sabato 6 giugno 2020

Zorčič v sobotnem Delu


Moram se odzvati…
… na sobotni intervju predsednika DZRS Igorja Zorčiča v enem od osrednjih dnevnikov. Ne da bi kaj dosti pričakoval od tega gospoda, a izpovedal je nekaj reči, ki terjajo komentar.
Lahko soglašam z njim, da v tem trenutku obstoječi vladi ni alternative, vsaj takojšnje ne, preprosto zato ker številke, ki so na mizi, oziroma v parlamentarni dvorani, ne omogočajo njene zamenjave po postopku konstruktivne nezaupnice. Potrebna bi bila še en preskok SMCj-a in DeSUS-a k prejšnji koaliciji, plus enakopravna vključitev Levice, kar je po medsebojnih zamerah in zmerljivkah  zadnjih par mesecev, misija nemogoče. Pa tudi sicer, ko ne bi bilo tako vroče retorike in toliko obtoževanj, omenjani dve stranki sta si z dogovorom z SDS-om zapravila pri bivših zaveznikih vso zaupanje. Najmanj do rednega ali predčasnega izteka mandata. Kot vemo se takrat karte znova premešajo in zamere zbledijo.  Konstruktivna nezaupnica torej odpade. A so na voljo volitve, sploh sedaj, ko je hujši del korona-krize mimo in je stanje epidemije odpravljeno. Priznam, da če bi jih forsirali prej, ko nas je za vogalom čakal Covid-19, jo ne bi odnesli tako poceni. Toda najhujše, vsaj kar se zdravja tiče, je mimo in za razpust parlamenta ni več ovir. A ja, prihajajo drugi hudi časi - svari predsednik Republike - z gospodarsko i socialno krizo, kar bi naj narekovalo, da ohranimo čim dlje polno operativno, oziroma kar sedanjo vlado - svetuje Pahor, a ta logika nima osnove, ker bo recesija trajala dlje od rednega konca mandata.
Volitve torej v prvem možnem terminu, to je jeseni. Sam menim, da so več kot nujne, ker nam gospod Janša s svojo ekipo dan za dnem, korak za korakom, resetira ves sistem upravljanja z državo, tudi v njegovih ideoloških postavkah, ne da bi ga pri tem koalicijski članici, ki sta se bili z njim dogovorili, da bo v času trajanja mandata ideologija spravljena v predal, onemogočali ali vsaj upočasnjevali.
In tu je vredno citirat g. Zorčiča, ko opisuje odnose v koaliciji: »Zadeve, ki se nam zdijo problematične, jasno izpostavimo, tako predsedniku vlade kot drugim koalicijskim partnerjem; od primera do primera pa je nato odvisno, ali se zatem kaj zgodi ali ne.« Če bi se branje lahko slišalo, bi tu umestil eno debelo krohotanje! Povedali ste, Zorčič, da vi že poveste kaj je narobe, da pa če ste uslišan v redu, če ne, je tudi prav.
In kaj so o tem zabeležili mediji. Bore malo. O kadrovskih menjavah v Vojski in Policiji, pa v NIJZ, celo na vrhu NPU-ja, ko se je izvedelo za preiskavo o vprašljivih nabavah zaščitne opreme, in na SURS-u (dvomim, da so bile dogovorjene s celotno koalicijo?!) niti besede, o groben posegu v okolijsko zakonodajo zavoljo katerega je odstopil celotni svetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku Republike, idem. Tiho tudi ob pridruževanju Višegrajski skupini, torej ob odmikanju iz jedra EU, glede azilne in migracijske politike,  Slišali smo vas (SMC) negodovati le ob depeši Urada za informiranje Svetu Evrope o vodilnih medijih pri nas, ob spremnem pismu zunanjega ministra Logarja Evropski komisiji o stanju v pravosodju (oboji, mediji in sodstvo, bi naj bili pokvarjeni ostanki prejšnjega režima), - enako je storil DeSUS - in nazadnje, sveže, sveže, ob dovoljenju notranjega ministra Hojsa hrvaškemu, pro-ustaškemu pevcu Thompsonu, da nastopi v Mariboru, potem ko so mu bile vse predhodne instance rekle NE. Kar dve izjavi iz vaše stranke, vaša: »Mislim da takšnemu koncertu v Sloveniji ni mesta!« in strankinega predsednika ter podpredsednika vlade, Zdravka Počivalška: »Odprava prepovedi koncerta pevca Thompsona je žalitev vrednot, na katerih je rasla slovenska samostojnost in kršitev tega, kar piše v Ustavi.« Lepo, toda?! Depeša ni bila umaknjena, Logarjevo pismo je prejelo celo podporo celotne koalicije, Thompsonov koncert bo!
Vse to pove, koliko ste v koaliciji vredni in vplivni. Vplivni nula, vredni toliko kolikor SDS za svoje rabote in cilje potrebuje tudi vaše glasove.
No, pa na koncu, kaj pravite o sobotni izjavi Janše v Kočevskem rogu o protestnikih na kolesih - da bi kaj rekel predsednik Republike, ki je bil zraven, ni kaj računati - »Ne bomo vam dovolili - je zagrozil premier - da Slovence znova pahnete v bratomorno divjaštvo… Storili bomo vse, kar je treba (sprašujem se, ali tudi z vojsko na ulicah?), da vam to ne bo uspelo!«? Mene je nekoliko…streslo. Vas ni?

Nessun commento:

Posta un commento