lunedì 8 giugno 2020

Janša petkovim protestnikom



Protestniki na kolesih krivi »bratomornega divjaštva«?

Da ne bo šla neka nedavna izjava pomembnega politika mimo kar tako ter v pozabo, ker kakih posebnih odzivov nanjo nisem zasledil, čutim dolžnost, da se ji kot svobodomiseln državljan in nekoliko bolj pozoren opazovalec malce posvetim, oz. da na njena, takoj povem, kar težka sporočila, opozorim tiste, ki vanjo niso zaznali kaj posebnega. Celo sam predsednik Republike, ki je govorcu stal zraven, ne. Pa ga zato pozivam, da se o tem izreče.
In za kaj gre? V soboto je bila v Kočevskem rogu spominska maša za žrtve pobojev ob koncu druge svetovne vojne. Spregovorila sta po maši tako predsednik Republike, ki je spomnil na »bolečino obeh strani«, kot predsednik Vlade. Nič novega v njegovem pojmovanju odgovornosti za povojno trpljenje in za spravo, ki da je sedaj še nemogoča, »a bo nekdaj«, sicer vse več ali manj že slišano. Do trenutka, ko si je vzel kako minuto, da bi spregovoril o petkovih protivladnih protestih. In to kar je povedal ni izzvenelo najbolj nedolžno, pomirjevalno in spravljivo. Vse prej kot to.
Citirajmo izjavo: »Moramo pa na tem svetem kraju groze tistim, ki po ulicah in trgih Ljubljane spet javno grozijo s smrtjo, zelo jasno povedati: Ne bomo vam dovolili da Slovence ponovno pahnete v bratomorno divjaštvo. Preveč gorja je to slepo sovraštvo že povzročilo in storili bomo vse kar je treba, da vam to ne bo uspelo!«
Kot prvo, dvomim, da je kdo od protestnikov komurkoli javno zagrozil s smrtjo. Videl in slišal sem pozive k odpravi janšizma, oziroma politike in načina vladanja, ki odpira prostor korupciji, klientelizmu, nepotizmu in drugim nečednim praksam. Enako bi pomenilo, ko bi na transparentih pisalo »smrt pokvarjenemu vladanju ali strahovladi«, ali obratno: »živela poštenost!«.
Drugo, komu sporočate, gospod Janša, da mu ali jim ne boste dovolili da Slovence »ponovno« (ponovno?!) pahnejo v »bratomorno divjaštvo«? Udeleženkam in udeležencem protestov, ki so v 99% rojeni po drugi svetovni vojni in izvedeli so za povojne poboje šele v osamosvojeni Sloveniji? Ali onemu 1% starčkov, od katerih je bil morda nekdo akter ali priča takratnih pobojev, in torej sokriv?
In tretje, grožnja, ki jo naslavljate protestnikom, da boste storili »vse kar je treba«, da jim  to (pahnjenje v »bratomorno divjaštvo«?) ne bo uspelo. Kaj to pomeni? Da če se bodo protesti in protivladni slogani nadaljevali, četudi povsem mirno, jih boste poskušali zatreti z ešaloni policije in vojske?... z gumijevkami, paralizatorji, solzilci in vodnimi topovi? Da se boste ustavni pravici svobode izražanja (39.člen) ter zbiranja in združevanja (42.člen) zoperstavili , če »bo »treba« tudi z gumijastimi ali celo pravimi naboji? Da bi preprosto rekli »Vse kar je ustavno in zakonsko dovoljeno…« vam res ni šlo od ust?
Dolžni ste, gospod premier, pojasniti vsej javnosti, tisti ki protestira in oni ki proteste opazuje od doma, ali se z njimi strinja ali ne, kaj ste s to izjavo mislili, ali želeli povedati?
In bilo bi lepo slišati tudi predsednika Republike, ali je kolegu vsaj prišepnil: »Šel si malce predaleč, Janez. Umiri konje. Ne dolivaj olja na ogenj!«?



Nessun commento:

Posta un commento