domenica 12 dicembre 2021

Biden že ve kdo je dober in kdo ni!


Zavračanje miselnosti hladne vojne in spodbujanje skupnega razvoja – 2

 

Pod tem naslovom se je veleposlanik Ljudske republike Kitajske v Sloveniji, Wang Shunqing  odzval na virtualni »vrh demokracij«, ki ga je nedavno sklical ameriški predsednik Biden in vanj povabil, po lastni presoji in izbiri, 110 držav, katere ureditve bi naj veljale za demokratične. Tudi našo seveda, v osebi predsednika Republike, Boruta Pahorja. Namen vrha, skupen boj proti avtokracijam in totalitarizmom.

Ne kaže dvomiti v to, da so odziv spisali v Pekingu in naložili vsem svojim ambasadorjem širom sveta, da ga odpošljejo medijem, toda vsebini je težko kaj očitati. Sam nisem našel stavka, kateremu bi prepričljivo ugovarjal. Resda Kitajska se z demokratičnimi atributi težko kita, vprašanje pa je ali se z njimi lažje vsi Bidnovi povabljenci?

Demokracija je oblika vladavine v kateri oblast, oziroma pravica vladati, izvira iz ljudstva. To svojo pravico slednje izvršuje lahko neposredno ali, naj pogosteje, preko svojih političnih predstavnikov, ki jih na volitvah izbere in jim podeli mandat vladanja za določeno časovno obdobje. Tako vzpostavljena oblast se znotraj demokratičnih oblik vladavine deli na tri veje: zakonodajno, izvršilno in sodno. Vse tri svojo funkcijo opravljajo v okviru danih pooblastil in po svoji vesti, državljani pa nad njimi vršijo nadzor in skrbijo, da oblast deluje v skladu z njihovimi individualnimi in družbenimi pričakovanji. Wikipediji hvala.   

Če je to nekako najbolj shematizirana razlaga demokracije, imamo z njo težave že mi, pri nas doma, ki veljamo za dokaj zgledno tovrstno ureditev. Naj omenim že skoraj dvoletno vladanje, od pojave Covida dalje, z odloki namesto z zakoni, kar pomeni da se vlada postavlja nad parlament in sodstvo, ko jo le ta opozarja in razsodi, da ravna narobe a se ona za to ne meni. Če temu dodamo še postopno vladno podrejanje podsistemov in omejevanje svobode medijev s finančnimi pogojevanji, kadrovskimi menjavami in cenzuro, dobimo demokracijo s primesmi avtokracije. Pohabljeno. Pa naj ponovim, veljamo za dokaj zgledno urejeni med evropskimi demokracijami.

                                                                                              

Mediji niso kaj veliko poročali o Bidnovih izbrancih, a sem se potrudil in jih nekaj pomembnejših našel. Tudi izključene. Poleg Kitajske, Rusije, Turčije in Madžarske še Egipt, Alžirija, Tunizija, Saudska Arabija, Jordanija, Katar, Združeni arabski emirati, kakopak Kuba in Venezuela, ter Bolivija in Nikaragva. Recimo da ok. Demokracija pri njih zagotovo ni prioriteta. Toda enako lahko povemo za povabljene Pakistan, Irak in tudi Izrael. Slednji ima ja od ljudstva izbran večstrankarski parlament in vse kar formalno pritiče demokratični ureditvi, toda demokracija se meri tudi v odnosu do notranjih manjšin, do naroda, ki mu nezakonito in nekaznovano jemlješ ozemlje, mislim na Palestince, do vladavine prava in spoštovanja mednarodnih pravil in dogovorov. Izrael je med članicami Organizacija združenih narodov, ki se najmanj drži njenih resoluciji! Zahod, z nami in EU vred, očita Kitajski represijo Ujgurov, tolerira pa vse kar počne Izrael s Palestinskim narodom, tudi z občasnimi obstreljevanji in poboji civilistov. In Palestincem še vedno ne priznamo države!

Pa nenazadnje so ZDA z rasizmom ki pri njih še razsaja zlasti do temnopoltih, ustreljeni ali zadavljeni kar pred kamerami samo zato ker niso belci, z občasnimi menjavami vlad in vladarjev, tu pa tam, vzor demokracije in ta prave, ki lahko delijo svet na dobre in zlobne? Ne bi se raje Biden dogovoril s Putinom in Xi Jinpingom, ali še bolje to prepustil Antoniu Guterresu, za semestrski virtualni vrh  vseh članic OZNa o izvajanju zavez glede podnebja?


Nessun commento:

Posta un commento