sabato 18 dicembre 2021

Hinavščine da te kap!

 

Dragi Charles, draga Ursula... Dragi Janez, oz.

ko se ti od visoke diplomacije obrača!

 

16. december 2022 – V Strasbourgu Evropski Parlament sprejme Resolucijo o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji v katero izrazi »globoko zaskrbljenost zaradi ravni javne razprave, ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, kar je spodkopalo zaupanje v javne organe in med njimi« ter poziva »vplivne javne osebnosti in politike, tudi člane vlade, da naj vodijo z zgledom ter zagotovijo spoštljivo in civilizirano javno razpravo, brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja«.

18.december 2022 – V Bruslju se ob predstavitvi rezultatov šestmesečnega predsedovanja Svetu Evropske Unije, predsednik naše vlade Janez Janša zahvali tako predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, kot predsednici Evropske komisije, Uršuli von der Leyen za »odlično sodelovanje« v tem času, in od njiju prejme povratno enako globoke zahvale in pohvale za »sijajno poročilo« o opravljenem delu. So na »ti« in malo manjka, da se tesno vsi trije objamejo in poljubijo. Janša razkrije tudi da se je z obema pogovarjal po telefonu tudi sredi noči, »ko je bilo potrebno koordinirati določene korake«. Pomislim, kaj si je takrat mislila Urška?!

Zahvalam Janši se pridruži še francoski predsednik Emmanuel Macron – Francija prevzema predsedovanje od Slovenije s 1. januarjem 2022 – za »pomembne dosežke na področju zdravja, digitalnih dosjejev in socialnih zadev ter za stalno razpoložljivost«.

Ko vse to vidim, slišim in berem, se mi skorajda obrne. Vemo kje. Pa imam v krvi dobrih 20 let politike z zmesmi diplomacije.

Kako to – se sprašujem - da prihaja do tako diametralno nasprotujočih si ocen o stanju v naši državi, oziroma o delu vlade, ki je tega stanja glavni generator. Razumem, da nekaj je to, kar vlada počne doma, nekaj drugega pa ono, kar opravlja v imenu 27-terice, toda kljub temu se mi računica ne izide. Doma je Janša skoraj leto dni finančno davil STA, s svojimi ljudmi vzpostavljal nadzor nad RTV ter na vrsto drugih podsistemov, kot so vojska, policija, energetika, transport, družba za upravljanje terjatev bank, Slovenski državni holding, nezakonito je zadrževal imenovanje evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije, ignoriral sodbe sodišč, celo ustavnega, o zakonitosti vladanja tokom epidemije s Covidom in vladal naprej z odloki, krivil celo ustavne sodnike za epidemično stanje v državi in za vsako nadaljnjo smrt zaradi Covida, skrbel za tudi personalne diskvalifikacije posamičnih sodnikov in tožilcev, proteste ljudi na ulicah pripisoval tako imenovani »tranzicijski levici« in »globoki državi« ter jih mestoma zatiral z nesorazmerno silo. Pa vse to in še kaj v 18 točkah priporočil, pozivov, zahtev, naslavlja Resolucija Evropskega Parlamenta.

Še nekaj tednov nazaj sta se ob naštetem hudo kritično obregnila tudi sama Charles Michel in Fon der Leynova. Slednja je dokaj jasno in neposredno okregala Janšo, ko je tviteraško obračunaval z njenim podpredsednikom, socialistom Fransom Timmermansom, potem ko se na Brdu, na enem od vrhov predsedovanja, ni hotel slikati z njim, in z evro-parlamentarci, ki so pod vodstvom Nizozemke Sophie in 't Veld, prišli v Slovenijo ugotavljat dejstva ki so bila kasneje podlaga za omenjeno parlamentarno resolucijo. Ob vsem tem ne gre pozabiti še na nič kaj kooperativno vlogo Slovenije, skupaj z Madžarsko, Poljsko in ostalimi Višegrajci, pri naporih Evropske Komisije in sicer EU za dogovor o bolj humani migrantski in azilni politiki in o sankcijah zoper Dodikovo Republiko srbsko.

Razen financiranja STA in imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, tik pred 12.to, vse drugo je ostalo tako, kot je bilo, nespremenjeno. Še več, prevzem glavnega medija se je medtem že sklenil česar v Strasbourgu niso pravočasno zaznali, če so napisali, da »Naj vlada preneha se politično vmešavati v RTV in izvajati pritisk na njeno uredniško politiko ter naj ohrani njeno neodvisnost«. Rien va plus, les jeux sont faits! – pravijo Francozi. Vsi vodilni ljudje, ki si jih je vlada zaželela, so na svojih mestih in sprejet je po njenem okusu tudi tv program za 2022.

Kako naj si torej razlagamo vso to ljubečo retoriko in izmenjavo ob koncu predsedovanja? Da se izognem grobosti in nespodobnim sodbam, se tolažim s tem da gledam na vse to kot na neko vrhunsko športno tekmovanje, ki ga Slovenija organizira z odliko, a njena reprezentanca izpade že na v kvalifikacijah. Janez Janša pooseblja oboje.  

Nessun commento:

Posta un commento