domenica 8 novembre 2020

Naj JJ odstopi!

 

POZIV PREDSEDNIKU VLADE, JANEZU JANŠI, K ODSTOPU.

 

G. predsednik,

Dovolite mi, da citiram Vaš zadnji tvit v zvezi z predsedniškimi volitvami v ZDA, z 7.novembra: »Zanimivo. V vseh državah ZDA s tesnim izidom so vložene pritožbe. Sodišča niti odločati še niso začela. Kljub temu #MSM (in ne kak uraden organ) razglasijo zmagovalca. Čestitke z vseh strani. Vladavina prava pa to…« in pa prejšnjega, z dne 4. novembra: »Precej jasno je, da so Američani Donalda Trumpa in Mika Pencea izvolili za nova štiri leta. Z zamudami in medijskim zanikanjem dejstev Trumpova zmaga bo na koncu samo še večja«.

Opažate morda med tvitoma majčkeno diskrepanco, oz. nedoslednost?

Sami ste si 4. novembra, ko je bilo štetje še v polnem teku in je demokratski kandidat sicer že vodil z 253 elektorskimi glasovi a mu potrebnih 270 še ni bilo zagotovljenih, dovolil pripisati zmago sedanjemu predsedniku, ki je zaostajal za Bidnom dobrih 40 glasov, celo s trditvijo, da je bila le-ta »precej jasna«. Halo??? Kako je lahko nekomu jasno, da bo nekdo ki zaostaja in to krepko, minuto ali dve pred koncem tekme, vendarle zmagal? V Istri poznamo igro kart, ki ji pravimo »chi fa meno«, (v Italiji ji pravijo Traversone). Zmaga namreč tisti, ki potegne slabše karte. A se te igre Biden in Trump ne gresta, oz. nista šla, mar ne?!

7. novembra pa, ko je bil plafon 270 za Bidna že dosežen in daleč presežen in je bilo, tokrat res, več kot »precej, kar povsem jasno« da je bil Trumpov izzivalec zmagal, pa te zmage ne priznate, ker da sledi pravdanje na sodiščih in je zatorej preuranjeno razglašati zmagovalca in mu čestitati. »Vladavina prava pa to…«?!

Morate priznati, da nekaj v vaših tezah in odzivih ne štima. A kar je najhuje za Vas osebno in za državo, ki jo zastopate, torej za nas vse, ki v njej živimo, da smo se z Vašim dokazano prenagljenim dejanjem, z Vašo razglasitvijo zmage Trumpu in nepripravljenostjo priznati zmoto ter čestitati dejanskemu zmagovalcu, torej Bidnu, znašli na zemljevidu sveta kot unikum. Hvala Bogu, da nas je te sramote vsaj delno opral predsednik Republike, ki je Joe Bidnu lepo čestital, tudi, pohvalno, z bolj osebno noto iz naslova njunih neposrednih srečanjih 2011 in 2015. Pohiteli so s čestitkami tudi večji del vaših ministrov, le minister za zunanje zadeve Anže Logar ne ve kaj povedati. Moral bi, tako kot ostali, kot vsa Evropa, od predstavnikov unije do kolegov in kolegic članic – celo vaš madžarski vzornik, Viktor Orban je čestitko Bidnu že poslal – tako kot ves svet, nenazadnje kot velevajo osnove diplomatskega vedenja, a si šefa ne upa pustiti samega v tej Don Kihotski bitki z mlini na veter.

Iz vsega povedanega, pa četudi bi imeli polno kontrolo nad epidemijo Covida-19, kar Vam je žal, glede na dnevne statistike, težko priznati, sledi da vam ni več mesta na čelu vlade, da se morate umakniti ali Državnemu zboru vsaj ponuditi odstop, oziroma preveriti ali vam še zaupa. In to kar vi sam, brez čakanja na kak poizkus konstruktivne nezaupnice s strani opozicije. Ne bodite kot Trump, ki v Belo Hišo ne namerava spustiti nikogar, ali bo celo zamenjal ključavnice. Prevzemite odgovornost za ta gromozanski in mednarodno odmevni spodrsljaj in omogočite da vajeti vlade prevzame nekdo drug, ali vsaj da se predčasne volitve razpišejo, brž, ko bodo epidemiološke razmere to dovolile. Pa ostanite zdrav.

 

 

Nessun commento:

Posta un commento