giovedì 19 novembre 2020

Uboga Slovenija z JJ

 

SPRENEVEDANJA IN ZABLODE G. JANŠE

 

Priznam da nisem pričakoval toliko in tako odločnih odzivov doma na zadnjo kreacijo predsednika vlade – poučevalno pismo evropskim voditeljem o pojmovanju vladavine prava. Vsaj ne s strani ostalih koalicijskih partnerjev in  tudi ne od predsednika Republike. Tokrat se je izkazal. »Volitve v Državni zbor leta 2014 so bile legalne in legitimne. Od prvih demokratičnih volitev aprila 1990 so bile vse izvedene volitve legalne in legitimne, v skladu z določbami slovenske ustave.«…Ergo, premier se moti, laže in zavaja. Edina slabost v odzivu g. Pahorja, če vsega ne vem, je v tem, da to njegovo stališče ni romalo v EU in k njenim članicam enako kot je to storil g. Janša.

Všečen tudi vzklik najmočnejše Janševe zaveznice v koaliciji, Počivalškove Stranke modernega centra: «Trditve o ukradenih volitvah so povsem nerazumljive. SMC je volitve 2014 zmagala pošteno, na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah«. No, saj je to morala storiti, če ne drugo zaradi zaščite dobrega (koliko še dobrega ohranja) imena. Ko premier govori o »ukradenih volitvah«, napada neposredno prav SMC, ki jo je takrat še vodil dr. Miro Cerar, in ki je zmagala s krepko večino ter sestavila levo-sredinsko koalicijo, medtem ko je moral Janša za nekaj časa v zapor zaradi afere Patria in od tu njegovo prepričanje, da je bil obsojen krivično in da iz Doba ni mogel doprinesti k zmagi njegove SDS.

Odzivi opozicije pričakovani in samoumevni, sicer vredni vseh pohval. Citiram dva: »Ta človek je uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja EU« (M.Šarec, LMŠ), in »Ko je zdravstveni sistem na robu kolapsa…novo pismo predsednika vlade, ki sramoti in ruši našo državo… Ideologijo SDS postavlja nad pravno državo. Brani države, ki blokirajo denar za spopadanje Evrope z epidemijo« ( T.Fajon, SD).

No, razen od njegovih ljudi v vladi in parlamentu, tudi evropskem, ter od molčečega Jelinčiča, od vseh ostalih v koaliciji in opoziciji je Janša kasiral same kritike in odklone. Zasluženo. In dosledno temu, bi mu morali SMC, NSi in DeSUS sedaj končno reči: »Hvala za sodelovanje!« Videli bomo, če bodo zmogli toliko koherentnosti?!

A oglasil sem se pri tej novi neverjetni zgodbi današnjega časa, zato da bi opozoril tudi na to kar bi moral premier povedati, oziroma zapisati, če je mislil pošteno, pa ni. Recimo sam uvod: "Tisti med nami, ki smo del življenja prebili pod totalitarnimi režimi, vemo, da se odstopanje od realnosti začne, ko procesi ali ustanove dobijo imena, ki pomenijo ravno obratno od njihovega bistva," Zagotovo besedilo, ki nekaj pove, a moral bi dodati, da je k temu tudi sam prispeval kot nadobuden član Zveze komunistov, da je bil akter in ne žrtev tega – kot mu pravi – »totalitarnega režima«. Sam menim, da tako hudo totalitaren vendarle ni bil in da ga ne gre primerjati, oziroma enačiti z ureditvami v vzhodni Evropi, onstran tako imenovane »železne zavese«. Pa še druga tovrstna trditev: »Socialistično samoupravljanje v bivši Jugoslaviji je bila zgolj krinka za trdo roko komunistične partije v gospodarstvu.« Moral bi pojasniti, da bi bil bolj kredibilen, da mu gre verjeti, ker v že omenjeni vlogi, mladega komunista in učenca Kumrovške partijske šole, si je za to prepričano prizadeval.

Nato, ob prehodu na post-osamosvojitveni čas, še mantra o tem, da je bil 2014 zaprt kot »politični zapornik« (nekoč je dejal, da »edini v EU«), da zaradi tega njegova stranka na volitvah ni zmagala, oziroma da so ji bile volitve ukradene in da takrat institucije EU niso storile ničesar, da bi to preprečile, kar po njegovem kaže, ko danes napadajo Madžarsko in Poljsko zavoljo zavračanja načela vladavine prava, na njihova »dvojna merila«. A niti ene besede o tem, da je bil na Dobu zaradi nečednosti pri nakupu osemkolesnikov Patria, tudi ne, da ga je Ustavno sodišče kasneje odrešilo le zaradi procesnih napak in da ga nihče, razen samega sebe in lastne stranke, ni razglasil za »političnega zapornika«. Glede teze, da so bile kot posledica njegove odsotnosti iz volilne kampanje, SDSu volitve »ukradene«, bi moral priznati vsaj to, da smo nekateri pisali, da bo stranki njegovo »mučeništvo« prej koristilo kot škodovalo. Dragi premier, kakorkoli že, ostajate edinstven. Vsakič, ki kaj poveste javnostim, kot na primer v četrtkovem intervjuju na TV Slovenija, so za vse težave, s Covidom in sicer, ki jih imamo, tudi za neslaven primat prve evropske države z največjim številom umrlih na 100 tisoč prebivalcev, krivi drugi. Vi nikoli. No, čas je za pakirat kufre in se posloviti z vodenja vlade. Slovenija vam bo hvaležna.

 

Nessun commento:

Posta un commento