giovedì 7 febbraio 2019





UBOGI BORIS…

Priznam, da se mi je malce zasmilil naš bivši župan, ko je na srečanju z njegovim naslednikom Bržanom v Centru Obilja, pred novinarji, z zmedenim pogledom spremljal organizatorja dogodka, aktivista Andreja Brillyja, ki se je z vrsto vprašanj o njegovem liku in opravljenem delu skušal dokopat do odgovora ali je on dober, oziroma slab človek? Vprašal sem se ali je šlo za šalo, ki so mu jo uprizorili nasprotniki, ali za nekaj resnega, kajti sam se ne bi nikoli prepustil javnemu ocenjevanju mojih lastnosti, zlasti ne po izgubljeni bitki. Zasmilil sem mi je čeprav sodim v tisto skupinico Koprčanov, ki jih je g. Popovič preziral od samega začetka njegovega županovanja, oziroma jih razglasil za njemu sovražne, ker kritični do njegove politike, meni osebno pa pripel nalepko »najslabšega župana Kopra« v novejši zgodovini. Ne pomnim če celo vseh časov. No, v glavnem, si nisva naklonjena, se ne pozdravljava in, res je, vesel sem njegove zamenjave.
Voditelj dogodka je neko psevdo analizo plusov in minusov Popovičevega početja - naštel je vse to kar je za lepši in boljši Koper postoril in je vidno, preverljivo, ter se tudi vprašal kaj pa so mu slabega pripisovali nasprotniki - sklenil z ugotovitvijo, da je objektivno, racionalno gledano Boris dober človek in se mu opravičil. Na mesto Popoviča bi vzkliknil »Malo morgen!... S teh prostorov sta moja največja rivala, Bržan in Mišič, skupaj z vso ostalo opozicijo in Vami vred kovala moj volilni poraz, zdaj ko ni več poti nazaj, pa opravičilo?! Ne me zezat!«…in odšel.
No, dopustim možnost, da je Brillyjeva mea culpa iskrena, da bi po novem, če bi do ponovitev volitev prišlo, prestopil v Popovičev tabor, a pristop k tovrstnemu ocenjevanju lika in dela poraženca, zato da se mu na koncu opravičiš, je malo da ne bizaren. Res je da je bivši župan naredil veliko, je pa vprašanje ali je naredil vse dobro? Je dobro ali slabo to, da je namesto mediteranskih dreves ob Pristaniški cesti in Cankarjevi ulici posadil tujerodne palme? Da je v glavnem tlakoval s tiskanim betonom in ne z avtohtonimi tlakovci s peščenjaka, da je prekomerno osvetlil mesto in si prislužil sodbo stroke o največjem svetlobnem mestnem onesnaževanju v Sloveniji, da je odstopil od prvotnega načrta večnamenskega centra na Bonifiki in namesto da bi nadaljeval gradnjo od športne dvorane dalje, načrtovan olimpijski bazen umestil v neko megapalačo, ki nesporno kvari silhueto Kopra in ki bo v tako nedokončani obliki grenila življenje nove občinske oblasti? Je dobro ali slabo, da je mesto v svojem jedru izgubilo edino slovensko osnovno šolo, ki je tu domovala - »Janko Premrl Vojko« -, ter da na Ukmarjevem trgu ni več še zdrave in za zgodovino mesta pomembne palače, ki jo je zasedala Uprava za notranje zadeve. Od tu, v tesni povezavi z nami na Verdijevi 10, odločitve, ki so Kopru prihranile kar nekaj krvi, materialne škode in sicer gorja v osamosvojitveni vojni. Še plaketo na pročelju bi si zaslužila tista stavba, z imenom Dušana Moljka in sodelavk ter sodelavcev, ne rušitve. In je dobro ali slabo, da se je investiralo v polepševanje mesta le na njegovem robu, ne pa v samem središču? Če odmislim Verdijevo ulico, kjer domuje občina, in pa Pokrajinski muzej, no, pa tudi osvežitev Brola, vse ostalo ni doživelo sprememb. Podeželje je spet zgodba zase. In, če smo že pri materialnih, investicijskih dokazih »dobrote« Borisa Popoviča, vprašanje ali je dobro, oziroma slabo, da je MO na glavo prebivalca najbolj zadolžena mestna občina v državi?
Edino objektivno merilo tovrstnega ocenjevanja je, da je bil izvoljen kot še nihče pred njim, kar štiri krat. Dejstvo je, da so ga bili volivke in volivci ocenili za najboljšega v ponudbi, tokrat prvič in do neke mere presenetljivo, so ga ocenili nekoliko slabše in izvolili drugega! Le za pičlih 17 glasov a vendar. To kar je razveselilo mnoge otroke, ga je spodneslo… »Čudolandija«. A verjamem, da je mnogim presedla tudi njegova neotesanost, grobost in žaljivost v komuniciranju z javnostmi, avtokratsko vodenje in ne nazadnje onemogočanje, zaviranje demokratičnega, vzajemno spoštljivega dialoga. Brilly bi se moral tudi vprašati ali je bilo glavno Popovičevo propagandno sredstvo, glasilo MOK, na račun vseh davkoplačevalcev, spodobno, korektno, pošteno, ali so se v njem našla mnenja tudi županovih kritikov ne le privržencev?
Naj sklenem z mislijo, da nas je Bog ustvaril po svoji podobi, torej dobre. Problem nastane, ko se včasih na to spozabimo.


Nessun commento:

Posta un commento