mercoledì 15 dicembre 2021

NE instrumentalizaciji manjšine? Seveda!

 

TREMUL SE ODDALJUJE OD POLITIČNIH ODLOČITEV ŽIŽE  - 3

 

Ni edini in ni sam pri tem. Že dolgo pisarim poslancu Žiži, mimogrede brez odgovorov, in ga opominjam na nespodobnosti, ki jih počenja vlada s katero se je tudi formalno zavezal sodelovati in do katere bi, pri podpori njenih dejanj, kot zdravnik, intelektualec in humanist, moral vendarle nastopati selektivno. Tega žal ne počne, slepo asistira s ključnimi glasovanji vred, pri vsem, kar si Janez Janša in njegovi ministri privoščijo. Zato je razumljivo in mnogim sonarodnjakom v tolažbo, da se je predsednik Unije Italijanov oglasil in se od Žižinih političnih odločitev distanciral.

Vzel pa jih je v bran predsednik obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, Alberto Scheriani, ki je Tremulu očital neprimernost in škodljivost te kritike na račun poslanca. »V zelo občutljivem političnem času, ki ga doživljamo – pojasnjuje – bi morali biti do njega solidarni in se mu zahvaliti za vse kar dela v prid narodne skupnosti in celotnega prostora kjer le ta živi. Odločen NE vsakršni  instrumentalizaciji skupnosti v politične namene!« – dodaja.

S Scherianijem se pri slednjem strinjam. Ves čas, odkar smo spisali slovensko ustavo 92. leta - bil sem takrat zraven! - in vanjo vgradili pravice avtohtonih narodnih skupnosti, ki jih je bila že ustavno uredila 1974 leta SFRJ, zagovarjam prav to, da manjšine (pri nas konkretno naša, madžarska in romska) ne smejo pristati na to in da nobena oblast jih v to nima pravice prisiliti, da postanejo instrument kogarkoli za dosego političnih ali drugih ciljev. Toda se s predsednikom obalne samoupravne skupnosti očitno ne ujameva pri razumevanju kdo koga in za kaj instrumentalizira. Pravi, v intervjuju Radiu Koper, da mu je vedno hudo ko sliši kako si v ta namen italijanske skupnosti privoščijo politične stranke ali posamezniki, ki imajo neke svoje interese. No, Scherianiju zagotavljam, prisegam, da kot upokojeni novinar in politik, ki ni več ne v svoji nekdanji stranki (SD) ne drugje v aktivni politiki , nimam nobenega posebnega ali osebnega interesa pisati in izpovedati to kar mislim, razen skrbi za usodo dežele v katero živim, torej tudi mojih zanamcev, in manjšine, kateri pripadam.

Prav poslanec Žiža in madžarski kolega Horvat z njuno brezpogojno, nekritično, nemo, apriorno podporo vladi ji omogočata največjo instrumentalizacijo obeh narodnih skupnosti, ali točneje obeh njima zagotovljenih parlamentarnih sedežev, doslej, ne le za dosego posamičnih zakonskih ciljev, temveč kar za samo svoje preživetje in za nadaljevanje njenega lomastenja po atributih demokracije. Brez njunih glasov, tudi pomoč »kooperativne opozicije« (SNS in disidenti DeSUSa) ne bi pomagala, da bi se Janša izognil predčasnim volitvam že pol leta nazaj. Prvič sta omenjena poslanca pristala na to, da odigrata vlogo jezika na tehtnici, čemur smo se v 30 letih neodvisne RS vselej izogibali. Vsakič sta manjšinca sodelovala z vlado, kakršna koli že bila, a le kot zaveznika, ko so ji večino zagotavljale koalicijske stranke. Tokrat prvič jo ima z njuno podporo. To je ta huda instrumentalizacija in dodajam kar zloraba narodnih manjšin, dragi Scheriani.

Morda za konec še tvoje mnenje, ali je prav, da se tvoj varovanec ni oglasil pri skoraj celoletnem finančnem davljenju STA, tudi takrat ko sta to ravnanje vlade obsodila in domače vrhovno sodišče in Evropska komisija, enako pri zgodbi z evropskima delegiranima tožilcema? OK tudi z neustavnim vladanjem z odloki v času Covidne epidemije, s kadrovskimi prevzemi cele vrste podsistemov, najbolj odmevnih, vojske, policije, energetike in RTV, s pritiski in poskusi utišanja oz. pogojevanja sodstva ter z nasilno represijo miroljubnih protestov? Nič kaj oporekati predsedniku vlade tudi ob njegovih pogostih napadih in žalitvah na račun vidnih predstavnic in predstavnikov Evropske unije? Kaj pa njegova javna podpora Trumpu, ko je bil le ta že poražen, in nič kaj spodobne ocene do predsednika Bidna? Nenazadnje tudi podpora Netanyahuju ob nadaljevanju gradnje judovskih naselji na zasedenem palestinskem ozemlju in Poljski pri zavračanju umirajočih afganistanskih in drugih beguncev na meji z Belorusijo?

Ni kaj, Alberto, Tremul ima prav! Če damo kaj na humanost, na pravičnost, na demokracijo, na vladavino prava tudi v mednarodnih odnosih, vsega naštetega ni moč podpirati. Tudi s molkom ali tlačenjem glave v pesek, češ se italijanske narodnosti to ne tiče, ne!

 


Nessun commento:

Posta un commento