venerdì 30 maggio 2014

zadnji vzdihljaji PS


Pozitivni Sloveniji, po odmrznitvi Zorana Jankoviča na čelu stranke, predvolilne ankete ne kažejo prav dobro. Celo praga za vstop v Državni zbor, najmočnejša parlamentarna formacija izpred treh let, naj ne bi prestopila. Že na evropskih volitvah je bila med odpisanimi. Za razliko od SDSa, Jankovičevo volilno telo pač ni tako zvesto, oz. poslušno. Poleg tega je očitno zamerilo bivšemu idolu potezo s katero je odpihnil vlado Alenke Bratušek in to prav v trenutku, ko se je le ta s kazalci gospodarskega okrevanja in mednarodnega političnega ter finančnega zaupanja vzpenjala. Prišlo je zaradi tega, kot vemo, do razdora v stranki. Na
jmodrejši in najbolj načelni so odšli in jutri ustanavljajo Zavezništvo Alenke Bratušek. Polovica poslank in poslancev pa je ostala predana Jankoviču. Da ne gre prav za ta "boljšo polovico" kažejo tudi njihove poteze v teh zadnjih dneh...
Rad bi izpostavil dve, ki ju ocenjujem - pa naj mi ne zamerijo preveč - za mizerni in amaterski. Najprej dana in kasneje prelomljena obljuba kolegu Vogrinu, - in njihov dosedanji molk mi pove, da pobudnik tokrat ne laže - da ga bodo tudi s podpisi podprli pri kandidaturi mariborskega prof. Radonjiča za (slamnatega) mandatarja, nato pa podpis k neki deklaraciji, ki naj bi po želji jeznega, nepotešenega in maščevalnega koprskega župana Popoviča in verjetnem, recimo mu, priporočilu njegovega prijatelja Jankoviča, označila odločbo Ustavnega sodišča, ki je predlani ustanovila Občino Ankaran, za neveljavno in neizvršljivo. Res je, občina se ustanovi z zakonom in zakon je sprejet lahko le v Državnem zboru, toda tudi slednji ne more ravnati mimo ali celo v nasprotju s sodbo varuhov ustave, ko presodijo, da je z dejanjem parlamenta kršena. Da je prišlo ob tej zgodbi do anomalije in bizarnosti v sistemu, so najprej krivi poslanke in poslanci takratnega sklica sami, ki so imeli kar dve priložnosti, da bi sledili opozorilom ustavnih sodnikov. V tretje pa, ko so ugotovili, da je bilo naslovnikom malo mar za njihovo sodbo, so le ti vzeli zadevo v svojih rokah in odločili tako kot so se. Amen! 
Jeseni bodo razpisane lokalne volitve tudi v nastajajoči Občini Ankaran, pa naj se Popovič in Jankovič postavita na glavo, in ko bo le ta konstituirana in opravila svoj prvi mandat, bo moč eventualno predlagati njeno ukinitev, po, seveda, predpisanih postopkih in skladno s pravili, načeli in merili, ki veljajo za vse primerljive občine! V tem času naj se Mestna občina Koper in njen župan, če ima v sebi še drobec razuma in modrosti, s tem sprijaznita, opravita z novo, samostojno lokalno sosedo vse potrebno za čim manj bolečo razdelitev skupnega premoženja (premoženjsko delitveno bilanco) in čim boljše dobrososedsko sobivanje, tako kot z Izolo, Piranom, Herpeljem-Kozino, Buzetom, Bujami in Miljami, ji v duhu varčevalnega časa ponudi morda tudi dogovor o skupnih upravnih in komunalnih storitvah in s časoma prepriča njene prebivalce k ponovni združitvi pod isto občinsko streho.
Če tega, podpisniki prej omenjene listine, ki so več ali manj isti, ki so obljubljali podpise tudi Vogrinu in ga pustili pol na cedilu, in ki bi morali vedeti, da je ne moreš procesirati in sprejeti v parlamentu, ki ga že čez tri ne bo več, niso razumeli, si mesta med izbranci ljudstva, za Boga, ne zaslužijo več. Amen!

Nessun commento:

Posta un commento