sabato 3 maggio 2014

I blindati PATRIA un prodotto elettorale?



Che ne penso dell'affare dei blindati finlandesi Patria acquistati dalla Slovenia un paio d'anni fa e della condanna di Janez Janša a tre anni di carcere per averci guadagnato su?
Beh, lo dico in sloveno, visto che a leggermi c'e' qualcuno pure a Lubiana... magari lo stesso leader del partito democratico sloveno ed doppio ex premier...



PATRIA KOT VOLILNI PRODUKT, TODA ČIGAV?

Ko spremljam odzive Janševih ljudi in Janše samega na pravnomočno obsodbo na njegov račun v zadevi Patria, ki jo je izreklo Višje sodišče v Ljubljani, ne morem ne, da tudi sam pomislim, vsaj za trenutek, na potencialno zaroto, ki naj bi tičala za vsem tem, toda z drugačno, nasprotno interpretacijo.
Prvak SDS trdi, da gre za »volilni produkt s katerim hočejo ( kdo?) odstraniti političnega nasprotnika«, a obenem njegovi najbolj zvesti sodelavci ter komentatorji napovedujejo na koncu te zgodbe vendarle njegovo zmago, ali z napovedanimi izrednimi pritožbami, ali z okrepitvijo političnega položaja. To da se ga preganja – je slišati – je voda na njegov mlin, ga utrjuje in krepi. Tako je bilo '88 leta ob priporu na Roški, tako je bilo 2006 ko je afera Patria izbruhnila, tako bo tudi tokrat, ko naj bi zaradi nje končal v zapor. Ko je v vlogi žrtve politično profitira.
Če je temu tako – in se vračam k svojim vtisom o obstoju zarote – pomislim, da je, če že, ves konstrukt lahko Janšev, SDSov! Da je avtor te zarote fiktivno sebi v škodo Janša sam. Da je scenariji sam napisal in dramo prefinjeno zrežiral. Saj je vendarle znan kot dober strateg. Kaj če je bila kalkulacija naslednja: Izvedimo plan Patria iz katerega mimogrede nekaj zaslužim in zaslužimo, pustimo toliko sledi, da me bodo okrivili in zaprli, se odzovemo s teorijo zarote« tranzicijske levice« na moj in naš račun, pozovemo narod k revoltu in lustraciji in zmaga bo spet naša.
Enako verjetna je tale zarota, kot ona, na kateri vztraja Janša, ko namiguje na Murgle. Res pa je, da so množice vodljive, da vsaj svojim simpatizerjem zna pihati na dušo in da slednji niti za hip ne pomislijo na možnost dejanske krivde svojega heroja, oziroma na utemeljenost sodbe.
Morda še to. Janša rad vleče vzporednice sedanjega sodstva s sodstvom, zlasti vojaškim, v prejšnjem sistemu ter z neverjetno lahkotnostjo izpove tezo, da je bila sodba v zadevi Patria napisana že zdavnaj »kot se to dogaja v vseh znanih montiranih procesih« ter da je le ta »…v svojem tekstu bolj absurdna kot tista, ki je bila napisana na vojaškem sodišču«. In njegovi ne trznejo niti za trenutek. Pa saj, gospodje, slovensko pravosodje, njegovi akterji in predpisi, so prestali vsa potrebna in neizogibna rešeta evropskega preverjanja, sicer Slovenija nebi izpolnila pogojev za včlanitev v EU!!!  A smo na to pozabili? Ne trdim, da ni zmotljivo, da ni podvrženo določenim političnim in drugim interesnim vplivom, verjamem pa, da razsoja in odloča po svojih najboljših močeh ter povsem v skladu s pravili, principi in standardi pravne države, ki veljavo v ostalih članicah Unije. Če ta vera v naši skupnosti izhlapi, za kar se očitno prizadeva g.Janša, Bog nas obvaruj!

Nessun commento:

Posta un commento