giovedì 14 febbraio 2019

Vlada RS priznata Guaidoja




VLADA JE IMELA NA VOLJO BOLJŠO KARTO…

A potegnila je slabšo, amen! Sklenila je, s častno izjemo ministrov SD, ki sta bila proti, sprejeti predlog ministra za zunanje zadeve, Mira Cerarja, in priznati za začasnega predsednika Venezuele, Juana Guaidoja s ciljem – kot pojasnjuje predlagatelj - da le-ta »v čim krajšem času razpiše svobodne, demokratične in legitimne volitve«. Soglašam s tistimi, kot dr. Milan Brglez, ki menijo, da je odločitev zgrešena ker nenačelna in politično nevarna. Guaido se je namreč za predsednika  oklical sam, brez potrebne volilne legitimacije in s sumom, da ga je namestila Trumpova administracija. Da je sum zelo utemeljen daje razumeti on sam z zavračanjem posredovanja s strani tako imenovane kontaktne skupine za Venezuelo pod vodstvom Evropske Unije in z naklonjenostjo morebitnemu vojaškemu posredovanju ZDA proti režimu Nicolasa Madura.
Primernejša osnova za odločanje slovenske vlade je bila torej misija, morda res nemogoča, ker se ji upira tudi Nicolas Maduro, omenjene kontaktne skupine. Slednja je naslovila režimu v Caracasu jasno pričakovanje po mirnem reševanju krize, oziroma po dialogu z opozicijo o razpisu svobodnih in demokratičnih volitev in o omogočanju humanitarne pomoči obubožanemu venezuelskemu ljudstvu. Bolj ko bo tovrstnega pritiska, brez navijanja za eno ali drugo stran in brez ultimatov, več šans bo da misija uspe in manj bo tveganja razdora v mednarodni skupnosti. Celo OZN se noče v to zgodbo umešat.
Nenazadnje so se začeli umiki iz prvotnega zagona na liniji priznanja Guaidoja. Pred dnevi je preklicala to podporo Slovaška. Italija noče niti slišat o tem in naj znova spomnim dr. Cerarja, da do pojava samooklicanega predsednika narodne skupščine za začasnega predsednika Venezuele, je bil za našo vlado, za vlado, ki ji je sam sedanju zunanji minister predsedoval, Maduro povsem legitimen šef države, kljub dvomom o poštenosti njegove izvolitve. Naj mi ne odgovori, da diplomatske odnose imamo z Venezuelo in ne z Madurom, ker se v vsakem primeru vežejo na tekočo vlado.
Slovenija bi morala torej podpreti misijo kontaktne skupine in določiti sredstva za prispevek k svetovni humanitarni intervenciji. Storila je nekaj drugega in se legitimno postavi vprašanje: v kolikšnem času naj Guaido razpiše volitve? Kdo bo jamčil, da bodo svobodne, demokratične in legitimne? Kaj če se začno' notranji spopadi, oz. izbruhne državljanska vojna? In kaj če se ameriške enote izkrcajo v Venezuelo in dobimo nov Vietnam? Pa nenazadnje, kaj če se zaradi vsega tega poslabšajo odnosi z Rusijo, Turčijo in Kitajsko? Pa dodajmo še Mehiko, Bolivijo in Kubo, ter v EU, Grčijo?
Imeli smo priložnost, da bi ostali nevtralni, distancirani tudi do samooklicanega Guaidoja in do nespodobne politike ZDA, katera odgovornost za obubožane razmere v Venezueli ni nič manjša od Madurine, ter se izkazali samo v humanitarni pomoči ter v podpori mediaciji kontaktne skupine. Žal, zamudili smo jo in prevzeli tako dober del soodgovornosti za posledice, ki utegnejo nastati mimo želenega cilja.



1 commento:

  1. Hvala Bogu, da sem v DR osagiede verjel, ko sem prebral toliko pričevanj o njegovem delu in se odločil, da ga bom poklical. Jaz sem Kovačič Jožef. Pišem svoje pričevanje, za katerega nikoli nisem mislil, da je mogoče. Preden sem spoznal DR Osagiedeja, sem začutil, da je to vraževerna vera in da čarovnije niso znanstveno dokazane, toda to uroka me je prepričalo v nekaj drugega. On je dober človek. Svojo bivšo ženo sem našel s pomočjo tega človeka po štirih letih poskusov, vendar ni bilo mogoče ničesar pokazati. Če preberete pričevanje DR Osagiedeja, je res. Moja žena Sharon me je zapustila več kot 4 leta in rad bi jo vrnil in jo poskušal prositi, naj se vrne, vendar me je obšla gluha in me javno razglasila za absurdno. DR osagiede mi je poslal eden od mojih prijateljev, ki mu je pomagal tudi na mojem delovnem mestu, in sem mu povedal, da je vraževeren in da je nor, da verjame v takšne fetišistične stvari. Toda po tolikih mislih o tem sem šel na spletno stran in se odločil, da ga pokličem po e-pošti. Hitro mi je dal številko svojega mobilnega telefona in pogovarjali smo se že dolgo časa. On je najboljši. Preden je napisal službo, sem že imel zavarovanje. V treh dneh je moja bivša žena prišla po štirih letih posmeha, da je nekoristen človek, prišel k meni in me vprašal. Nisem vedel, kaj je ta človek naredil, vendar je zelo dober pri tem. Zahvaljujem se mu in mojemu prijatelju, ker ga poznam vsak dan v mojem življenju. Mislim, da bo pomagal vsakomur, ki prosi za pomoč. Kontaktirali ga boste na doctorosagiede75@gmail.com ali WhatsApp +2349014523836
    in je tudi sposoben ...
    1) ljubezenske igre
    2) izgubljene ljubezenske uroke
    3) ločitev
    4) zakonca zakonca
    5) očarljivo vezivo
    6) uroki raztapljanja
    7) simulirajte majhnega ljubečega prijatelja
    8.) boste napredovali v črkovanju vaše pisarne / loterije
    9) bo zadovoljila vašo ljubezen
    10) želite biti bogati
    doctorosagiede75@gmail.com ali
    whatsapp +2349014523836

    RispondiElimina