venerdì 23 maggio 2014

v nedeljo gremo volit evropski parlament



Da, v nedeljo gremo volit novo sestavo Evropskega parlamenta. Ker verjamem v evropsko idejo in vem, da je parlament v Bruslju oz Strasburgu ključni akter njene uresničitve, vsem težavam in pomanjkljivostim navkljub - bil sem dobrih 10 mesecev tudi njegov člen - pozivam vse Koprčanke in Koprčane ter ostale volivke in volivce, da ne dovolijo, da zmaga abstinenca. Le z oddanim glasom ohranjamo pravico do presoje in kritike dela politike, tako doma kot izven naših meja!
Bil sem SDjevec dobrih 36 let, volil sem SD tudi po izstopu iz stranke, a tokrat je vera vanjo, pod vodstvom kolege Lukšiča pošla. Zagrešil je preveč napak in ostali v stranki so ostali nemi. Da se ne bi izneveril je Igor sebe postavil še na čelu liste, namesto da bi to prepustil sedanjima poslankama Mojci Klevi in Tanji Fajon. Častno bi bilo, ko bi sam sprejel zadnje, osmo mesto, in morda, kot je storil Pahor 2004, probal zmagat s preferencami. Listi SDS z Zverom in NSi-SLS s Peterletom, torej z obstoječima poslancema, bosta nagrajeni. SD ne. Vsaj tako kažejo ankete.
Kljub temu, bom še tokrat oddal glas SDju predvsem zato, da s preferenčnim podarim še kako upanje Mojci Klevi. Mojca srečno!



In volitve so mimo...

Po napovedih, oziroma predvolilnih anketah, so zmagali Janševi SDSovci z Milanom Zverom na čelu liste (znova 3 mesta) ter skupna lista Nsi-SLS z vodilnim Lojzem Peterletom, tako da so Evropski ljudski stranki (EPP) prispevali skupaj kar 5 od 8 slovenskih sedežev. Ostale 3 so si razdelili lista Verjamem Igorja Šoltesa (čestitke!), Ivo Vajgel z Desusom in SD s Tanjo Fajon, ki je s preferenčnimi glasovi prehitela nosilca liste in predsednika stranke, Igorja Lukšiča...(čestitke tudi njej in Vajglu). Je pa, žal, naša Koprčanka Mojca Kleva ostala doma. Cara Mojca... la piccolina ti sara' grata!

Sicer je med odzivi na današnje izide najbolj smešen in sprenevedav Lukšičev... "Socialna demokracija lahko dokaže, da je močna alternativa desni koaliciji.".... a res? Tokrat dokaza ni! Žal! In še druga cvetka: "V tekmo za evropski stolček (beri: vsiljeno prvo mesto na listi!) sem se podal le zato, da bi stranka dosegla še boljši rezultat." ...Halo?! Prej sta bili v Bruslju Tanja in Mojca, vrača pa se samo ena. Kje je tu "še boljši rezultat"? 
Če boš, dragi Igor, ostal na čelu liste SD tudi za državnozborske volitve, se zna zgoditi podobno... No, nižje od 10% je za Socialne Demokrate težko pasti (samo enkrat se je v zadnjih 24 letih to zgodilo), a privrženci SDja smo tokrat računali na preboj iz tretjega na prvo mesto v DZ in še kak mesec nazaj, oziroma do tvoje zavrnitve Šoltesa za zdravstvenega ministra, je tudi tako kazalo. Zdaj nič več. Žal.
No, dal sem podpis Zavezništvu Alenke Bratušek, ker čeprav štarta od nule, pred konstitutivnim kongresom stranke ponuja nekaj več političnega zdravja in perspektivnejšega vodjo...In računati gre tudi na relativno dober socialno-liberalni program.
Vsekakor srečno tudi moji bivši stranki.

Nessun commento:

Posta un commento