giovedì 18 giugno 2020

Koprska policija me je kaznovala


JAVNO VPRAŠANJE KOPRSKI POLICIJI

Imam samo eno leto prava, sem pa se z njim vendarle ukvarjal dobrih 12 let, kot člen zakonodajnega stroja, oz. Državnega zbora. Pomnim ko smo nič koliko krat pisali in brali zakonska besedila, ki smo jih imeli na mizi še v osnutkih in se prerekali ure in ure pri onih, ki so ponujala različne interpretacije in bili zavoljo tega ne najbolj posrečena.
Čemu to pravim? Ker sem nedavno prejel Odločbo o prekršku s strani Policijske uprave Koper zaradi dejanja, ki naj bi ga zakrivil lani avgusta na parkirišču Lidla v Kopru. Nič pretresljivega: 40 evrov, ali 20, če bi se odpovedal pravici do pritožbe, oz. sodnega varstva. OK. Nisem državljan, ki rad komplicira in se tožari tu pa tam, zlasti ne ko ne gre za politične bitke, zato sem že isti dan preko svoje spletne banke nakazal Ministrstvu za notranje zadeve 20 evrov.
Sem pa vseeno pred tem šel na Google, vpisal Zakon o pravilih cestnega prometa in poiskal 61 člen, ki naj bi ga prekršil. V drugem odstavku piše: »Na ustavljenem ali parkiranem vozilu ni dovoljeno odpreti vrat, če bi se s tem oviralo ali ogrozilo drugega udeleženca cestnega prometa.« Kako naj se to določilo razume? Po mojem in verjamem, da tudi po razumevanju večine javnosti, tako, da preden odpreš vrata svojega vozila, ob cesti ali na parkirišču, se moraš prepričati, da ti ne švigne mimo v tistem trenutku kak tekač, kolesar, motorist ali drugo vozilo, oziroma da ne butneš v kakega mimoidočega pešca. Ne smeš torej odpreti vrat, »če bi s tem oviral ali ogrožal drugega udeleženca cestnega prometa«.
A kazen sem prejel za čisto nekaj drugega, kar sem že nekaj tednov po dogodku, preko elektronske pošte, pojasnil komandirju policijske postaje. Kaj se je bilo zgodilo?
Na Lidlovem parkingu, po opravljenih nakupih, sva se z soprogo in vnukinjo spravili v avto, v malem Aveo, pri čemer sem prednja leva, oz. voznikova vrata naslonil na sprednja desna vrata malega Mercedesa, ki je bil parkiran zraven. S tem dejanjem daleč od tega da bi kogarkoli oviral ali ogrožal, kajti lastnik Mercedesa je šele prihajal k vozilu, skupaj z ženo in drugim parom, je pa bila gospa opazila, da sem se bil dotaknil njihovih vrat. In ko je opazila mikroskopsko modro črtico, ki se je bila ob dotiku zarisala, je planila name z vso histerijo, ki jo je zmogla. Kaj da sem bil storil, poškodoval še nov avto itd. Da bi jo umiril sem stopil iz svojega, si namočil prst s slino in spravil dol modro črtico. Da ne bi. Odziv je bil še hujši. Ženska je ponorela in mi zabičala, naj se njihovega avta ne dotikam. Svetoval sem možu naj pokliče policijo, mu pustil svoje podatke iz Prometnega dovoljenja in osebne izkaznice in odpeljal.
Par tednov kasneje sem prejel od policijske uprave obvestilo o prekršku s povabilom, da bi se o tem dogodku tudi sam izjasnil in to sem tudi, kot že rečeno preko emaila, storil. Zaprosil sem mimogrede za kak dokaz, kako sliko, o posledicah domnevnega »trka«. Jaz sem bil vrata sosedovega vozila tudi slikal s telefončkom in videlo se ni ničesar. A teh dokazov nisem prejel. No, prejel sem danes končno ODLOČBO O PREKRŠKU.
Globo sem plačal, tako da bo mir, a podpisnika odločbe, pomočnika komandirja, Mladena Vivodo, sprašujem ali hranijo dokaze o domnevnem »trku« in predvsem, ali sem z odpiranjem vrat na parkirišču ko ob sosednjem avtu nikogar ni bilo, res oviral, oz. ogrožal druge udeležence v prometu?  Temu se po domače reče, vlečenje za lase, ali bolj poučeno »kreativna interpretacija« predpisa, mar ne?




"Pripovedujem svoje življenje"

Nessun commento:

Posta un commento