martedì 1 dicembre 2020

Še en napačen korak slovenske zunanje politike

 

Tudi naše veleposlaništvo kmalu v Jeruzalem?


Vemo kaj to pomeni?! Prvi je to storil Donald Trump maja 2018 in tako »sveto mesto« priznal za prestolnico Izraela, v posmeh vsem resolucijam OZN o Palestini ter svarilom mednarodne skupnosti, da bo taka poteza spodkopala desetletja političnih in diplomatskih prizadevanj za vzpostavitev pravičnega in trajnega miru na Bližnjem Vzhodu. Pravico do Jeruzalema si lastijo namreč tudi Palestinci. In ko se je sedež ameriškega veleposlaništva v »Davidovem mestu«, kot mu tudi pravijo, odpiralo, je izraelska vojska na meji z Gazo zatrla revolt tamkajšnjih Palestincev z bilanco 52 pobitih protestnikov.

Letos septembra je Trump k enakemu ravnanju pritegnil še Srbijo in Kosovo s podpisom v Beli Hiši sporazuma o njunih gospodarskih odnosih. Zavezali sta se, strani, k razglasitvi Hezbolaha, šiitskega političnega in paravojaškega gibanja na jugu Libanona, za teroristično organizacijo, Izrael je priznal Kosovo in tudi Srbija bo prihodnje leto preselila svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem. Komentar vodilnih Palestinske osvobodilne organizacije: »Palestina je postala žrtev Trumpovih volilnih ambiciji«.

Da ne bi preveč zamujali s temi rečmi, oz. Donaldu Trumpu pokazali vso našo zaljubljenost vanj, ko ključe Bele Hiše še ni predal Joeu Bidnu, smo tudi mi, s sklepom vlade Janeza Janše, minule dni razglasili Hezbolah za teroristično organizacijo. V celoti. Ne, kot je to storila Evropska Unija 2013, ko je tako razglasitev pripisala le oboroženemu krilu tega gibanja.

Pred kakim tednom, smo na Svetovni zdravstveni organizaciji glasovali proti humanitarni pomoči Palestincem na zasedenjih ozemljih, sedaj novo prepoznavno dejanje proti Hezbolahu, jutri morda še priznanje Izraelu ekskluzivne pravice do Jeruzalema?! O priznanju Palestine da niti ne pišem več, a odgovornost da do njega ni še prišlo nosijo v enaki meri tudi ostale dosedanje vlade, še posebej prejšnja, Šarčeva, ko je imela na mizi vse izpolnjene pogoje da bi to storila.

Totalno torej sprevržen kurz slovenske zunanje politike, ki ga bo težko sanirat. Vsaj na kratek rok. Podobno kot se dogaja »čez lužo«, kjer Bidnovo administracijo, ko se bo ustoličila, čaka vsaj enkrat več dela pri vračanju ZDA v svetovno skupnost, kot bi bilo ob vsaj delni kontinuiteti s predhodniki s strani Donalda Trumpa.   Očitno je, da je njegov, hvala Bogu, iztekajoči se mandat pustil močan pečat na politiko in početja Janeza Janše, s tviti vred. A posledice bomo nosili vsi mi. Prvi morda naši vojaki na tujem. Je, ob razglasitvi celotnega Hezbolaha za teroristično organizacijo, vlada pretehtala tveganja morebitnih reperkusiji Hezbolahovih milic na pripadnike in pripadnice SV, ki jih imamo na mirovnih misijah v Libanonu, Siriji in ne nazadnje v Afganistanu. A se res ni dalo zveslati tale mandat, na področju zunanje politike, gospod premier, na bolj miren in dostojanstven način, na Bližnjem Vzhodu vsaj tako, da si ne bi po nepotrebnem nakopali novih sovražnikov – ne gre pozabiti da Hezbolah uživa močno podporo Irana! -  in da bi ostali nekoliko bolj tankočutni do Palestincev? Vprašanje je seveda retorično.

 


Nessun commento:

Posta un commento