mercoledì 22 gennaio 2020

Bela knjiga, priložnost za razmislek o naši vojski


A JO RES POTREBUJEMO?

23 držav na svetu je nima, v Evropi Islandija, za katero bodo zagovorniki militarizacije takoj rekli, da je tam daleč, Bogu za hrbtom, obdana samo z morjem in brez naravnih sovražnikov, zato je tudi ne potrebuje. Bom pa takoj pripomnil: a ni enako Slovenija obdana z morjem prijateljev, ki nam nikoli ne bi skrivili lasu? Vse članice Evropske Unije in razen Avstrije, tudi članice Zveze NATO? No, res je, da tudi prijatelji niso večni, toda tu sta še zavezništvi kot taki, ki kakršne koli sovražnosti v smislu agresije, oz. okupacije miroljubne in nikomur škodljive sosede ne bi dovolili, drži? Od kod pol nevarnosti in tveganja za našo malo republiko, ki tudi iz naslova naravnih bogastev nima česa nuditi razen lesa, medvedov in volkov?
Nam grozi še vedno ne pomirjen Zahodni Balkan? Pa če je temu tako, kdo bi naj gledal na nas, kot na njemu potencialno grožnjo, vredna preventivnega napada in razglasitve vojne, naši obdanosti s prijatelji navkljub? Velikosrbski ali albanski nacionalizem, bosanski islamizem?  Pa poglejmo dlje, morda Iran ali Assadov režim, ki ju ne podpiramo? Ali še dlje, Rusija, ki si neznansko želi naših turističnih destinaciji? Seveda, tu so še migracije iz Bližnjega in Daljnega vzhoda ter iz severne Afrike, terorizem, kibernetika in podnebne spremembe zoper katerih se je moč bojevati le z »bataljoni in drugimi primerno oboroženimi formacijami« (?!)
Ko je minule dni zagledala dan Bela knjiga o obrambi Republike Slovenije, ki kot zapuščina odhajajočega ministra Erjavca in vizija dolgoročnega razvoja obrambnega sistema napoveduje povišanje števila pripadnic in pripadnikov stalne sestave Slovenske vojske postopoma na 8000 ter dvig izdatkov za obrambo na 2% bruto družbenega produkta, ker pač tako zahteva članstvo v NATO, do leta 2035, ter slišimo, da je z njo malokdo zadovoljen, ker bi ne bila realna in uresničljiva, in ko beremo o zamisli SDS, da bi se vrnili k naborništvu, oz. k obveznemu služenju vojaškega roka, za primerno dopolnitev rezervne sestave vojske, ker je med mladimi vse manj zanimanja za resda slabo plačan poklic vojaka in jih moraš nekako prisiliti, da gredo v to, se toliko bolj sprašujem, ali vse to res potrebujemo, ali se ne pogrezamo korak za korakom v anahronizem in mečemo dragoceni denar skozi okno? Mimogrede, o naborništvu, ne pozabimo, da smo ga pred 17 leti opustili, ker se je vse več nabornikov odločalo za civilno služenje vojaščine in torej vojakov, ki bi rokovali z orožjem je bilo vse manj. Razmišljajo morda v SDSu - predloga zakona sicer ne poznam - o ukinitvi pravice do ugovora vesti, oz. do civilnega služenja?
Kakorkoli že, še ena priložnost za razmislek, kot prvo, o nadaljnjem članstvu v NATO, ki veliko že stane in bo še več, ter nas tvori soodgovorne za vse zgrešene odločitve, ki jih le ta sprejema za uveljavljanje in varovanje predvsem interesov ZDA in drugih nekdaj kolonialnih članic. Kot drugo, o ukinitvi vojske kot take, oziroma o njenem preoblikovanju po načelih mirovne in socialne politike kot predlagano v peticiji UKINIMO VOJSKO iz leta 2010, dandanes, v luči podnebnih, obče okolijskih. demografskih ter ekonomsko-družbenih izzivov, še kako aktualna.
Naj Bela knjiga posrka vsebino omenjene peticije, jo delno predela in dopolni, recimo s prekvalifikacijo in prerazporeditvijo dela vojakinj in vojakov med policiste in z nabavo boljše opreme za gasilce in civilno zaščito ter ohrani le del vojske za potrebe sodelovanja na dejansko mirovnih in humanitarnih misijah pod okriljem Združenih Narodov. Naredimo končno en korak v pravo smer, da ne bomo čez 15 let ugotavljali in objokovali, kako je bilo na stotine milijonov, morda nekaj milijard vrženih stran in kako bomo še vedno daleč, ker pač denarja ne bo dovolj, od zamenjave TEŠa6 in NEKa z obnovljivimi, okolju prijaznimi viri energije, oziroma od izpolnjevanja svojega dela naloge v boju za »reševanje vojaka Zemlja«. Če nam občasna zabičanja Grete Thumberg zvenijo otroško, jemljimo resno, dame in gospodje, vsaj generalnega sekretarja OZN, Antonia Guteresa, ki nas je v petek v Davosu, v imenu svetovne organizacije in svetovne stroke, znova opomnil kako bitko s podnebnimi spremembami izgubljamo že zdaj!.


https://www.mladina.si/49542/peticija-ukinimo-vojsko/

Nessun commento:

Posta un commento