giovedì 15 maggio 2014

odziv na Delov komentar o predvolilnem vrenju



»V vrtincu politične norosti…« 



Tako je naslovljen današnji komentar Tanje Starič v Delu o problematičnosti predčasnih volitev v poletnih mesecih, ko je za večino volivk in volivcev tudi čas počitnic. Volilna udeležba bi naj bila zaradi tega slabša kot sicer in posledično manjša legitimnost novo izvoljenega Državnega zbora. S to oceno so predstavniki izven parlamentarne stranke Solidarnost, tudi z napovedjo ustavnega spora, posvarili včeraj predsednika Republike in ga pozvali k odlogu razpusta parlamenta in k omogočanju volitev enkrat jeseni. No, Pahor je ostal odločen, da se brezvladje in čas negotovosti maksimalno skrajša in volitve izvedejo že julija, tako kot so in parlamentarne stranke, od prve do zadnje, ter z njimi javnost, ves čas pozivale, in ustavnopravna stroka dopustila.
A se je s tem tudi sam znašel v središču kritik tiste iste, če mi je dovoljeno, razposajene javnosti.
Staričeva, o tem kdo naj bi bil kriv za tako odločitev, usmerja kazalec tako na Jankoviča, ki je zrušil vlado in razbil vladno večino, kot na Alenko Bratušek, ki da je popustila pritisku javnosti in opustila prvotno zamisel o nekakšnem nadzorovanem odstopu, kot tudi na predsednika republike, ki se je odločil tako kot se je, na politične stranke, ki da govorijo eno, mislijo pa drugo, kot ne nazadnje, na državljane same, ki takšni politiki vedno znova podelijo mandat. Krivi so in smo torej vsi! In bodimo precizni, tudi avtorka omenjenega komentarja, ki je bodisi volivka, bodisi opazovalka in soustvarjalka javnega mnenja in javnega pritiska.
A do najbolj bizarnega sprenevedanja prihaja iz opozicijskih političnih vrst, zlasti iz Janševe Slovenske demokratske stranke, kjer danes očitajo Bratuškovi, da ni sestopila pametno in nadzorovano, še par dni pred odstopom, pa so ji grozili, če bi ne odstopila takoj, z ustavno obtožbo.
Kakorkoli že presoja o vsem tem prihaja sedaj v roke volivk in volivcev, za katere sam upam in si želim, ne glede na številčnost njihove julijske udeležbe, da bi ne pozabili na dejansko, objektivno in subjektivno odgovornost za godljo v kateri se je Slovenija znašla, prav v trenutku, ko so se kazalci gospodarske aktivnosti, produktivnosti in zaposlovanja, vsaj statistično gledano, začeli dvigovati in so se tudi mednarodne napovedi našega okrevanja izboljševale.
Če bi gospod Zoran Jankovič in njegovi privrženci mirovali še leto dni, do vseh teh zapletov in dilem ne bi prišlo. Pa še njihova stranka bi ostala cela. No, recimo, da niso več prenašali kako je Bratuškova vladala, ker da je preveč popuščala ostalim koalicijskim partnerjem in se  preveč odmikala od političnega programa Pozitivne Slovenije. Toda, a je zdaj ostankom te stranke kaj bolje? Ankete so jo razpolovile in ji dodeljujejo, če bo že prestopila parlamentarni prag, vlogo na margini. In vse je bilo predvidljivo skoraj z gotovostjo. Ni člana ali članice PS, ki ne bi vedel(a) kako je bila Bratuškova vlada nastala, na katerih predpostavkah so se bile koalicijske stranke dogovorile. Te predpostavke, bi morale trajati do konca mandata, skladno s koalicijsko pogodbo. A bile so zrušene in jih niso spodkopale ne Bratuškova, ne Lukšič s SDjem, ne Virant z DLjem, ne Erjavec z Desusom. Spodkopala in jih kar podrla jih je večina na kongresu Pozitivne Slovenije z gospodom Jankovičem na čelu.
Priznam, da bi tudi sam raje videl volitve jeseni, najbolj primerno skupaj z lokalnimi, a bi morala tudi javnost sama in od samega začetka dovoliti Alenki Bratušek čas za nadzorovan prehod, oziroma vladanje skozi poletje s polnimi pooblastili in jo ne dnevno pozivati k izpolnjevanju dane besede o odstopu. Res je, popustila je tem pritiskom in morda izpita politične zrelosti ni opravila z odliko, a krivdo ni pošteno valiti le nanjo! Če smo v vrtincu politične norosti – kot pravi Staričeva – krivdo nosimo vsi.
Sicer, po mojem, ni tako hudo kod radi prikazujemo. Julija, če vmes isti akterji, ki so zakrivili to stanje, si ne bodo znova omislili kak zaplet (s slamnatim mandatarjem in česa podobnim…) bomo dobili nov parlament, verjetno tudi z nekaj novimi, tokrat bolj opranimi obrazi in, kar je najbolj zaželeno, z novim intelektualnim in ustvarjalnim potencialom, ki bo zmogel tudi več politične kulture, karte političnega vpliva bodo znova premešane, do septembra bo nova vlada rojena in šli bomo dalje.


Če nam je res do vsega tega mar, 13. Julija bomo že nazaj z dopustov ali bomo počakali še dan preden se odpravimo na pot. 

Nessun commento:

Posta un commento