giovedì 30 gennaio 2020

Neideologi



NE LEVO, NE DESNO, NE NAZAJ, SAMO NAPREJ!

Ko slišim nekatere politike o tem, da je njihova stranka neideološka, da lahko sodelujejo z vsemi, da ne gredo ne desno, ne levo, ampak samo naprej, da je edina njihova ideologija pragmatizem, pomislim takoj na gibajočega petelinčka na slemenu strehe, ki se obrača po trenutnem vetru, in pa tudi na enolončnico brez okusa, ne vonja, ne soli ne popra. Ideologija je vendarle, če pogledamo njen prvotni pomen, nabor vseh tistih idej o družbi, ki si jih deli določena skupina ljudi, oziroma skupek vrednot in prepričanj in če tega nimaš, če tega ne zmoreš, če  tvoje vrednote in prepričanja ne segajo dlje o prilagodljivosti in trenutni, zlasti osebni koristi, nisi vreden širšega družbenega zanimanja.
Slišal sem šefa SMCja Počivalška, ki da gleda samo »naprej«, pa vodjo poslanske skupine DESUS, Juršo, ki je ocenil za koristno minulo sodelovanje njegove stranke z Janšo (»po takem sodelovanju v vladi smo na volitvah vedno bili relativno zelo uspešni«), in še koga iz vrst strank, ki jim ankete ne kažejo dobro na prihodnjih volitvah, kako so povozili sami sebe napram izjavam, ki so jih dajali le nekaj več kot leto in pol nazaj, ko je relativno parlamentarno večino osvojila SDS, da s to stranko pod vodenjem Janeza Janše niso bili voljni, za nobeno ceno, sodelovati. Danes, ko se jim stolčki majejo, ko vedo, da praga na Šubičevi 4 ne bodo več prestopili, razen kot obiskovalci, pa bi se še s hudičem pobotali.
Kaj se greš politiko - pomislim -, ko nimaš idej, ko ne premoreš vrednot in načel, oziroma vere, ko ti je vseeno ali migranta policija obravnava kot človeka s svojim dostojanstvom, ali kot grožnjo, zločinca, sovražnika, ki ga je treba poslati nazaj od koder je prišel, ko te ne gane, ali politiko zdravstvenega zavarovanja diktirajo zavarovalnice, oz. kapital ali potrebe zavarovancev, ali sodelujemo kot člani zveze NATO tudi na zgrešenih vojaških misijah, ali se temu upremo in gremo ven s povezave, ali se odzovemo ali ne, na nevarne mednarodne igrice, ki se jih gre ameriški predsednik Trump, ali začnemo, kot odločevalci, končno ukrepat proti podnebnim spremembam, ali raje to prenesemo na naslednjo sestavo parlamenta, ker se bomo že tako in tako poslovili od sveta še preden bo prehudo, zanamce pa prepustili usodi. Ko ti je vseeno, ostani doma, glej šport, telenovele in resničnostne šove . A ne pozabi, da si vendarle nekaj povedal, o tvojih idejah, vrednotah in načelih, vizijah in ciljih, ko si kandidiral in nagovarjal ljudi naj ti zaupajo in oddajo glas?! Prejel si mandat da obljube izpolniš ali se vsaj trudiš zanje, ne bianco menice. Ne more in ne sme ti biti vseeno! Če si stavil in zaprisegel na en določen program, stal za tem, kar si prispeval spisati v koalicijski pogodbi, verjel v cilje, ki ste si jih v politični skupini zadali ter spremljal političnega nasprotnika, kaj je vse počel da bi te odvrnil od realizacije teh ciljev, z njim ves čas polemiziral, se celo prepiral, krčevito branil svoja prepričanja in svoje delo  ter delo skupine, ne moreš, ko mu je vendarle uspelo, reči: »Pa naj bo, amen. Gremo dalje z njim, ker nismo ideološki,« in to dobro vedoč koliko ideologije novo izbrani partner premore in kako nasprotni tvojim prvotnim, so njegovi cilji in njegov modus operandi. Pa povsem sveže: Evropsko sodišče je sporočilo da ni pristojno za reševanje mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, a da arbitražo treba vendarle implementirat. Za tem stojiš ves čas in kaj boš storil, ko bo nov šef sam razglasil arbitražo za fiasko in mrtvo ter sprejel povabilo hrvaškega kolego Plenkoviča na dvostransko iskanje rešitve? Vedi, da te vsako jutro v kopalnici čaka ogledalo!


Nessun commento:

Posta un commento