ne dela?
Gospodje, obsodite ta umor, obsodite tako politiko, pozovite ZDA naj se umirijo in vrnejo k sodelovanju z Evropo, z OZN, k multilateralizmu, k iskanju poti k miru in ne vojnam, pa iranskemu predsedniku Rouhaniju pošljite sožalno brzojavko.
Hvala.

Nessun commento:

Posta un commento