domenica 19 gennaio 2020

Nekaj vprašanj dr. Ruplu


https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/strahovlada-269476.html



Strahovlada - 2

»Dobro razpoloženje iz časov osamosvajanja je izčrpano. Namesto spodbudne je zavladala politika, zaradi katere se zgražamo, vse bolj pa se je tudi bojimo«. Tako nekdanji in doslej naš najdaljši zunanji minister, Dimitrij Rupel, v sobotnem Delu.
Poveličuje seveda obdobja pri katerih je sam aktivno sodeloval, pretežno v vladah z desnim, ne samo Janševim pečatom, in se znaša nad ostalimi, bolj sredinskimi vladami, ki bi naj zakrivile politike vredne zgražanja in strahu.
Pogrešal sem ga. Pogrešal njegova razumevanja in odobravanja vsega kar počne tako imenovani Zahod, še posebej z Zvezo NATO in ZDA, ne da bi pripomnil ene, recimo na račun politike Donalda Trumpa.
»Nič ni narobe – dopušča dr. Rupel -  če posameznik, lahko ducat njih, zaradi mene tisoč Slovencev misli, da Združene države Amerike povzročajo »gorje«, »ekstremni islamizem, terorizem, begunce«, »vojne, ruševine in lakoto«. Ni prepovedano pripominjati, naj ZDA skrbijo zase in da se jim je treba »zahvaliti za« (to je zavrniti) njihovo »demokracijo«… Ne dopušča pa, da za takimi sodbami stojijo ljudje iz oblasti pri čemer napade izrecno predsednika policijskega sindikata, gospoda Kristjana Mlekuža, ter posredno vse njegove nadrejene, s trenutno vlado vred, ki da ne ukrepajo. No, res je, da je omenjeni policist uporabil nekoliko pregrobe besede na račun vojaško-politične povezave, ki ji pripadamo, a ustrelil predaleč vendarle ni, če pomislimo na njena prizadevanja streči najmočnejši članici – ZDA, v njenih ambicijah zavladati svetu in ga oblikovati po lastni podobi. Pa je tu še druga najvplivnejša in vse bolj prizadevna članica, četudi brez jedrskega orožja, Erdoganova Turčija, ki počne enako a le v manjšem, bolj regionalnem obsegu… Ne da bi kogarkoli vprašala zasede sever Sirije, pošilja svojo vojsko v Libijo, grozi evropskim članicam z novimi pošiljkami beguncev, če bi jo kdorkoli kritiziral, in podobno kot Trump, v dobri meri diktira politiko zavezništva. Skratka, veliko bolje bi se počutil, ko ne bi bili tu zraven, ko ne bi soodgovarjali za taka početja in zlasti ne pri njih sodelovali in me čudi zadnja anketa Vox Populi, da večina Slovenk in Slovencev podpira umik naših vojakov iz Iraka, obenem pa tudi nadaljevanje članstva v NATO. Gre za pravcati paradoks, mnenji ne gresta skupaj, ker če si za to da ostanemo v  tej druščini, si ne moreš želeti povratka naših sil iz njenih operaciji, ali manjši delež BDPja za njeno sofinanciranje.
Sicer, da se vrnem Ruplu, ki nekritično podpira vse kar počnejo ZDA in NATO, naj mi dovoli nekaj vprašanj. Pa začnimo z vojno v Iraku.
Je bil, spoštovani dr. Rupel, ameriški napad marca 2003 upravičen, navkljub temu, da je temeljil na, dokazano, skonstruiranih lažeh glede posedovanja, s strani režima Saddama Husseina, orožja za množično uničevanje in da je bil sprožen brez mandata Varnostnega sveta OZN? Menite da ni šlo za agresijo  na suvereno, neodvisno članico svetovne organizacije, ampak za legitimno dejanje ZDA?
Enako velja po vašem, domnevam, tudi za nedavno usmrtitev iranskega generala Soleimanija, čeprav uradni predstavnik še ene suverene in neodvisne članice OZN, s katero imamo kot EU in Slovenija vrsto poslovnih, kulturnih in drugih odnosov? In ubiti iraški Soleimanovi kolegi, le kolateralna škoda?
Je, po vašem prav, da je Donald Trump odstopil iz dogovora velesil z Iranom o nadzoru njegovega jedrskega programa, kljub dokaj odločnemu nasprotovanju temu umiku s strani Evropske unije in ostalih podpisnic, ter zaostril sankcije do te islamske države, ki se je sprejetih obveznosti, po trditvi tudi Mednarodne agencije za atomsko energijo, vendarle držala?
Kaj pa menite o umiku Trumpove administracije tudi s Pariškega podnebnega sporazuma OZN, ki tvega spodnesti vsa svetovna prizadevanja za zajezitev klimatskih sprememb? Domnevam da sta za vas napaki tudi Pogodba Združenih narodov o prepovedi jedrskega orožja, Nobelova nagrada za mir 2017 ICAN, ki je to pogodbo promoviralo, ter lanski Dogovor iz Marakeša o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ker zraven seveda ZDA ni? Podpirate odstop Trumpa iz multilateralizma? »Amerika first!« je prav to. Je taka politika ta prava za prihodnost sveta? Spodbudna, ki se je ne smemo bati?
Bom vesel vašega odziva, še bolj konkretnih odgovorov. Srečno.

Nessun commento:

Posta un commento