giovedì 29 maggio 2014

pozdrav Zavezništvu Alenke Bratušek


V soboto bo v Ljubljani ustanovni kongres Zavezništva Alenke Bratušek.
Kod podpisnik listine podpore ustanovitvi te stranke, sodelujočim pošiljam naslednji pozdrav.



Spoštovani udeleženke in udeleženci ustanovnega kongresa Zavezništva Alenke Bratušek,

ker se zaradi že davno sprejete druge in neodložljive obveznosti današnjega ustvarjalnega snidenja ne morem udeležiti, Vam pošiljam iz Kopra lep, sončen pozdrav in najlepše želje za uspeh novega akterja na slovenski politični sceni. 
Res je, že veliko jih imamo, morda preveč, in učinki te množičnosti ter razdrobljenosti levo od sredine, so bili vidni na nedavnih volitvah za Evropski parlament. Premočno je zmagala bolj povezana in konsolidirana desnica. 
Toda, smisel in upravičenost ustanovitve te nove stranke vidim v političnem kapitalu, ki ga je po enoletnem vodenju vlade nabrala Alenka Bratušek s svojimi sodelavkami in sodelavci ter z ostalimi koalicijskimi partnerji in v znanju, ki ga je ob vzponih in padcih pridobila.
Za razliko od večine novoustanovljenih in še nastajajočih strank in list, z vsem spoštovanjem do njih in s simpatijo do nekaterih, Alenka in njen tim vedo dokaj dobro kaj in kako se da storiti in česa ne. Zato sem tudi dal svoj podpis k projektu, ki se ga je ta ekipa lotila. Nastaja z vizionarskih pridihom, a na realnih osnovah.
A podpisal sem listino podpore tudi ker delim večino pogledov in ciljev, ki jih Alenka zagovarja. Pozdravljam še posebej njeno povabilo k povezovanju vseh levosredinskih, socialno-liberalnih in še bolj levo profiliranih sil v neko napredno zavezništvo, ki bo znalo preprečit, da se tudi pri nas zgodi Francija, oziroma ki bo znalo dopovedat volivkam in volivcem, kam nas vodijo desne politične opcije, zlasti če militantne in skrajne, izključevalne, lustracijske in revanšistične, zaverovane same vase, slepo zagledane v liderja ter nespoštljive do vsakogar, ki ne deli njihovih pogledov in ki morda tudi sodno preganja njihove nečednosti. Prihodnost je le v odprti, strpni, kultivirani, inovativni, medsebojno uvidevni, solidarni, socialno občutljivi in do potreb in zakonitosti narave pozorni skupnosti.
Kjer tega ni je družbeno pogorišče.
Skratka, dragi kolegice in kolegi ustanovitelji Zavezništva Alenke Bratušek, bodite kreativni in uspešni.
Glede imena stranke, sodim, da je prav da se v tem trenutku, ko se rojeva, imenuje tako kot je predlagano, ker prva zasluga gre nedvomno Alenki Bratušek, a kasneje, ko bo, računam, Zavezništvo prerastlo iz preprostega, novega akterja v ključnega protagonista slovenske prihodnosti, kjer personifikacija bo vse prej kot zaželena in produktivna, bo potrebno tudi skovati novo ime.

Pripravljen na nadaljnje sodelovanje. Srečno! 

Nessun commento:

Posta un commento