martedì 20 aprile 2021

Skrajna nespodobnost vladajočih


NE MOREM SE NAČUDITI…

 

Prepričan sem bil, da smo že videli in spoznali vse o tem kako si je sedanja vlada s pomočjo koalicije in satelitov samooklicane »konstruktivne opozicije« uzurpirala oblast, kako si je podredila dober del podsistemov, med njimi žal policijo in Nacionalni preiskovalni urad, in kako si prizadeva ukrotiti še ostale veje oblasti, zlasti sodstvo in medije, ki hvala Bogu vsej tej ofenzivi zaenkrat še kljubujejo. Pa dovolil si bom tu pohvalo sodnici iz Maribora, ki se je v svojem in tudi v imenu celotnega sodstva opravičila dijaku, za policijski pregon ki ga je doživel ko je na mirnem in varnem shodu zahteval vrnitev v šolo.

A zmotil sem se. Nisem pričakoval da bomo priče še protipravnemu ravnanju te druščine v samem hramu demokracije. Skušal sem razumeti čemu, iskal sem izjave, pojasnila njenih predstavnikov na preprosto vprašanje, ali imajo vse poslanske skupine enako pravico po sodelovanju, sorazmerno seveda z njihovo številčnostjo, pri delu Državnega zbora, torej tudi po udeležbi v njegovih delovnih telesih? Nič, noben odgovor, noben argument, nobena razlaga, le to, da na vsakem glasovanju predlog opozicije, da se tudi najnovejšo skupino nepovezanih 4 poslancev (3 iz SMC in 1 iz DeSUSa) vključi v komisije, odbore in delegacije parlamenta, pade. Pa saj so vendarle pravila jasna, obstaja parlamentarni pravilnik, ki te stvari ureja in jih je v preteklosti tudi uredil, skorajda po avtomatizmu, brez prehudo slabe krvi?! Morda so bila kdaj kakšna trenja a bolj zaradi prednosti pri izbiri področji dela. Nikoli ni bilo vprašanje koliko mest posamični poslanski skupini. Tokrat pa tak cirkus in tako izkazovanje mišic?!

In kot vidim pri tem rabotu sodeluje tudi moj sonarodnjak, poslanec Felice Žiža, domnevam da v imenu še madžarskega kolege Horvatha. Če temu ni tako se Horvathu opravičujem. Danes, na drugem kolegiju predsednika DZ posvečen tej temi je namreč glasoval proti ureditvi porušenih razmerji. Poskušal se je nekako opravičiti s tem, da je bilo tako dogovorjeno v koaliciji, da bi le ta pridobila še nekaj časa, a da bo »v naslednjih tednih prišlo do dogovora«. No,  kot volivec tudi poslanca ali poslanke italijanske narodnosti na zagotovljenem sedežu v Državnem Zboru, se za ravnanje, ki ga ocenjujem za sramotnega, gospoda Žiže poslanki Sluga ter poslancem Žorčiču, Rajčiču in Lepu opravičujem. Od svojega manjšinskega predstavnika sem pričakoval, da bo ostal zvest ne-napisanemu pravilu, da poslanca narodnosti nista nikoli in do nikogar jeziček na tehtnici, kar sta tokrat, po odhodu dela SMC in DeSUSa v opozicijo, očitno postala, sicer vlada ne bi mogla računati na podporo 46 glasov za svoja početja, in predvsem od zdravnika, da bo znal izkazovati več empatije in etične drže.

K temu sem ga večkrat tudi pisno pozval, celo javno, a odziva nisem nikoli prejel. Ga bom morda tokrat? Javim.


Nessun commento:

Posta un commento