sabato 20 giugno 2020

Šef Policije za v pokoj



ŠEF POLICIJE BI OB SEBI RAD IMEL VOJAKE… ČEMU?

Ko Hojs reče hop, Travner skoči – so zapisali nedavno v Dnevniku ob portretu generalnega direktorja slovenske Policije, ki ga je bila vlada imenovala kot vršilca dolžnosti že na prvi delovni seji po ustoličenju v Državnem zboru, 14. marca, in mu dodelila polni 5 letni mandat 11. junija.

Roko na srce, ne izgleda, vsaj vizualno ne, kaj pretirano poskočen tip, prej obratno, a berem, da je celo potapljač, da pa bi mu suverenost curljala z ušes tudi ni videti. A ostanimo, kolikor je le mogoče, znotraj dostojne in ne žaljive retorike, kljub nekaterim potezam, zagotovo naročene z vrha, karkoli sam pravi, ki so pustile v javnosti velik dvom o njihovi smiselnosti, strokovnosti in zakonitosti… Naj spomnim dve: osebni poizvedovalni obisk Zavodu za blagovne rezerve, ko so mediji razkrili čudne navezave ministra za gospodarstvo Počivalška v zvezi z nakupi protivirusne zaščitne in medicinske opreme, ter umik Darka Muženiča z vrha Nacionalnega preiskovalnega urada takoj potem, ko je le ta seznanil javnost, da so bili tudi v NPU-ju pričeli s preiskavo omenjenih poslov. V petek pa še tretje: pregraditev celotnega trga Republike v Ljubljani in onemogočanje že tradicionalnim miroljubnim protestnikom, da bi manifestirali svojo jezo in svoj protest do vlade in policijskega nasilja s prebiranjem ustave pred samim parlamentom. Prizori ko specialci v polni bojni opremi odnašajo sedeče mladce s trga z ustavo v roki, že krožijo po svetu.

A kar me je privedlo do tega da bi se oglasil malce dlje, je izjava, ki jo je novi prvi policist, sicer - beremo v njegovem CVju - strokovnjak za mejna vprašanje, dal v okviru intervjuja Dnevnikovemu Objektivu minulo soboto. »In kaj je narobe - je dejal - če bi bili po celi Sloveniji vojaki?«

Ne vem kaj poučujejo v Tacnu o odnosu med civilno in vojaško sfero, tudi ne kaj v Ženevskem centru za demokratični nadzor nad oboroženimi silami s katerim je g. Travner, ko je za nekaj let zapustil policijske vrste in se šel podjetništvo, sodeloval, in govorimo o povratniku k policiji, ki mu je težko očitati, da nima znanja, izkušenj in ustreznih kvalifikaciji, oz. referenc, a se proslaviti s tako izjavo, s tezo, da bi bilo povsem v redu, če bi s policisti pa tudi sama, po mestih in vaseh, po cestah in avtocestah ter ob mejah oz. po vsej državi, patruljirala še vojska, ga mora izločiti iz seznama morebitnega vnovičnega dobitnika predsednikove medalje za zasluge, Pahor gor ali dol! Še v starih časih,pri SDS-su in še kje  osovraženi skupni državi, vojake JLA smo videvali le na dvoriščih vojašnic, ko smo šli kdaj mimo, ob kakšni državni proslavi ali kot pomoč ob delavnih akcijah ter naravnih nesrečah, in »graničarje« na pohodih ob meji. Bil sem tri leta carinik, na mednarodnem mejnem prehodu v Škofijah in opazil vojake ne več kot 5 krat. Zelo diskretno so hodili mimo na poti iz Plavji v Elerje. In z novo, samostojno, neodvisno ter demokratično državo smo vojsko odmaknili tudi z meje in to ne brez razloga, ter nadzor slednje prenesli na policijo, mar ne, g. Travner?!

A ustavi konje, si pravim, in pomisli, ali ima novi šef nacionalne PU v mislih morda kak zametek skupnega delovanja policije in vojske, kot eno samo hibridno telo, v zagotavljanju ozemeljske nedotakljivosti države in varovanju njenih državljanov na bolj racionalen in učinkovit način? Saj je tisto, kar vsa leta zagovarjam, in sicer ukinitev vojske, oziroma njeno preoblikovanje v luči izzivov, ki nas čakajo in ki se napovedujejo predvsem zavoljo podnebnih sprememb. Tudi izrecno na zdravstveni ogroženosti ljudi. Taljenje ledu, opozarja Zadnje čase stroka, pomeni tudi sproščanje novih, današnjemu svetu še nepoznanih virusov in drugih prenašalcev okužb in bolezni.

Priznam da zelo na pamet, toda eno tretjino pripadnic in pripadnikov SV bi došolali v policiste, drugo tretjino prekvalificirali za potrebe sodne policije, oz. paznikov v zaporih, civilne zaščite in pomoči v zdravstvu ter domovih za ostarele - povsod beležimo kadrovsko podhranjenost -  tretjo pa ohranili v bojnem stanju za sodelovanje na mednarodnih mirovnih misijah, izključno pod okriljem OZN-a.

Kaj pravite, g. Travner, bi se šli ta izziv? Če ne, hvala Bogu, da imamo še operativen in dovolj trezen parlament, ki ohranja vojsko znotraj sedanjih okvirov in pristojnosti. Pa če hočete res dobro policiji, če bi radi da se ji povrne zaupanje javnosti, da postane spet ljudska, človeška, najprej prekličite »izredna stanja« ob petkovih protestih ter… vrnite mandat g. Janši, izkoristite bonuse, ki jih zagotovo imate in čim prej v zaslužen počitek, tako kot jaz. Srečno

 


 




"Pripovedujem svoje življenje"

Nessun commento:

Posta un commento