giovedì 12 novembre 2020

Zunanji minister zrel za odhod

 

KO BOM VELIK BI RAD BIL ... POMPEO

 

Izobraževal se je na ljubljanski Ekonomski fakulteti ter Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije ter doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. Danes minister za zunanje zadeve Republike Slovenije. Anže Logar.

Poslušal sem ga na zadnji seji parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko in računal, da bo zmogel tisti drobec poguma ter intelektualne suverenosti, ne nazadnje iz naslova formalno pridobljenega znanja, ter se nekako distanciral od početja svojega vladnega in strankarskega šefa v zvezi s predsedniškimi volitvami v Združenih državah Amerike. Bilo bi dovolj, da bi izjavil: »Vse kaže na novega stanovalca Bele Hiše s katerim si nadejamo enako dobrega sodelovanja kot s prejšnjim«, ali nekaj podobnega. A se to ni zgodilo. Zrelativiziral je pomen šefovih tvitov, četudi se je na njih presenečeno, če že ne zgroženo, odzval skoraj da ves demokratični svet, vsaj znotraj EU, - ne pozabimo, da gre za edinstven primer predsednika vlade ene od članic unije, ki je izstopil iz predhodnega dogovora o usklajenem odzivu na izid volitev v ZDA ter odkrito navijal za poraženega predsednika  in ga že sredi štetja glasov razglasil za zmagovalca, ter tekmeca in kasneje dejanskega zmagovalca celo žalil – izpostavil je, Logar, da »nikoli prej odnosi z ZDA niso bili na tako visoki ravni« (prej seveda pomeni pred Trumpom in preden je vajeti vladanja v Sloveniji prevzel Janša) za domnevno prejšnje slabo stanje le-teh okrivil kakopak prejšnje vlade, in vztrajal pri pomenu transatlantskih odnosov, ne da bi nihče o tem niti z besedo podvomil.

Po teh izjavah, pa odmislim aroganco, ki je g. Logarju značilna, ki pa se ne pritiče diplomatom, zlasti ne njihovim vodjem, sem spoznal, da imamo na vrhu zunanje politike in diplomacije ministra, ki nima pojma o poklicu, ki ga trenutno opravlja, oziroma o njegovih zakonitosti in veščinah.

Kot prvo, kakšen smisel ima ponavljati, kako je transatlantstvo pomembno, ko se vsi s tem strinjajo in se bo ta vez nadaljevala ne glede na to, kdo bo vodil ZDA. A propo, še transjadranstvo vam pomeni bolj malo, g. minister, glede na to, da ob spremembah volilne zakonodaje v Italiji, ki prizadenejo tudi interese slovenske manjšine, nisem slišal da bi kaj zinil. Kot drugo, samo hvalisanje, da kaj je vse storila sedanja vlada do Trumpove administracije  da bi se bilateralni odnosi povzpeli v višave, si upam trditi, da je vsaj neosnovano, da ne rečem neokusno, pa če sem malce bolj zloben, dodajam, da je »visoka raven teh odnosov, kot še nikoli prej« videna bolj kot »visoka raven slovenske servilnosti« do ZDA. Naj pojasnim: Trump zahteva, da se odpovemo tehnologiji Huaweia na našem trgu, ker da prenevarna (v resnici naprednejša in konkurenčnejša od ameriških) pri vzpostavljanju omrežja 5 generacije, mu takoj rečemo »seveda« in podpišemo sporazum, ne da bi počakali na usklajen odziv EU, še huje, medtem ko ostale članice kitajskemu gigantu že odpirajo vrata. Spet Trump zahteva, da članice zveze NATO povečajo delež obrambnega budžeta (in naročijo seveda ameriško orožje in opremo) in, rečeno-storjeno, 780 milijonov dodatnega denarja za vojsko v trenutku, ko zaradi korona-krize zdravstveni sistem poka po šivih ter šolstvo in gospodarstvo dihata s škrgami. Trump odredi, sredi že omenjene krize, prenehanje ameriškega financiranja Svetovne zdravstvene organizacije, Janša mu sledi z zahtevo po odstopu generalnega direktorja le-te, ko slednjemu, skoraj sočasno, visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije, Borrell,  izraža vso podporo EU.

A so to, g. minister, dejanja, ki odražajo visoko raven bilateralnih odnosov z ZDA? Kaj pa je Slovenija prejela v zameno? Podporo pri uveljavljanju arbitražne odločbe o meji s Hrvaško? Ugodnejše kredite za naše gospodarstvo? Odprtje ameriškega trga za slovenske proizvode in storitve? Gospodarska izmenjava itak raste že nekaj let. Morda poceni ameriško antiCovid cepivo? A ja, vaš kolega Pompeo je izjavil da nismo nikoli  »izginili iz ameriškega Radarja« in pohvalil je prečudoviti Bled. No, lepo vas prosim, g. Logar, še Melanija je pozabila na svojo Sevnico in ne vem da bi kdo iz Bele hiše čestital našima kolesarskima asoma, ki sta zamenjali ameriškega Armstronga.

Tako kot predsednika vlade, Janšo, tudi vas, g. minister, pozivam k častnemu umiku, ker niste kos poslu, ki vam je bil zaupan. Pa srečno.

 


Nessun commento:

Posta un commento